Protestants Christelijke Ouderen Bond                Perspectief voor senioren

                                                          

  

NIEUWSBRIEF                                            www.pcob-nieuwerkerk.nl

              

FEBRUARI 2019  afdeling ZUIDPLAS

Dichtbij de plaats waar ik woon is een prachtige tuin. Zo af en toe ga ik erheen om vrede te vinden en tot rust te komen.

De hovenier of zijn zoon wandelt soms mee.

Waar je ook kijkt, overal om je heen: een zee van bloemen! De paden lopen krom.

Het is zo met opzet aangelegd. Het leven moet een beetje verrassend zijn.

Ook al kun je in deze tuin niet steeds zien waar je uitkomt, je weet : verdwalen kan je niet.

Daarachter is een muur. Wat achter die muur te vinden is? Ja, dat zou jij zeker wel willen weten….

Jij wilt altijd vooral zien wat aan het oog onttrokken is.

Weet je wat de hovenier mij zei?

“Achter die muur, mijn vriend, ligt de tuin van gisteren .“

“De tuin van gisteren? ”vroeg ik verbaasd. “Ja”, zei hij, “de tuin van gisteren.

Iedereen wil terug naar gisteren.

Iedereen gelooft dat die goede, oude tijd zoveel beter was dan de tijd waarin wij nu leven.

Iedereen gelooft dat gisteren mooier was dan vandaag”. ”Maar is dat dan niet zo?” vroeg ik hem.

“Welnee, beste vriend. Dat denkt iedereen maar. Kijk maar eens door dat poortje….

Zie je wel dat die tuin achter de muur precies is als de hof waarin wij nu lopen?

Echt, geloof me nu maar, het maakt echt niet uit in welke tuin je wandelt.

Heb nu maar vrede met de hof van heden….”

Uit : “De hof van Vrede”   van AF Troost

                                                                  -2-

Jaarvergadering en tweede thema middag , woensdag 13 februari

We starten zoals elk jaar met de jaarvergadering om 14.00 uur. Breng uw nieuwsbrief mee dan heeft u de agenda en alles bij de hand.

Streep thuis al aan waar u vragen over heeft en dan hopen we dit onderdeel om ± 14.30 af te ronden. En gaan we weer aan de koffie/thee .

De dames Joke Deelen en Cheryl Satijn, ervaren medewerkers bij Welzijn Zuidplas geven daarna een presentatie over ouderen-en mantelzorg.

Mensen worden steeds ouder en er wordt meer van ouderen verwacht op het gebied van zelfstandigheid.

Maar wat als iemand geen ondersteuning heeft vanuit de directe omgeving of wanneer er vragen zijn doordat iemand plots geconfronteerd wordt met beperkingen en/of ziekte?

De Ouderenadviseur vertelt wat zij zoal meemaakt. Vanuit het Steunpunt Mantelzorg [Joke Deelen]

krijgt u informatie over het verschil van mantelzorg met vrijwilligers werk, over de voldoening die mantelzorg kan geven maar ook over de kansen op overbelasting.

Weet u of mantelzorg een ‘verplichting ‘is? Door de vergrijzing halveert het aantal potentiële mantelzorgers per oudere.

Tegelijkertijd neemt het personeelstekort bij de professionals drastisch toe. Ouderen lopen hierdoor een groter risico op ongelukken.

We gaan onze zorgen met elkaar delen want….’ gedeelde zorg is halve zorg’.

Daarna heffen we het glas op een verzorgde warme [door die mantel] toekomst als nog een extra derde consumptie.

De prijzen daarvan staan op de balie en we hopen dat u de koffiebus extra zult vullen.

Dan hebben we ons jaarlijkse bingo spel, de stem om dit af te schaffen werd onmiddellijk het zwijgen opgelegd. Dus zal Willy de ballen weer laten rollen vanaf ± 16.00 uur. Nu een vraag aan u. We moeten ‘ontspullen’ en duurzaamheid nastreven. Als u nog in de kast een leuke bingo prijs heeft, zou u mij daarvoor willen bellen? Tel: 0180 315839. Dat zou wel eens verrassend kunnen zijn. Ik hoor graag van u.

Spellenmiddag dinsdag 26 februari van 14.00-16.30

Deze middagen zijn vooral gericht op het onderlinge contact en gezelligheid. Eerst bijpraten bij koffie of thee. Daarna maakt u een spelkeuze. Het spellen arsenaal is inmiddels uitgebreid met ‘Dobbel-fit’. Het spelen leverde eerder grote hilariteit op mede door de acties die ondernomen moesten worden. Daarnaast kunt u vele keuzes maken, sjoelen, scrabble, rummikub of triominos, klaverjassen of mens- erger- je- niet, veel is mogelijk, niets hoeft. We sluiten af met een borreluurtje. Kosten € 2.50 =inclusief toegang, koffie/thee; exclusief drankjes. PCOB-lidmaatschap is niet nodig, breng gerust uw buren, familie of vrienden mee.

                                                                                                                                                                                           

 SCHAKEN EN DAMMEN

Het is geen nieuwtje als ik u meld dat ontspanning en geheugentraining goed is voor lichaam en geest. Dit brengt mij heel toepasselijk met een ‘paardensprong’ van een sponsor zwemtocht naar ons gezellige schaak- en damclubje. Hoe zit dat ?

Een paar dagen voor Kerst was ik toeschouwer en supporter bij de sponsor zwemtocht, die door het tehuis waar mijn gehandicapte zwager woont, werd georganiseerd om een zgn. Belevenis Tafel te kunnen kopen.

