Protestants Christelijke Ouderen  Bond           Perspectief voor senioren   
 
 
NIEUWSBRIEF       www.pcob-nieuwerkerk.nl JULI - AUGUSTUS 2019    afdeling ZUIDPLAS  
 
De PCOB  is zoveel meer! Wat is de PCOB toch een prachtige organisatie, denk daarbij aan onze eigen organisatie en daarbij de diverse activiteiten.  De Sauerlandreis; ik mocht  bij terugkeer, op vrijdagavond de bijzonder enthousiaste reisgasten ontvangen, allemaal blijde gezichten die we konden begroeten, een ieder sprak over een prachtige reis die goed is verlopen, dank voor de organisatie.  Op woensdag 26 juni de bootreis met als vaarroute, eiland van Dordrecht, ik hoop ook voor deze activiteit dat het een geslaagde tocht mag worden. In de Nieuwsbrief van mei-juni staan nog meer zomeractiviteiten in onze regio, en dat van diverse afdelingen waar men aan kan deelnemen, daarnaast  zijn er ook nog onze fiets-wandeltochten in de zomer, ook die gegevens staan in onze Nieuwsbrief. Maar er is nog meer!  Op plaatselijk niveau vergaderen we in Samenwerkingsverband van Ouderen (SVO ) om uw belangen te behartigen, mocht U iets hebben wat daarvoor in aanmerking komt, laat het ons gerust weten. En dan op landelijk niveau waar KBO/PCOB behoorlijk aan de weg timmeren. De drie musketiers, te weten omroep Max en CU en onze Manon Vanderkaa hadden grootse plannen ontwikkeld, in totaal voor 180 miljoen. Voor o.a. Levensbegeleiders, Herwaarderen van Ouderen, Een tegen Eenzaamheid, Pijnbestrijding, dus aan veel aandachtvelden gedacht. Het mooie hiervan is dat Minister de Jonge het als overheidsbeleid heeft gemaakt, dus het is in uitvoering, een geweldig resultaat. En zeker vermeldingswaard is het grote onderzoek onder 1300 m/v door de KBO/PCOB  Wensen van Ouderen, met als belangrijke redenen nadenken over het ‘Levenseinde’ altijd een gevoelig onderwerp, wat toch zeker aandacht verdient, en misschien zijn er dingen die geregeld kunnen worden, lees het maar in het magazine van april van de KBO/PCOB.  Toch alle moeite waard om er lid van te zijn, en ook anderen er warm voor te maken, en het is zeker niet dat alles hier vermeld is. Misschien kunt U ook nog wat betekenen binnen de organisatie om wat te doen, we horen het graag van U.  
Als laatste gaan we de vakantieperiode in, en of U nu op vakantie gaat of thuis blijft, ik wens u een fijne tijd, ik wil eindigen met het volgende gedicht;  “ Mijn gebed”. 
Mijn brief aan God is gister teruggekomen,  Ik schreef hem wat gehaast, en veel te vlug. Daarom is mijn gebed niet aangenomen,    mijn brief kwam zo, als onbestelbaar, terug. 
Ik had een lijst vol onvervulde wensen.     Die heb ik snel in de envelop gedaan. Ze komen steeds terug, maar ach,  ik ben ze al haast vergeten voor ze zijn gegaan. 
Maar ik vergat Gods grote naam te prijzen,   en dacht niet aan ’t belijden van mijn schuld. Ik dankte niet voor al Gods gunstbewijzen,    ik was zo hevig van mijzelf vervuld. 
God nam mijn brief niet aan: misschien heeft  Jezus hem zelf met eigen hand geretourneerd, Hoewel, ik denk; Hij heeft hem wel gelezen.   Ik heb vandaag toch niets ontbeerd.           
Uw voorzitter
 
