Zuidplas in beweging

 

 

De derde editie van ´Zuidplas in beweging´, georganiseerd door de PCOB-Zuidplas, ging zaterdag 14 juli onder een stralende zon van start.

   

 

Wethouder Daan de Haas van de gemeente Zuidplas gaf voor het gebouw van Vivere in Moordrecht (voormalig gemeentehuis) met een fluitsignaal het sein dat de eerste groep fietsers mocht vertrekken. Zowel de fietsers als de wandelaars bezochten tijdens de route het Abraham Kroesgemaal, waar door drie medewerkers  van het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard tekst en uitleg en een rondleiding werd gegeven over de belangrijke taken van het waterschap. Daaronder vallen onder meer de zorg voor het waterpeil in sloten en plassen, de waterkeringen en de kwaliteit van het oppervlaktewater.

   

 

Uitleg over gemaal en het Laagste punt van Nederland: 6.76 m onder NAP!

 

Ook werd er uitleg gegeven over de unieke functie van het gemaal, omdat het gemaal zowel de boezembemaling als de polderbemaling combineert. Voor de polderbemaling heeft het eerste gemaal een elektrisch aangedreven pomp van circa 150.000 liter per minuut en het tweede gemaal een diesel aangedreven pomp van circa 250.000 liter per minuut. Voor de boezembemaling is er een elektrisch aangedreven pomp van circa 200.000 liter per minuut en een diesel aangedreven pomp van circa 250.000 liter per minuut. We hoorden daar dat, ondanks de droogte er toch elke dag een uur en twintig minuten gemalen wordt en waarom. De visheveltrap was nieuw voor velen. De fietsers bezochten onderweg de Zorgboerderij “De Bovenstee” en konden het robot melken bekijken. Ook bij de kersenkwekerij “Jomajole” kon men genieten van het moois in de kassen, van de heerlijke kersen, het kersen gebak en bonbons. In het natuurgebied langs de Provinciale weg Moordrecht-Gouda trok een muur met oeverzwaluwen extra aandacht.

Bij terugkomst werd de mogelijkheid geboden om de ruimte van de Historische vereniging “Het Weeshuis” te bezoeken, waar onder meer ook een touwslager aan het werk was.

In totaal hebben 75 mensen deelgenomen aan Zuidplas in beweging 2018. De netto opbrengst (inschrijfgelden en sponsoring) wordt bestemd voor een project voor Molen Windlust. Het is een bijdrage voor het realiseren van een virtual reality presentatie voor mensen, die het maalgedeelte van de molen via de binnentrap naar het bovengedeelte niet kunnen bereiken.


[AV1]Volgens mij waren het meerdere medewerkers? Zie ook de foto’s (de man met het rode shirt en Gerdien)