Nu had ik had nog nooit van een Belevenis Tafel gehoord. Desgevraagd werd uitgelegd dat het een op moderne technologie verplaatsbare, rolstoelvriendelijke tafel is waar ouderen en mensen met een beperking samen met anderen herinneringen tot leven kunnen brengen. Zo heeft de tafel een verzameling multimedia-toepassingen, die zijn gericht op de jaren ‘60 en ‘70, maar er is ook geheugen/braintraining, spelletjes en muziek beschikbaar. Een mooi initiatief, maar waar ik stil en blij van werd, is het enthousiasme en de onvermoeibare inzet waarmee mijn zwager, zijn medebewoners en niet te vergeten de begeleiders zich hebben ingezet om dit doel te bereiken. Vele baantjes trokken zij ploeterend door het water.

En zo zittend langs de kant van het warme zwembad dwaalden mijn gedachten af naar ons schaak- en damclubje waar ook met enthousiasme en inzet wordt gespeeld.

Bij ons gaat er niet om hoe goed je bent. Het gaat erom dat we samen in ontspannen sfeer geestelijk in beweging zijn en daarmee lichaam en geest voeden.

Doe mee op de maandagmiddagen 4 en 18 februari + 4 en 18 maart 2019.

De staldeur van Boerderij Nooitgedacht aan de ‘s-Gravenweg 6 staat vanaf 13:30/h uitnodigend voor u open. Buiten is het koud, maar binnen is het hartverwarmend warm !Rond de klok van 16:00/h gaat we weer richting huis. De eigen bijdrage is € 3,00 per keer inclusief 2x koffie/thee met wat lekkers.  

U wilt eerst nog iets meer weten? Bel dan op werkdagen tussen 17:00 en 18:00 uur met Max van de Griek, telefoonnummer 06 - 474 06 764 of Carel Heine, telefoonnummer 0180 - 314 957. 

                                                                       -3-

 

VAKANTIE MIDWEEK SAUERLAND 20 TOT EN MET 24 MEI 2019

Wat een enorme belangstelling en enthousiasme is er getoond voor de midweek-reis naar het Sauerland. DE BUS IS VOL.

U kunt zich nog wel aanmelden voor de reserve-wachtlijst. We gaan dus met 52 personen op vakantie.

We reizen met de OAD en hebben alle kamers van het hotel tot onze beschikking. Wij hebben er ontzettend veel zin in!

De meeste deelnemers aan deze buitenlandse reis hebben voor 15 december 2018 de gevraagde € 100,00 overgemaakt op onze bankrekening NL47 RABO 0396 2092 89 t.n.v. P.C.O.B. , afd. Zuidplas onder vermelding van Sauerlandreis mei 2019.

Bent u nog niet in de gelegenheid geweest dit bedrag over te maken, dan verzoeken wij u het totaalbedrag ad € 385,00 te betalen op het bovenvermelde bankrekeningnummer met dezelfde informatie

 

Aan de deelnemers willen wij ook nog vragen om een thuisblijvers-telefoonnummer door te geven (voor zover dat nog niet is gedaan), zodat wij in geval dat nodig mocht zijn iemand van het thuisfront kunnen raadplegen. Wilt u een week vóór vertrek bij uw apotheek een lijst opvragen van medicijnen die u op dat moment gebruikt? U kunt hiervoor bij de balie van uw eigen apotheek terecht. Dus niet nu al maar pas een week voor dat we vertrekken. Het duurt nog wel even voor het zover is, maar wij kijken er vol verwachting naar uit.

ATTENTIE VOOR DE SAUERLANDGANGERS!

Let u er wel op dat u een geldig identiteitsbewijs meeneemt als we op reis gaan?

Willy Grönefeld, tel. 0180-314923.   Truus Burger, tel. 316725 of 0653305366

Jaargids

 

          

Bij de nieuwsbrief en het KBO/PCOB magazine treft u nu ook de nieuwe jaargids aan. Ik kreeg daar al vragen over. Er waren nog zoveel onduidelijkheden dat eind november niet haalbaar bleek. Arie Vreeburg heeft hem weer gemaakt evenals de kalender die u in november kreeg. Het is geweldig dat hij deze klussen weer heeft geklaard voor en met ons. Zelf heeft het bestuur deze kwaliteiten niet. We zijn Arie heel erkentelijk voor zijn vrijwillige bijdrage en hopen dat u de gids met plezier zult lezen.

 

Boottocht

Wat betreft de boottocht…. De Rederij is overgenomen door een andere maatschappij. Het personeel kon blijven maar onze reservering kon niet worden gehandhaafd. In overleg met PCOB Capelle, die dit jaar de organisatie op zich neemt, is besloten de boottocht te verplaatsen naar woensdag 26 juni. Wijzig dit aub op uw kalender en in uw agenda. Nadere berichtgeving volgt later.

BASISTRAINING VEILIGHEID

Wilt u samen met KBO/PCOB senioren langer veilig thuis laten wonen? Geef u dan op voor de basistraining veiligheid op 21 februari a.s. In de basistraining vergaart u kennis over veiligheid in en om het huis. Een getrainde kan dan eventueel een huisbezoek afleggen als daar om wordt gevraagd en signaleren wat er kan worden verbeterd aan de veiligheid in huis. De training vindt plaats in het kantoor van KBO/PCOB in Utrecht en duurt van 10.00 - 15.30 uur op donderdag 21 februari 2019. Er wordt voor een lunch gezorgd. Heeft u belangstelling om deze training te volgen en wilt u verdere informatie, bel dan Truus Burger, tel. 0180-316725 of 0653305366. Meld u gerust aan, het is van groot belang dat we als afdeling van de PCOB onze leden goed van dienst kunnen zijn!                     