                                                -2-
Spellenmiddagen gaan door ook in vakantietijd : dinsdag 30 juli en 27 augustus.
De vorige keren waren er weer 4-5 speeltafels; er was grote  hilariteit bij de geheugen training  zowel als bij het spel Dobbel fit.. De  zaal van het Herv. Kerk. Centrum heeft ruimte genoeg en iedereen die b.v. ook eens triominos wil spelen, een joule schijf wil gooien of een kaartje wil leggen is hartelijk welkom. Er wordt veel gelachen en een goed humeur meebrengen is dan ook gewenst. En Riet v Vliet trakteerden eind mei op haar zeer geliefde gember-boterkoek. Alleen daarom zou je naar de middag gaan. Er is een ontspannen sfeer waar niets hoeft, veel mogelijk is en     vragen vrij staat. Welkom op J.A.Beyerinkstraat 53. N.a/d IJ.  Tijd : 14.00-    16.30           uur. neem gerust uw vrienden of buren mee, kijk om u heen of er iemand in vakantietijd wel een verzetje mag hebben. Dat is ook omzien naar elkaar. Kosten € 2.50 pp, dat is inclusief 2x koffie of thee+;  exclusief drankjes. 
 
SCHAKEN EN DAMMEN 
Ik vertel u hier niets nieuws dat contacten voor iedereen van wezenlijk belang zijn. Contacten vormen als het ware ‘ons venster op de wereld’ en dragen bij aan ons welbevinden. Contacten zijn er in vele vormen en maten. Je kunt iemand op de koffie vragen, een telefoontje plegen, een gesprek voeren via de computer, een brief schrijven en ga zo maar door. Een boeiende vorm van contact vind ik de niet afgesproken, toevallige ontmoetingen. Ze zijn altijd weer verrassend en stemmen tot nadenken.  Zo ontmoette ik wat weken geleden in de plaatselijke supermarkt een paar leden van onze vereniging en we wisselden goede en minder goede berichten uit. Na een klein kwartiertje namen we afscheid en mijn gesprekspartner zei: ‘Ik hoop je hier nog vaak tegen te komen’.  Al verder winkelend liet ik die laatste zin nog eens goed op me inwerken en vond het een mooie en hoopvolle boodschap. Het gaf extra kleuring aan mijn dag. Dit zo overpeinzend dacht ik ook aan ons schaak- en damclubje. Ook daar gaat het om het contact, ontmoeting. Het zorgt altijd weer voor mooie gesprekken gelardeerd met een partijtje schaken of dammen. Je gaat na afloop altijd ‘rijker’ naar huis dan je bent gekomen. Ook ‘rijker’ naar huis?  Speel dan een keertje mee. Het nieuwe seizoen begint op maandag 9 september gevolgd door 23 september. De staldeur van Boerderij Nooitgedacht aan de ‘s-Gravenweg 6 staat dan vanaf 13:30/h voor u open. Rond de klok van 16:00/h gaan we weer op huis aan. De eigen bijdrage is € 3,00 per keer inclusief 2x koffie/thee met wat lekkers. Wij zien ernaar uit u te ontmoeten, maar voor het zover is, wensen alle schakers en dammers u mooie zomermaanden. U wilt eerst nog iets meer weten?  Bel dan op werkdagen tussen 17:00 en 18:00 uur met Max van de Griek, telefoonnummer 0180-318 967 of Carel Heine, telefoonnummer 0180 - 314 957.   
 
World Cup Rowing 2019 
De gemeente Zuidplas nodigt haar vrijwilligers  uit om op zaterdag 13 juli a.s. het Wereldkampioenschap Roeien 2019 bij te wonen. Er zijn 2 programma’s op die dag. Een middagprogramma van 12.00 tot 17.30 uur en een avondprogramma van 18.00 tot 21.00. U kunt zich voor 1 van de 2 programma’s aanmelden op  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  onder  vermelding van uw naam, adres en emailadres. Doe dit snel want er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Ook dient u te vermelden dat u vrijwilliger bent bij de PCOB Zuidplas. U wordt voorzien van hapjes en drankjes en er is een bbq ingepland, en wel om 16.30 uur (middagprogramma) en 19.00 uur (avondprogramma). Maak van deze gelegenheid gebruik en ga genieten van dit evenement dat gehouden wordt op de WillemAlexander Baan in Zevenhuizen. Veel plezier!     Truus Burger 
 
 
                                                                                         -3-   
    Contributie
 
 
Een flink aantal leden heeft helaas de contributie voor 2019 nog niet betaald. De penningmeester vraagt deze leden dringend om alsnog te betalen op onze bankrekening :NL47 RABO 0396 2092 89. Hij vindt het erg vervelend om, evenals in voorgaande jaren, een groot aantal aanmaningen te moeten bezorgen! 
 
