Zuidplas in beweging

De tweede editie van “Zuidplas in beweging” op 17 juni 2017 bleek ook dit keer weer een zeer geslaagd evenement. De tientallen deelnemers waren al vroeg op pad naar café-restaurant de Roerdomp in Zevenhuizen voor de start van de fiets- en wandeltochten. Na het inrichten van de kramen en het ophangen van de banners, kwamen de eerste wandelaars en fietsers zich al melden.. De inschrijvingen werden gecontroleerd, de 'goed voor koffie met stroopwafel' bonnen werden aan de deelnemers uitgedeeld, plus het pakje fruitdrank, gesponsord door de Plus.

Het evenement werd rond 10.00 uur geopend door Willy Grönefeld en wethouder Rik van Woudenberg gaf d.m.v. een snerpend fluitsignaal het startsein voor 25 kilometer voor de fietsers.

Even later herhaalde zich dit voor de wandelaars van de 15 km. tocht. Het was heerlijk weer, waarbij de wandelaars en fietsers eerst een bezoekje brachten aan de prachtige Oudheidkamer, die speciaal voor het evenement Zuidplas in beweging werd opengesteld. Een aantal deelnemers waren hier nog nooit geweest. Ze keken hun ogen uit en een groot aantal besloten direct om hier later zeker nog eens terug te komen.

Afwisselende fietstocht

Na het bezoek aan de Oudheidkamer reden de fietsers via een aantrekkelijke route langs de Rotte en via het sluisje naar Oud Verlaat en via twee bruggen ging het richting Artihove. Daar werden de deelnemers hartelijk ontvangen met een koffie of theebuffet. De heer Van Dijk gaf binnen een korte uitleg over het ontstaan en de activiteiten van Artihove. Het bedrijf biedt vooral creatieve geschenken, artikelen op gebied van interieur design en gebruiksvoorwerpen.

Na dit bezoek gingen de fietsers weer via een andere route langs de Rotte terug naar de finish bij De Roerdomp.

Wandeltocht

De wandelaars van de 15 kilometer gingen na hun bezoek aan de Oudheidkamer langs de roeibaan om de Zevenhuizerplas en hielden een korte pauze bij het terras van De Blokhut. Vervolgens liepen ze daarna een stuk langs de Nesseweg en de bijenkorven van het Ambrosius gilde en kwamen zo op de Rottedijk. Daarna staken zij de brug over en liepen door het Bergse bos naar het uitzichtpunt. Het was een hele klauterpartij, máár als ze eenmaal boven waren, bleek het zeker de moeite waard, wat een schitterend uitzicht naar alle kanten tot aan Den Haag toe! Daar boven ontmoetten zij een enthousiaste drone-vlieger, die op hun verzoek een foto van de wandelgroep wilde maken vanuit zijn drone, fantastisch! Uiteindelijk kwamen de wandelaars uit bij de steiger van de zonnepont 't Verlaat. Ze moesten even wachten, maar tegen betaling van € 0,50 bracht de schipper iedereen rechtstreeks terug naar de Roerdomp en genoot men op het water van het heerlijke windje. Na het uitstappen wees de stappenteller exact 15 km. aan.

Shantykoorfestival

De fietsers en wandelaars vielen na afloop van hun fiets- of wandeltocht middenin het Shantykoorfestival dat door Sootjevisch werd georganiseerd. Deze middag stonden diverse shantykoren afwisselend te zingen en rondom op het terrein stonden kraampjes waar van alles te koop was. Iedereen heeft het een leuke sportieve dag gevonden, waarbij men volop kon genieten van natuur en cultuur.

  

Wat was de drijfveer bij de oprichting van deze activiteit in 2016? ……… Met elkaar (dus jong en oud uit alle dorpskernen van de Zuidplas) één dag in het jaar genieten van de natuur en de culturele bezienswaardigheden die in onze omgeving aanwezig zijn. Met de fiets of wandelend, in groepsverband of met gezin of vriend(in), een uitgestippelde tocht maken, iedere keer in en vanuit een andere dorpskern langs ons cultureel erfgoed. Er zijn contacten met de organisaties die cultuur of natuur hoog in hun vaandel hebben en er wordt zoveel mogelijk getracht met hen samen te werken. In de Nieuwsbrieven en op deze website wordt u regelmatig geïnformeerd over  de nieuwe "Zuidplas in beweging" op 14 juli 2018. De netto opbrengst van dit evenement wordt ook in 2018 weer bestemd voor het meer toegankelijk maken van een Cultureel Erfgoed in de gemeente Zuidplas voor mensen met een beperking.