Truus Burger

 

 

                                 

                

 

                                                                                                         -4-

                                                                                                             

 

Grote belangstelling voor Open Dag Computer Leercentrum

Een groot aantal belangstellenden kwamen op 19 januari een kijkje nemen tijdens de Open Dag in het Computerleercentrum. Diverse bezoekers hebben zich opgeven voor een van de cursussen of workshops.

Toch zijn er nog verschillende plaatsen vrij voor de komende cursusperiode.

 

Dus belangstellenden, die zich nog op willen geven voor een cursus of workshop, waaronder Windows 10-Basis, Windows 10-Extra, Fotoboek maken, fotobewerking Tablet, Startcursus iPad en iPhone, Opfriscursus i-Pad of cursus Excel, kunnen contact opnemen met één van de volgende vrijwilligers:

- Willy Grönefeld, 0180-31 49 23 (tussen 19.00 - 20.00 uur), /Word/PCOB-leercentrum/cursussen/2014/Roosters%202014/Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

- Gerth Westmaas, 0180-31 48 39 (tussen 19.00 - 20.00 uur), /Word/PCOB-leercentrum/cursussen/2014/Roosters%202014/Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

- Voor de meest actuele informatie over cursusdata e.d. : www.pcob-nieuwerkerk.nl

Goerami ICT Professionals nieuwe sponsor voor PCOB-leden.

Goerami geeft voor PCOB leden op vertoon van een geldige PCOB ledenpas op een aantal artikelen en diensten korting namelijk: 10% korting op muizen, toetsenborden en tassen. 25 % korting op Veilig Internet Check. 15 % korting op arbeid. Eerste twee maanden gratis bij afsluiten van een service-abonnement voor één jaar. Gratis installatie bij aanschaf nieuwe desktop of notebook (excl. overzetten van data van oud naar nieuw systeem)

 

Wandelen? Altijd gezellig

 

“Ans, kunnen we 4 december naar de molen wandelen? Dan hebben ze lekkere gevulde speculaas voor ons”, zei Nel. Dus, bij de speeltuin aan de Hitlandselaan stond een gezellige groep wandelaars in een kring te wachten, alles leek normaal. Tot we van de ’s-Gravenweg de dijk naar de molen opliepen. “Ans, zullen we deze keer onderlangs via de Vijfboeken gaan?”, zei Jan-Egbert. “Ja, dat lijkt mij een goed idee, want ze zijn aan het werk op de dijk, zie ik.” En zo liep ik met mijn ogen open een grote verrassing in. De molen hebben we die middag niet gezien, want de koffie met taart stond in de Garage, een leuk automuseum, klaar. De vierde verjaardag van Door De Weeks Wandelen hebben we tussen de auto’s en motorfietsen gevierd. Van de PCOB kreeg ik een bos bloemen en een gevuld mandje, erg leuk. Van de wandelaars, sommige wandelen ook al vier jaar mee, een mooie VVV bon. Allemaal hartelijk dank, zo kunnen we weer een jaar gezellig door wandelen. Elke dinsdag wandelen we tussen de 7km en 10 km met halverwege een pauze. Door De Weeks Wandelen begint om 13.15 uur en de startplaats kunt u via de wekelijkse mail krijgen. Informatie 0180 314285.Indien de afstand van DDWW u te lang is, dan start elke maandag om 13.30 uur een kortere wandeling van 4.5 km bij de Batavier. Na een uur wandelen drinken we nog even koffie of thee in de Batavier. Informatie 0180 314285

                                                                                                                  -5-

Na een prachtige zonsopgang en de belofte voor een prachtige winterdag, stonden we met 10 wandelaars klaar op de parkeerplaats.

 

 

We vertrokken voor een kort ritje en parkeerden de auto’s bij de pont op Ver-Hitland en staken over naar Ouderkerk aan den IJssel. Een van onze trouwe wandelaarsters kwam rechtstreeks met de fiets naar de pont en voegde zich daar bij ons, vanuit Stolwijk was dit beter te bereiken voor haar. We liepen door het dorp en dronken onze start-koffie bij het leuke tuincentrum. We liepen verder om vervolgens  het fietspad te gaan volgen richting Loetbos. Het was koud, maar heerlijk wandelweer, wel oppassen met lopen want op het fietspad was niet gestrooid en vooral op schaduwplekken onverwacht glad. Heelhuids kwamen we aan bij de Loet, waar we heerlijk in de zon in de buitenserre genoten van koffie of thee of warme chocolademelk, want daar was het echt weer voor!

We zochten weer de richting Ouderkerk op en liepen nu over wandelpaden die beter begaanbaar bleken. Het was super om hier te lopen middenin de prachtige Krimpenerwaard, een heel zacht windje in de rug, in de volle zon en met smienten, ganzen, zwanen, meerkoeten, waterhoentjes om ons heen èn wat een rust, we genóten. Weldra linksaf en via een woonwijk waren we weer snel bij de pont. We namen afscheid van onze fietsster, stapten op de pont, en vervolgens in de auto’s en reden weer op huis aan. We hadden 10 km op de teller staan.

De volgende wandeldata zijn: 16 februari [dit is de winterwandeling van BRAVO! waaraan we als wandelclub gaan deelnemen], 23 februari, 6 april en 11 mei.