14 september 2019: Open Dag in het Computerleercentrum
 
In september beginnen de nieuwe computercursussen weer…! Iedereen is op zaterdagmiddag 14 september aanstaande tussen 13.30 en 16.30 uur van harte welkom tijdens de Open Dag. Tijdens de Open Dag kunnen belangstellenden zich alvast oriënteren op het brede aanbod aan computercursussen. Op het programma staan onder meer cursussen voor beginners en gevorderden voor Windows 10, workshops voor fotobewerking en fotoalbum maken, iPad, Tablet enz., enz. Uitgebreide, actuele informatie over het volledige cursusprogramma vindt u t.z.t. door middel van een flyer in de Nieuwsbrief van september, een publicatie in Hart van Holland van 4 september 2019 en op de website: www.PCOB-Nieuwerkerk.nl. Voor verdere informatie kan men alvast contact opnemen met één van de volgende vrijwilligers:-  Willy Grönefeld,  0180-31 49 23 (tussen 19.00 - 20.00 uur) -  Gerth Westmaas, 0180-31 48 39 (tussen 19.00 - 20.00 uur) 
 
MODEDAG V.D. KLOOSTER
Op donderdag 31 oktober a.s. is er weer de mogelijkheid om mee te gaan naar Boskoop naar de firma v.d. Klooster. Ik geef het nu maar alvast door dan kunt u tijdig beslissen of u mee wilt gaan. U kunt zich weer opgeven bij Truus Burger (0180-316725 of 0653305366). Liever niet inspreken op de Voicemail. U kunt ook mailen naar mijn adres dat achterop de Nieuwsbrief staat. Zoals gebruikelijk 9.30 uur vertrekken. Kosten 5 euro + benzinekosten meerijders van 2,50 euro. incl. lunch, koffie/thee en advocaatje met slagroom!                                   Truus Burger
 
De Alexanderhoeve, winkelcentrum de Reigerhof, biedt u, op al uw aankopen 10% korting. De zaak  is gespecialiseerd in tapas en kaas, heeft daarnaast een heerlijk assortiment noten, wijnen en chocolade. 
Wereldwinkel Nieuwerkerk biedt elke dinsdag 10% korting aan voor P.C.O.B.-leden.                    
Kom gezellig langs bij onze winkel aan de Dorpsstraat 51a.  De koffie staat klaar.  
 
Iedere woensdagochtend op het Kroonkruid en woensdagmiddag t.o. Wooncentrum De Meander staat  Vishandel:  Michel Heinen
U krijgt 10% korting op uw aankoop op vertoon van uw ledenpas.   
 
 
 
     
                                                                    -4-
Vakantie Sauerland 
We zijn weer gezond en wel terug van onze reis naar het Sauerland! Wat was het een fijne reis met een geweldig gezelschap. De saamhorigheid was groot en de gezelligheid vierde hoogtij. Wij zijn dan ook zeer dankbaar voor zo'n fijne groep en ook dankbaar dat alles zonder ongelukken (op een kleine valpartij na) of ziekte is verlopen. We waren echt één grote hechte PCOB-club. Wij zijn dan ook zeer verrast met een gigantische bos bloemen, een dag na terugkomst, met nog een bon voor nog eens een keer zo'n bos als de eerste is uitgebloeid. Dat was te gek voor woorden. Hartelijk dank deelnemers!!!  We hebben bij onze evaluatie deze week al weer gekeken naar een nieuwe reis voor volgend jaar en we hebben al weer plannen gemaakt. U hoort er te zijner tijd wel over via de Nieuwsbrief. Wil Boudewijn heeft een verslag gemaakt van alle dagen en dat willen we u niet onthouden. Hieronder volgt haar verhaal.                   Willy en Truus 
 
 
 