Starten als altijd vanaf de parkeerplaats achter de Saffier om 10.00 uur [dit geldt ook voor de BRAVO! wandeling]. Denk aan goede wandelschoenen en een lunchpakket.

Opgaves bij: Rian de Zoete-Roosen, via tel.: 0180318173 of via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Ja, mensen, de tijd staat niet stil

De uitnodiging van de Belastingdienst tot het doen van aangifte Inkomstenbelasting 2018 zal u binnenkort wel op de deurmat zien liggen. U kunt uw aangifte in de regel zelf verzorgen als u in het bezit bent van een DigiD-nummer. U logt in bij de Belastingdienst en ziet dan, dat deze dienst reeds de meeste informatie in de aangifte heeft verwerkt. Controleer deze gegevens zorgvuldig en vul eventueel aan met de bij u bekend zijnde aftrekposten voor zorgkosten en eventuele via de bank en/of giro gedane giften. Daarna kan u het aangiftebiljet uitprinten en met gebruikmaking van uw DigiD-nummer deze aangifte ondertekenen en verzenden.

Maar wat als u niet zo digitaal vaardig bent? Of niet goed weet hij het allemaal werkt. Dan kunt u bij onderstaande personen terecht, die de mogelijkheid hebben om deze belastingaangifte voor u te verzorgen. Zij kunnen d.m.v. de bij de Belastingdienst door hen aangevraagde machtigingscode het aangiftebiljet digitaal voor u controleren, informatie toevoegen en daarna digitaal verzenden naar de Belastingdienst. Met gebruikmaking van de u toegezonden machtigingscode kan de HUBA uw gegevens digitaal oproepen en na invulling digitaal inleveren met gebruikmaking van hun eigen DigiD-nummer. Wilt u gebruik maken van deze mogelijkheid, dan kunt u contact opnemen met één van de onderstaande HUBA’s :

Jan van der Voorden, Zevenhuizen, tel. 0180-632094.

Piet v.d. Spek, Nieuwerkerk aan den IJssel, tel. 0180-634112,

Willy Grönefeld, Nieuwerkerk aan den IJssel, tel. 0180-314923 (’s-Avonds tussen 19.00 – 20.00 uur)

 

                                                                                            -6-

 De uitzendingen van de "MUZIEKSLEUTEL"

Iedere donderdagavond kunt u van 19.03 tot 20.00 uur luisteren naar dit radio-programma. De Muzieksleutel is een programma van de gezamenlijke kerken met muziek, koor, samenzang en een korte overdenking door een predikant of pastor. Het programma is te beluisteren via de radio op 107.3 en via de kabel en 102.4 FM. Wilt u later de uitzending nog eens beluisteren, dan kan dat via internet www.omroepzuidplas.nl: met klik op radio en terugluisteren.

De Alexanderhoeve, winkelcentrum de Reigerhof, biedt u, op al uw aankopen 10% korting. De zaak

is gespecialiseerd in tapas en kaas, heeft daarnaast een heerlijk assortiment noten, wijnen en chocolade.

Iedere woensdagochtend op het Kroonkruid en woensdagmiddag t.o. Wooncentrum De Meander staat

Vishandel: Michel Heinen. U krijgt 10% korting op uw aankoop op vertoon van uw ledenpas.

Wereldwinkel Nieuwerkerk biedt elke dinsdag 10% korting aan voor P.C.O.B.-leden

Kom gezellig langs bij onze winkel aan de Dorpsstraat 51a. De koffie staat klaar.

Onderstaande nieuwe leden heten wij hartelijk welkom en wij stellen hen graag aan u voor:

Fam. v.d. Gaag                                              Oudersvrucht 4           Moordrecht

Dhr. N. C. Langbroek /            Mevr. R. Ruslaxi          De Els 42                    Nieuwerkerk a.d. IJ.

Kerstviering op 12 december 2018.   

 

                                                                                                

Deze middag werd geheel verzorgd door de ons bekende schrijfster Joke Verweerd. Joke vertelde en las gedichten voor geheel uit eigen werk met daarnaast het voorlezen van gedeelten uit Lucas 2. We zongen daarbij ook prachtige liederen begeleid door organist Alfred van Mourik.  Het was een warme middag en iemand zei tegen mij: het hoeft van mij verder geen Kerst meer te worden ik heb het al zo intens beleefd!

Oplossing kerstpuzzel

De oplossing is: “Een helpende hand toesteken” Op de ledenmiddag werden de prijzen getrokken uit alle goede oplossingen. De winnaars zijn: De fam. J. Vuerhart, Hans Oster, en Lijni Stolk. Zij werden allen verrast met een bloemenbon van v.d. Dussen.

   

Verslag contactmiddag 9 januari

De middag werd, met dia’s en mondelinge toelichting, verzorgd door de ons bekende Kees Terlouw uit Vianen, het was de negende keer dat hij door ons werd uitgenodigd.

Deze keer vertelde hij over de rondreis van 3500 km die hij met zijn vrouw maakte door West-Afrika, hierbij werden de landen Ghana, Togo, Burkina Faso en Mali aangedaan.

In dit gebied zijn veel Franse en Portugese invloeden te herkennen, de voertaal is overwegend Frans. De Islam wordt hier belangrijker, ten koste van het Christendom. Gestart en geëindigd werd in Accra, de hoofdstad van Ghana, op de markt wordt veel mooi houtsnijwerk verkocht. Verder zijn hier forten uit de zeventiende eeuw die gebruikt zijn voor de slavenhandel, ook door onze landgenoten. In de buurt zijn veel vissersdorpjes waar op de traditionele manier zwaardvissen, haaien, roggen en andere vissoorten worden geland.

Met de bus naar Togo, hier ligt een enorm groot stuwmeer waar de elektriciteit voor het gehele land wordt opgewekt. Er zijn in dit land enorme termietenheuvels te zien.

De reis ging verder naar Burkina Faso in de Sahel. In dit land worden op markten veel veelkleurig bedrukte stoffen verkocht uit Nederland. Er staan enorme Baobab bomen van 25-30 meter hoog, sommige zijn 1000 jaar oud. In Mali is de belangrijkste rivier de Niger. Er staan hier schitterende lemen moskeeën. Hier is een grote verscheidenheid van rassen te zien, naast een groot aantal Soedan negerstammen zijn hier ook Peulen en Toearegs. In de Dogon zijn oude rots woningen te zien.

Het was een mooie middag met veel schitterende en kleurige dia’s van mensen, gebouwen en natuur.

 

 

 

-7-

JAARVERSLAG 2018 VAN DE PCOB ZUIDPLAS

Afgelopen jaar zijn er 26 van onze leden overleden. Hieronder volgen hun namen:

5 januari                  Dhr. D. Verboom                                                              85 jaar

9 januari                  Dhr. L. Jongeneel                                                              93 jaar

10 januari                Dhr. C. Schellevis                                                              92 jaar

19 februari              Mevr. J. Suurland                                                             82 jaar

26 februari              Mevr. A.C. Alderliesten-Verdoorn                                91 jaar

8 maart                    Mevr. P.C. Verburg-Bregman                                        88 jaar

9 maart                    Dhr. S. v.d. Hoek                                                              80 jaar

13 maart                  Dhr. C. Verwaal                                                                83 jaar

31 maart                  Dhr. W. van Dieren                                                         85 jaar

4 april                      Dhr. J. Dudok                                                                    84 jaar

21 april                     Mevr. G. Verhoef-Post                                                  82 jaar

13 mei                      Mevr. A. Polderman-Hanse                                          90 jaar

15 mei                      Mevr. E. Stam-Houweling                                             74 jaar

1 juli                         Mevr. H. de Jong-Oosterom                                          60 jaar

8 augustus              Dhr. J. Klink                                                                       96 jaar

9 augustus              Dhr. J.C. Lobbes                                                               88 jaar

15 augustus            Dhr. P. Janse                                                                     84 jaar

30 augustus             Mevr. A. Steenbergen-Kelder                                       92 jaar

6 september          Mevr. W.P. van Arnhem-Spaans                                    83 jaar

8 september          Mevr. C.H. Nieuwenhuizen-Koolhaas                           94 jaar

10 september         Dhr. T. den Ouden                                                          75 jaar

3 oktober                Mevr. L.C. Blok-Boer                                                       81 jaar

10 oktober              Dhr. H. Twigt                                                                    88 jaar

17 oktober              Dhr. A. van Vliet                                                               88 jaar

30 oktober              Mevr. J.F.J.H. Dekker-Wien                                            87 jaar

20 december          Mevr. A. Kuiper-v.d. Linden                                           83 jaar

Op 14 december overleed op 85-jarige leeftijd dhr. Henny vd Kleij, oud bestuurslid.

De familie vd Kleij was verhuisd naar Zoetermeer en Henny is aldaar begraven.

Dat allen mogen rusten in vrede.

-8-

           Dit jaar hebben we weer mogen genieten van 10 themamiddagen over diverse onderwerpen.

 • Op 10 januari maakten we een boeiende reis door het land van de Farao’s aan de hand van de inmiddels bekende Kees Terlouw. Er waren 115 belangstellenden.

 • Op 14 februari hielden we de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Deze verliep weer vlot zoals vanouds. Daarna was wethouder Daan de Haas onze gast en konden we met hem in discussie over de vraag “Hoe seniorvriendelijk onze gemeente wil zijn en wat daarop is ingezet voor de verkiezingen bij de verschillende partijen”. Er werden hem diverse vragen gesteld die hij later heeft beantwoord via onze Nieuwsbrief. Deze middag werd bezocht door 100 personen.

 • Op 21 maart hield Arjan Breukhoven een lezing over Bachs Matthäus Passion. Arjan wist een ieder te boeien en het was een mooie middag waar we stil van werden. Van deze prachtige middag hebben 135 gasten genoten.

 • Op 10 april werd voorafgaand aan onze jubileumviering eerst de middag gevuld met gastspreker Arend Hoogeveen. Zijn presentatie over o.a. het Hitlandgebied en de Eendragtspolder was erg interessant en trok 175 belangstellenden. Deze presentatie gaf ons weer eens een andere kijk op ons buitengebied.

 • Op 9 mei kwam dhr. Krijn v.d. Ham vertellen over het ontstaan van de Bijbel en de komst van het geloof. Met een prachtige expositie was het een zeer leerzame middag waarbij 65 personen aanwezig waren.

 • Op 13 juni was er geen spreker maar gingen we met z’n allen varen met Rederij Fortuna. Deze jubileum-boottocht voerde ons naar de Maasvlakte met onderweg veel bruggen en havens. We kregen een geheel andere kijk op Rotterdam, de stad die we nu vanaf het water bekeken. Een prachtige vaarroute. We hadden ook de KBO en afdeling Capelle van de PCOB uitgenodigd met ons mee te varen. Een geweldige happening.