Verslag 5 daagse reis naar Soest in Sauerland van 20 t/m 24 mei 2019  
 
Maandag 20 mei. 
Een bus met 51 personen vertrok om 10 over half 10 met een Oadbus met chauffeur Lydia naar hotel Am Wall in het plaatsje Soest. We werden overspoeld met informatie over de reis en reglementen om alles in goede banen te leiden. Vlak over de grens stopten we even voor een plaspauze waarna we verder reden naar Münster voor de lunch. We kregen ideeën over dingen die bezocht konden worden maar alleen een lunch kon ook. Om half 3 weer terug en gingen we   richting Soest. Alle kamers waren op de begane grond wat voor de meeste mensen ideaal was. Na de koffers op de kamer te hebben gebracht kregen we koffie en rond 6 uur was het tijd voor het diner. Eerst een kop soep en daarna warm eten in buffetvorm, waarna het toetje werd geserveerd. Na het eten gingen een groot aantal mensen de benen strekken en liepen een rondje door het park of via het poortje naar het centrum. Bij terugkomst was er koffie klaar en werd geklaverjast, gesjoeld, gepest en veel gekletst. Rond 10 uur zochten de meesten hun bed op na een vermoeiende dag. 
Dinsdag 21 mei.
Om 8.00 uur werd iedereen aan het ontbijt verwacht. Ook dit was zoals alle volgende ochtenden in buffetvorm. 9.00 uur verzamelen bij de bus. Veel mensen hadden slecht geslapen maar toch opgewekt om de busreis van vandaag aan te vangen. We gingen naar het plaatsje Paderborn. We reden eerst naar het noorden en toen in oostelijke richting naar het Teutoburgerwoud. Daar was het erg regenachtig en laaghangende bewolking zodat Hermanns Denkmal  niet goed te zien was. Wel hebben we hier koffie gedronken en verder gereden naar de Externsteine. Hier hebben we in de bus onze ingepakte lunch verorberd met een pakje drinken en een appel. Bij Paderborn konden we de drie rechtopstaande stenen bewonderen. Het was er nogal steil dus niet iedereen heeft het gezien. In het plaatsje Paderborn hebben de meeste mensen wel de gotische Dom van binnen gezien. Veel mooie ornamenten en een fraaie preekstoel . 
 Door de regen vluchtten vele mensen naar binnen voor de koffie en eventueel gebak. Om 4.00 uur  moesten we op de afgesproken plaats staan. We misten 5 mensen. Willy bleef wachten, de bus heeft 3 rondjes moeten rijden om de verdwaalde mensen op te kunnen pikken. Om 6 uur weer het diner en later hebben we boven bingo gespeeld met verschillende kleine prijsjes. 
Woensdag 22 mei.
Ook deze derde dag begint met regen. Eerst naar Bad Arolsen naar het barokke slot waar koningin Emma in 1858 was geboren. Onder leiding van een gids werd de geschiedenis van het slot verteld. De vilten sloffen moesten over de schoenen aan gedaan worden, om beschadiging van de vloer te voorkomen.
Voor we hier om 1 uur weggingen hebben we bij de bus onze lunch gebruikt. Doordat we eerder die dag een poosje file hebben moeten rijden, hebben we de rondleiding en ook de bootreis een uur later laten beginnen.
Intussen was het droog met een zonnetje. We maakten een boottocht over de Diemelsee met de “Moffert” met Stefan Koch aan het roer. Aan boord was koffie en ijs te koop zodat men niet op een droogje hoefde te zitten.
Via binnen weggetjes liet Lydia ons weer mooi plekjes zien van het Sauerland. Kwart over 5 weer thuis, opfrissen en om 6 uur het diner. Het weer was opgeklaard en geen wind meer. Een groot aantal heeft buiten koffie gedronken en een deel maakte nog een wandeling om de benen te strekken van het lange zitten in de bus. Om half 10 kwam iedereen naar binnen omdat het toch wat fris was, nog wat spelletjes gedaan, gekletst en met de muziek meegezongen.
 
Donderdag 23 mei
Om 8 uur was er ontbijt en ook nu maakten we ons lunchpakket klaar om mee te nemen. 9.00 uur vertrok de bus voor een natuurrit door Sauerland. Na een poosje rijden stopten we bij de wintersportplaats Willingen om met de kabelbaan naar boven te gaan, de Ethelsberg op. In groepjes van 6,7 of 8 gingen we naar boven. Ook Jaap die erge hoogtevrees heeft, hebben we met z’n  allen er door geloodst. Een hele overwinning. Je kon boven aangekomen nog verder naar boven in een hoge toren met de lift, waar een prachtig uitzicht was. Sommige mensen zijn met de lift omhoog gegaan en lopend naar beneden, wat nog niet mee viel. Anderen waren gelijk naar het naastgelegen restaurant gegaan waar men koffie en gebak kon eten. We zijn onderweg  nog even gestopt om te kijken naar de Ruhrquelle,  de oorsprong van de Ruhr en zijn verder gereden naar de Oberkirche kunstwerken met buiten veel bronzen kunstwerken,  maar ook van tin, glas en sierraden. Op dit terrein was ook een restaurant waar we de koffie mit Kuche kregen. Taart in 5 verschillende smaken (enorme stukken!!, het leken wel zeilboten) maar …. erg lekker. Dan weer anderhalf uur rijden naar het hotel waar het diner een half uur later was. Na het eten staat de meezing avond op het programma, (Silvia eigenaresse van het hotel)heeft veel op stencils staan zodat we allemaal naar hartenlust konden meezingen. Willy en Truus wilden Silvia in het zonnetje zetten namens ons allen en boden een tas met koekjes en wijn uit Nieuwerkerk aan en stroopwafels en een kaasje uit Gouda. Ook Lydia werd bedankt voor alle goede zorgen en kreeg een zak geld dat in de bus opgehaald was.
Zij bedankte ons en zei dat we een fijne groep waren.
Jan Bakker nam het woord en bedankte Truus en Willy voor het vele werk wat ze gedaan hadden.
Beiden kregen na thuiskomst  een mooie bos bloemen en later krijgen zij dat nog een keer. De versjes werden meegezongen en om 11 uur was het bedtijd en werd de laatste avond afgesloten.  
Vrijdag 24 mei
Vanaf 8 uur konden we ontbijten. De koffers moesten om 9 uur bij de bus om ingeladen te worden, de rollators konden pas later omdat die nog gebruikt werden. Heerlijk zonnig weer en iedereen die klaar was zat lekker buiten in het zonnetje, De kamers leeg zodat ze schoon gemaakt konden worden voor de volgende gasten. Rond kwart voor elf zou een treintje arriveren die een rondrit door Soest ging maken, Een aantal was lopend naar het dorp gegaan. Veel van de stad gezien met mooie vakwerk huizen en de vele kerken, gezellige winkels en een fraaie fontein. Bij terugkomst stonden de tafels voor de lunch al klaar en konden we gelijk eten. Rond 1 uur vertrokken we richting Nederland, Silvia kwam ons allemaal nog de hand schudden en zwaaide ons uit. We hadden nog een sanitaire stop in Huxe. Hier kon nog koffie gedronken worden of heerlijk schepijs genuttigd. Om half 3 zetten we koers naar Zetten waar we het afscheidsdiner hadden bij hotel restaurant Ruimzicht. Na het eten werd er een minuut stilte gehouden voor mevr. Bakker, die ook mee zou zijn gegaan, maar helaas overleed. Dominee Jeroense dankte met ons voor de fijne reis. Voldaan ging het gezelschap richting Nieuwerkerk. In de bus zongen we met elkaar gezang 392 in goede navolging van Albert Schweitzer. Bij aankomst even voor achten stonden een flink aantal familieleden hun dierbaren op te wachten, er werd afscheid genomen en de koffers uit de bus gehaald. Het was een fijne reis met geen ongetogen woord, fijne reisleiding en een goede chauffeuse.      Wil Boudewijn
 
 
WANDELEN MET DE P.C.O.B. op 1 juni 
 
 
Deze keer een nieuwe wandeling en wel rondom Oud-Beijerland. We parkeerden en zochten allereerst een heerlijk terrasje om te beginnen met koffie/thee. Het was schitterend zonnig weer en we liepen vervolgens in de richting van het Spui, waar het wandelpad dicht langs het water liep en we een heerlijk fris windje voelden en dat was wel nodig! Bij een bushalte langs de provinciale weg vonden we een picnicbank en daar pasten we precies met z’n 10-en op.
Vervolgens was het even zoeken naar de juiste richting, maar een hulpvaardige dame hielp ons op weg en vertelde dat er even verderop ook een leuke plek was voor een stop. Dat klopte helemaal en er was intussen wel behoefte aan wat vocht. Na weer uitgerust te zijn liepen we in de richting van Oud-Beijerland en dwars door de nieuwbouw vonden we al gauw de Oostdijk weer. Een aantal van ons ging naar huis i.v.m. andere afspraken en met een klein groepje hebben we bij de plaatselijke super nog een heerlijk ijsje gekocht en genuttigd, heerlijk uitrustend op een muurtje in de schaduw. Volgens de tellers hadden we 13 km in de benen en dat was met dit warme weer ook wel genoeg.     
NIEUWE DATA:  
De volgende wandeldata zijn: 6 juli en NIEUWE DATA: 10 augustus, 14 september, 12 oktober, 9 november en 14 december. denk weer aan goede wandelschoenen en een lunchpakket. Start als gewoonlijk: parkeerplaats aan de Kleinpolderlaan om 10.00 uur. Aanmelden bij:  Rian de Zoete-Roosen, via tel.: 0180318173 of via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
 