 • Op 12 september gingen we weer van start na de vakantie. Die middag was dhr. Jan van der Ent uitgenodigd te spreken over zijn fietstocht langs de Maas en de Loire. Wat is hij toch een begenadigd spreker die steeds weer boeit met zijn verhalen en wetenswaardigheden. Er waren 95 gasten.

 • Op 10 oktober nam dhr. Chris Vennix ons mee langs de oude Rotterdamse stadshavens. De meeste gasten bleken banden te hebben met de stad en was er heel veel herkenning . 120 Personen hebben genoten van deze wandeling langs de havens.

 • 14 November zijn we uitgebreid geïnformeerd door de Rabobank en de Politie over de financiële veiligheid en de veiligheid in en om ons huis. Een erg leerzame middag die erg goed werd geleid. Er waren 115 personen aanwezig.

 • Op 12 december hielden we met 140 gasten de jaarlijkse Advents- en Kerstmiddag. Joke Verweerd wist op haar geheel eigen wijze er weer een geweldige en sfeervolle viering van te maken. Alfred van Mourik begeleidde ons op het orgel bij de samenzang. Dat was fijn zingen en dat was ook duidelijk te horen.

Alle middagen werden de gasten verwend met koffie/thee en altijd heerlijke traktatie door het PCOB-koffieteam. Koster Bert v.d. Wouden en Carel Heine waren gastheer.

Dat was al een hele lijst van activiteiten door het jaar heen. Maar er is nog veel meer te vermelden. Als eerste onze jubileumviering op 10 april. Er is door een aantal mensen heel veel werk verzet. We hebben middenpagina-breed in Hart van Holland kenbaar gemaakt dat we 30 jaar bestonden. Op die pagina is ook een puzzel geplaatst waarmee mooie prijzen te winnen waren. Er kon ook een slagzin worden ingediend en de winnende slagzinnen waren “Een eigentijdse seniorenorganisatie heeft de toekomst ….. omdat we zo jong zijn als we ons voelen” en “……… omdat niet alleen de jeugd de toekomst heeft”. Met medewerking van de door ons benaderde lokale bedrijven werd het een groot succes. 30 Jaar PCOB! Wat een happening!

 

 

Na een borreluurtje op 10 april was er een warm- en koud buffet besteld voor de aangemelde leden.

         

Ook burgemeester Kats en de directeur van de PCOB Manon Vanderkaa waren aanwezig.

-9-

De burgemeester heeft de prijzen getrokken van de jubileumpuzzel en Manon heeft bekend gemaakt wie de slagzinwedstrijd hadden gewonnen.

Al met al een dag waar nog met veel genoegen op wordt teruggekeken.

 

         

 

 

De spellenmiddagen werden ook weer maandelijks gehouden, ook in de zomervakantiemaanden. Schaken en dammen, wandelen en fietsen, quilten, schilderen, allemaal activiteiten georganiseerd door de vrijwilligers van de PCOB. Ook het Computerleercentrum (CLC) vierde een jubileum, 20 jaar! Het CLC voorziet in een grote behoefte onder ouderen. Er zijn dit jaar weer veel cursussen gegeven waaraan 115 cursisten hebben deelgenomen. Het is geweldig dat er zoveel vrijwilligers les willen geven. Zonder hen zou de PCOB deze activiteiten allemaal niet kunnen aanbieden. Het bestuur is deze mensen dan ook zeer dankbaar. Eens per jaar wil zij dat dan ook laten blijken door hen uit te nodigen voor een “Chineesje”. Ook de Commissie Lief en Leed was weer volop actief. We hebben 200 leden die ouder zijn dan 82 jaar. Kunt u nagaan hoeveel kaarten er zijn geschreven en hoeveel bezoekjes zijn afgelegd. En niet te vergeten onze Huba’s. Zij hebben met zijn drieën ruim 200 belastingbiljetten ingevuld dit jaar!! Het is ieder jaar weer een hele klus om alles op tijd bij de Belastingdienst in te dienen! We nemen graag onze hoed of pet af voor deze kanjers!

De 19 fietstochten, zowel de middag-, dag-, als trekhaaktochten, waren georganiseerd door Henk vd Heuvel en Aad Vis. Enkelen gingen wegens weersomstandigheden niet door maar de belangstelling blijft al jaren zeer groot en zo is fietsen een kwaliteitsactiviteit die ‘voor de wind’ gaat. 30 Juni werd ook weer meegedaan met de Rabo-bank sponsorfietstocht. Hier werd geld bijeen gefietst voor onze vereniging. Op 14 juli werd met 75 deelnemers gefietst én gewandeld met ons logo en motto :“Zuidplas in Beweging”. Dit jaar werd gestart in Moordrecht bij “Vivere” en wat hadden we een prachtig weer. De bezoeken aan het Abram Kroesgemaal, Jomajole, de Bovenstee en de Moordrechtse Oudheidkamer waren een succes. Door deze dag te organiseren én de opbrengst van de RABO sponsor-fietstocht werd een gift van € 750 overgemaakt aan de Stichting Molen Kortenoord. Eind augustus genoten 15 fiets-liefhebbers van een stralende midweek-fietsvakantie in Stevensbeek, georganiseerd door Rian de Zoete.

Een andere kwaliteitsactiviteit die Zuidplas in beweging zet is het wandelen. Ans de Koning organiseert Door-De-Week-Wandelen [DDWW] en startte in juni ook het Batavier-wandelen. Ze organiseerde ook 2 maal een ‘Cultuur Wandeling’. Met haar en de wandelaars werd in december feest gevierd i.v.m. 200 x DDWW. Rian de Zoete wandelt vanaf het jaar2000 elke maand zaterdags buiten de regio. Haar zorgvuldige organisatie van die wandelingen werd in november gevierd : 200 x zaterdags wandelen!