 
 
Verslag contactmiddag 8 mei
De middag over Albert Schweitzer werd verzorgd door de heer Aad van der Hoeven (77) die op jonge leeftijd contact met hem heeft gehad. Albert Schweitzer werd in 1875 geboren in Keizersberg in de Elzas als zoon van een dominee. Hij volgde het gymnasium in Mülhausen, daarna studies theologie en filosofie aan de universiteit van Straatsburg, in beide richtingen behaalde hij het doctoraat. Op 26-jarige leeftijd was hij al hoogleraar aan deze universiteit. Hij had als voornemen om tot zijn dertigste jaar te studeren en daarna zijn leven in dienst te stellen van de mensheid. Hij kwam echter na deze studies in aanraking met een folder van het Parijse Zendingsgenootschap waarin artsen voor Afrika werden gevraagd. Hij zag dit als een teken van God, deed afstand van zijn professoraat en ging op 30-jarige leeftijd medicijnen studeren, na vijf jaar behaalde hij zijn artsendiploma en ging daarna door met als specialisaties tropenziektes en chirurgie waarna hij op 38-jarige leeftijd ook een doctoraat in de medicijnen behaalde. Bij het zendingsgenootschap moest hij een verklaring ondertekenen dat hij als arts zou worden uitgezonden en niet als zendeling. Later ging hij toch voor in kerkdiensten met vertalers. Hij kwam terecht in de plaats Lambarene in Gabon, daar was nog geen ziekenhuis maar moest eerst vanuit een schuur worden gewerkt. In 1914 (eerste wereldoorlog) werd hij als Duitser opgepakt door Franse soldaten, geïnterneerd in Frankrijk en in 1918 op de trein naar Duitsland gezet. Gedurende vijf jaar zamelde hij geld in voor zijn ziekenhuis -waar inmiddels artsen en verpleegsters uit veel landen werkten- door het geven van concerten als pianist, ook in Nederland. In 1938 deed hij weer een tournee in Europa om geld in te zamelen voor zijn ziekenhuis. In 1953 kreeg hij de Nobelprijs voor de vrede. Hij overleed in Lambarene in 1965, op 90-jarige leeftijd. 
 
Agenda vakantiedagen voor PCOB- leden in  juli en augustus.
Er zijn vele mogelijkheden, ook de andere verenigingen bieden mooie dagen aan en deze staan uitgebreid in uw vorige nieuwsbrief beschreven; Dit zijn zeer gezellige vakantiedagen waar natuurlijk altijd koffie met  gebak is. Spreek met elkaar af, vraag ook eens een ander mee.   12 juli naar  Ridderkerk voor varen en museumbezoek. 19 juli vanuit Giesenburg varen over de Giesen en museumbezoek in een uitdragerij. 9 augustus, een middag in Ridderkerk waar u naar het planetarium kunt met sterrenuitleg 16 augustus , wandelen door de Kwade Hoek en bezoek aan een theetuin. 21 augustus, is in Hardinxveld-Giesendam de zomerexpositie van ‘De Wereld in 3D’.
Aan dit lijstje voegen we meteen de geplande fietstochten toe waar u kunt meefietsen. 2 juli: vanaf Raadhuisplein 13.00 uur een rondje Krimpenerwaard. 11 juli 9.30 met de fietsen op de fietsendrager naar de Hoekse Waard en daar een dagtocht. 25 juli : 9.30 vanaf het Raadhuisplein via het Kralingse Bos naar de 3B hoek. 8 augustus : vanuit Breukelen fietsen langs de Vecht 22 augustus : vertrek 9.30 naar o.a. het Eiland van Brienenoord. 
Wandelen kunt u: elke maandag ruim een uur vanaf de Batavier. Deze ‘loopt’ ook al ruim een jaar. Elke dinsdagmiddag een langere wandeling vanaf een wisselende startplaats. Elke zaterdag kunt u Nordic Walken  en de maandelijkse zaterdagse wandelingen van Rian,  vindt u elders in deze nieuwsbrief. Heeft u geen oude nieuwsbrief meer….. kijk naar de website : www. pcob-nieuwerkerk.nl en daar staan behalve de vorige nieuwsbrieven, ook het hele fietsprogramma en alles over de wandelingen. Deze agenda met data laat zien dat u niet thuis hoeft te blijven.  Deze nieuwsbrief biedt weinig ruimte voor verhalen. Vermeldenswaard was wel de Ontmoetingsdag in Katwijk en Rijnsburg van 14 juni. Zeer goed georganiseerd en een prachtig programma. Bij de fietstochten hebben we nu ook een bijzondere meegaander, hondje ‘Doris’. Wilt u meer verhalen, welkom om ook mee te gaan en hoor en beleef het samen UIT zijn. Iedereen, ook de thuisblijvers worden goede vakantiemaanden toegewenst. 
 
                                                                      -8-
Bestuurssamenstelling: 
 
Voorzitter Siem van Loon Alb. v.’t Hartweg 9                                     2913LE 0180-313506
2e Voorzitter Hea Snoek Troelstrastraat 46                                                    0182-372643* 
Alg. Bestuur/ Lief & Leed   Moordrecht                                             2841CP 
Secretaris Truus Burger Boslaan 22                                                 2912PA 0180 316725*
Penningmeester Piet v.d. Spek Middenmolensing.28                       2912PK    0180 634112   
2e Penningmeester Willy Grönefeld Kleine Vinkstraat 14                 2912AG 0180  314923
Alg. Bestuur / P.R. Redactie Nel Oudijk Pr. Beatrixstraat  14            2911AL 0180 315839
Alg. Bestuur/ Nieuwsbrief Thea van Vliet-Nell Westringdijk     28     2913LK  0180 313174 
 
Medewerkers 
Administratie Computercursussen Willy Grönefeld Kleine Vinkstraat 14 2912AG  0180  314923   
Ledenadministratie / Distributie bladen  Nelie Ligchaam  Italiaanse zoom 6     2912GH  0180    314535**
Mutaties, uitsluitend per e-mail doorgeven aan:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. evt. opzegging van PCOB lidmaatschap, ook uitsluitend per e-mail of schriftelijk, vóór 1 december.   *ook voor vervoer naar/van bijeenkomsten.  **ook vragen over de bezorging van het magazine KBO-PCOB 
E-mail:  Secretaris: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Administratie Computercursussen : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                   
Bankrekening : NL47 RABO 0396 2092 89  t.n.v. PCOB. Website : www.pcob-nieuwerkerk.nl 
 
 
 
Volgende Nieuwsbrief: Kopij inleveren; voor 19 aug. 2019   
redactie adres: Westringdijk 28 2913 LK Nieuwerkerk a.d. IJ.   Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Het volgende KBO- PCOB magazine en de nieuwsbrief verschijnen 27 Augustus  2019
Vanaf die datum kunt u de bladen binnen een week verwachten 
 
 
 
 
 
 
IK WORD LID VAN DE P.C.O.B.
Naam:                                           O  m. O  v. 
Roepnaam:                                 Voorletters :                     Geboortedatum:
Adres:
Postcode en woonplaats: 
Telefoon:                                    Emailadres:
Gegevens partner hieronder invullen, indien u een partnerlidmaatschap wenst.
Naam:                                             O  m.  O  v.
Roepnaam:                              Voorletters:                          Geboortedatum:
Datum:                                     Handtekening: 
 Contributie : Individueel lid  €  28,50   Partnerlidmaatschap  €  45,00  Aanmelden nieuwe leden: per email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of schriftelijk naar: Ledenadministratie PCOB,  Italiaansezoom 6       2912 GH Nieuwerkerk a/d IJssel Voor betaling krijgt u een accept giro toegestuurd door de penningmeester.  Wij willen u graag in de volgende nieuwsbrief als nieuw lid vermelden en welkom heten. Wilt u hier aangeven of u ja of nee akkoord bent met die publicatie ?