Op 19 november organiseerden NPV en PCOB in samenwerking met Welzijn Zuidplas een avond met als thema “Samen tegen eenzaamheid”. Met meer dan 100 gasten een goed bezochte en zinvolle avond in Swanla in Zevenhuizen. Ook de kerken waren vertegenwoordigd.

Er zijn dit jaar ook weer kilo’s doppen gespaard voor het opleiden van zorghonden.

Dit jaar zijn we begonnen met de organisatie van een midweekvakantie naar het Sauerland in mei 2019. De bus was snel vol geboekt en we hopen dat het een goede en fijne vakantie mag worden.

Wat een geweldig jaar hebben we achter de rug met 4 jubilea en mooie belevenissen. Al met al bruist de PCOB nog steeds van de activiteiten. We hopen dat deze ook het komende jaar kunnen worden voortgezet met behulp van onze vrijwilligers. Zonder hen zou het allemaal niet kunnen. Bovenal bidden we om de onmisbare Zegen van onze God over ons werk.

Nieuwerkerk a/d IJssel, 8 januari 2019

Truus Burger, Secretaris PCOB Zuidplas

Verslag van de op 14 februari 2018 gehouden Algemene Ledenvergadering van de PCOB Zuidplas

De voorzitter opent de vergadering met het lezen van een gedeelte uit Romeinen 8 over de hoop van Gods kinderen. Daarna gaat hij voor in gebed.

 1. Notulen van de Algemene Ledenvergadering van 8 februari 2017

  Deze worden ongewijzigd goedgekeurd en akkoord bevonden onder dankzegging aan de secretaris.

 2. Ingekomen stukken

  Er zijn geen ingekomen stukken.

 3. Jaarverslag van de secretaris over 2017

  De namen van de overleden leden in 2017 worden door Hea genoemd. Daarna is er 1 minuut stilte. Hea sluit deze herdenking af met het gedicht “Herinnering"

-10-

 

Samen in de zachte regen,   

Samen in de warme zon,

k wilde dat j’er onbevangen

Nog eens van genieten kon.

Langzaam wandelen in de avond,

’n windvlaag, spelend met je haar,

Woorden die verwonderd kleurden

Wat we voelden voor elkaar.

 Samen luisteren naar concerten

 Zwijgend lezen in een boek,

 Even naar elkander kijken

 Uit een zo vertrouwde hoek,

 Onverwacht elkander kussen

 In verlangen naar elkaar,

 Diep, vergroeid door veel gevoelens

 En ….. dat al zo menig jaar …..

Samen voor het slapen, praten

Over dingen van de dag

Soms met pijn om ’t niet-begrijpen,

Soms bevrijdend in een lach.

‘K leg mijn handen op je kussen

‘k mis je warmte, ‘k mis je zoen

‘k weet dat “samen kunnen delen”

Niet meer over is te doen ……

 

           Het jaarverslag wordt vervolgens goedgekeurd onder dankzegging aan de secretaris.

 

4. Jaaroverzicht 2017 van de penningmeester

Er is een positief saldo over 2017. Een mooi resultaat en prima werk. Dank aan de penningmeester.

5. Goedkeuring financiën en benoeming lid Kascontrolecommissie 2018

       Dhr. v.d. Voorden doet verslag van de kascontrole 2017. De boeken zijn akkoord bevonden en hij stelt voor de penningmeester décharge te verlenen voor het gevoerde beheer.

       Hijzelf treedt  af  als commissielid. In zijn plaats wordt mevr. Van Erk benoemd. Zij zal samen met dhr. J. Ligchaam de boeken over 2018 gaan controleren.

 

6. Beleid 2018

 

    .   Begroting 2018. Deze wordt goedgekeurd.

 •   Contributie 2018. Deze zal niet worden verhoogd.

7. Bestuursverkiezing

        Thea van Vliet en Willy Grönefeld zijn beiden aftredend en niet herkiesbaar. De vergadering verleent hen echter dispensatie, zodat zij nog een jaar kunnen aanblijven.

          Piet van der Spek en Truus Burger zijn aftredend en  herkiesbaar. Zij worden met algemene stemmen herkozen. Er is nog een vacature voor de functie van 2e voorzitter .

        Hea is bereid ad interim als 2e voorzitter te functioneren.

8. Rondvraag

        Diny Vijn vraagt hoe het met de bezorging van Perspectief zal gaan. Er is nog geen zekerheid of ze vroeger of later gaan komen nu de KBO en PCOB één gezamenlijk ledenblad krijgen.

9.  Sluiting

Niets meer aan de orde zijnde, sluit de voorzitter de vergadering met een hamerslag!

8 januari 2019,

Truus Burger, Secretaris PCOB Zuidplas

-11-

 

Benefietconcert voor ‘De Weduwen van Srebrenica’ op 16 maart in de Dorpskerk van Moordrecht. Wie heeft er nu niet van gehoord van het drama wat zich daar heeft afgespeeld? Onder mandaat van de Verenigde Naties was Nederland verantwoordelijk voor de veiligheid voor de veiligheid van duizenden vluchtelingen maar met fatale afloop; meer dan 8500 mannen v.a. 14 jaar en ouder zijn toen vermoord

.

  Als enige wereldwijd heeft Stichting Proplan zich het lot van deze weduwen aangetrokken en ook die worden oud en hebben zorg nodig.

Daarom  begint dit voorjaar de bouw van een zorgcentrum nabij Srebrenica. Stichting Proplan helpt mee met 200.000 euro en Wilde Ganzen vermeerdert dit dan tot 300.000 euro. Op  16 maart a.s. wordt voor dit doel een benefietconcert georganiseerd door Stichting Proplan waarvoor u hartelijk wordt uitgenodigd om daarmee ook uw steentje te kunnen bijdragen aan de bouw ervan.  

 

 

Kom daarom op 16 maart 2019 een prachtige muziekavond o.l.v. Mark Brandwijk die ook achter de piano zit en steun gelijk het goede doel. U gaat gegarandeerd een onvergetelijk concert beleven in de historische Dorpskerk met medewerking van een groot samengesteld koor: Christelijk Gemengd Koor Delfshaven, Interkerkelijk koor Sparkling Voices

De muzikale medewerking is van: Kees Dorst, orgel Jantine Kalkman, trompet Trudi Bos, fluit Willemijn de Munnik, solozang Jaap klootwijk slagwerk en percussie

De kerk is open vanaf 19.00 uur  en de aanvang is 19.30 uur.                                  

Toegangskaarten bestelt u via de website www.stichtingproplan.nl

of een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Doel is dat u geniet en er een mooie opbrengst is. Voor een dergelijke avond betaal je al gauw tussen de 15 en 25 euro en soms zelfs meer.

Als een experiment mag u voor deze avond zelf bepalen wat de prijs is van een toegangskaart. Voor sommigen mensen is 15 euro het maximum en voor anderen iets wat makkelijk te doen is.

Indien nog voorradig aan de kerk kost een kaart 15 euro en tot 12 jaar 10 euro.

Ook zijn kaarten voorradig bij De Baanderij aan de Industriestraat 1  te Gouda.

Hebt u een vraag, ook dan kunt mailen of een belletje naar 0624 905140, het nummer van Willem Pronk, voorzitter van de stichting en tevens lid van onze vereniging.

Commissie “Lief en Leed”.

Helaas moesten we op 20 januari plotseling afscheid nemen van ons trouwe commissielid Sjacky Bakker. Zij was degene die de kaartjes naar de 83-en 84-jarigen verstuurde en samen met haar man Jan de jarigen van 85 jaar en ouder buiten Nieuwerkerk met een bezoek vereerden. Wat zullen wij haar missen als trouwe medewerkster in onze commissie!

Wij wensen Jan en zijn gezin heel veel sterkte toe en Gods voelbare aanwezigheid.

 

-12-

 

Bestuurssamenstelling:                

                                                                                                                    

Voorzitter                                  Siem van Loon           Alb. v.’t Hartweg 9     2913LE             0180-313506

2e Voorzitter a.i.                        Hea Snoek                 Troelstrastraat 46                               0182-372643*

Alg. Bestuur/ Lief & Leed                                             Moordrecht               2841CP          

Secretaris                                 Truus Burger              Boslaan 22                2912PA             0180-316725*

Penningmeester                       Piet v.d. Spek             Middenmolensing.28 2912PK            0180-634112

2e Penningmeester                   Willy Grönefeld           Kleine Vinkstraat 14 2912AG            0180-314923

Alg. Bestuur / P.R. Redactie    Nel Oudijk                   Pr. Beatrixstraat 14   2911AL             0180 315839

Alg. Bestuur/ Nieuwsbrief         Thea van Vliet-Nell     Westringdijk     28     2913LK             0180 313174

Medewerkers                                                                    

Administratie Computercursussen  Willy Grönefeld           Kleine Vinkstraat 14 2912AG   0180 314923

   Ledenadministratie / Distributie bladen Nelie Ligchaam Italiaanse zoom 6       2912GH   0180 314535**

Mutaties, uitsluitend per e-mail doorgeven aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

evt. opzegging van PCOB lidmaatschap, ook uitsluitend per e-mail of schriftelijk, voor 1 december.

                                      *ook voor vervoer naar/van bijeenkomsten.

**ook vragen over de bezorging van het magazine KBO-PCOB

E-mail: Secretaris: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                                  

Administratie Computercursussen : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                   

Rabobank nr. NL47 RABO 0396 2092 89 t.n.v. PCOB, Nieuwerkerk a.d. IJssel

Volgende Nieuwsbrief: Kopij inleveren: vóór 22 februari 2019.

Redactieadres: Westringdijk 28, 2930 LK, Nieuwerkerk aan den IJssel.

e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het volgende KBO-PCOB magazine en de Nieuwsbrief verschijnen 28 februari 2019.

IK WORD LID VAN DE P.C.O.B.

Naam:                                                                           O m.  O v. 

Roepnaam:                                Voorletters :                  Geboortedatum:

Adres:

Postcode en woonplaats:

Telefoon:                                 Emailadres:

Gegevens partner hieronder invullen, indien u een partnerlidmaatschap wenst.

Naam:                                                                           O m. O v.

Roepnaam:                                Voorletters:                   Geboortedatum:

Datum:                                    Handtekening:

Contributie : Individueel lid € 28,50                            Partnerlidmaatschap € 45,00

Aanmelden nieuwe leden: per email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of schriftelijk naar: Ledenadministratie PCOB, Italiaansezoom 6, 2912 GH Nieuwerkerk a/d IJssel

Voor betaling krijgt u een accept giro toegestuurd door de penningmeester.

Wij willen u graag in de volgende nieuwsbrief als nieuw lid vermelden en welkom heten. Wilt u hier aangeven of u ja of nee akkoord bent met die publicatie ?