Protestants Christelijke Ouderen Bond                Perspectief voor senioren

                                                           

  

NIEUWSBRIEF                                                      www.pcob-nieuwerkerk.nl

              

December - Januari 2019  afdeling ZUIDPLAS

Immanuel – God met ons !     Kerstfeest.

                                                                                                                                                                                                                                          

1Luister; ik heb je wat te zeggen;                 2 ‘t Is enkel dit; God weet dat mensen

O nee, het is geen nieuw verhaal,                    zo vreeslijk EENZAAM kunnen zijn,

En ik gebruik heel simp’le taal,                       dat ze alleen hun angst en pijn

Er is niet veel uit te leggen.                             Verdragen moeten, tot de grenzen

3 van kracht en moed zijn overschreden;     4 En omdat God niet kan verdragen

Zo tobben ze wanhopig voort,                        dat zo zijn wereld ondergaat,

Omdat geen mens hun noodkreet hoort,         zond Hij Zijn Zoon, die metterdaad

Geen mens weet, wat er wordt geleden,         bij ons wou zijn. Hij hoort ons klagen.

5 kijk, daarom werd de HEER geboren-         En ik met Hem. God is dichtbij,

Het kerstfeest zegt je; Hij met mij                  Je mag voor altijd bij Hem horen!!

                                                                                                 Nel Benschop.

We hebben de afgelopen tijd wat aandacht gegeven aan het feit dat EENZAAMHEID zo veel voorkomt,

hoe treffend verwoordt dit gedicht wat het kan betekenen eenzaam te zijn. Maar ook hoe kostelijk wat kerstfeest kan betekenen. We gaan weer naar het kerstfeest toe, het is weer eindejaar, en dat kunnen soms moeilijke dagen zijn. Daarom als er iemand is; die eenzaam is in je omgeving, probeer dan wat te betekenen voor die persoon, door een bezoekje, of een kaartje.

We schreven het al, eindejaar, we gaan D.V. weer van oud naar nieuwjaar, maar wat is oud?

Ik denk dat het betekent het is voorbij, er zit geen verwachting meer in, maar een gedenken wat was het ook alweer, ja dat noemen we dan oud. Het afgelopen jaar heeft veel gebracht,

Voor de een prachtige herinneringen, voor de ander misschien moeilijk te verwerken dingen.

Ook hier geld: God is dichtbij, je mag voor altijd bij Hem horen. Hij zorgt voor U.

En vooral vertrouw op Hem, denk dan aan Openbaring 21. Zie ik maak alle dingen Nieuw.

In ons verenigingsverband mogen we ook dankbaar zijn, wat is er allemaal niet gepasseerd.

In alle vrijheid mochten we ons werk doen, en daar willen we onze “God voor danken”.

Anno Domino 2019. Wat zal het ‘nieuwe jaar ons brengen’ naar ik meen gaan we verschillend het nieuwe jaar in. De een kijkt vol verwachting naar de toekomst, de ander is daar onzeker over. De wereld is in rep en roer, wat gebeuren er niet voor dingen die ons benauwen en ons onzeker kunnen maken?.

Een ding is zeker ‘ God is getrouw, zijn plannen falen niet.

Hij kiest de zijnen uit en roept die allen, en ‘t werk der eeuwen dat zijn Geest omspant, volvoert zijn hand.

Hij is er bij !Ik wens U allen gezegende feestdagen en een nieuw jaar onder Gods zegen.

Uw voorzitter Siem van Loon.

-2-

 

Woensdagmiddag 12 december:

Advent en Kerstviering met Joke Verweerd.

Joke Verweerd is als bekend auteur een geliefd spreker bij onze vereniging. Hea Snoek zette haar op het voorkeurslijstje voor de thema middagen. Joke is geboren in Krimpen a/d IJssel, studeerde sociaal werk, trouwde en heeft twee kinderen en kleinkinderen. Het schrijven was een passie voor Joke maar werd een roeping na haar ziekte [borstkanker, 2011]. Ze won twee keer de Publieksprijs Christelijk Boek. Ze is weduwe. Ze verzorgt nu onze themamiddag en heeft deze de titel gegeven:

Uit het duister hier gekomen.

Ze brengt tevens boeken van haar hand mee die u kunt kopen. Op verzoek wil ze die ook voor u signeren. Ook al heeft u thuis een boek van haar, ook dat kunt u alsnog laten signeren.

De orgelbegeleiding bij de viering is door organist en PCOB-lid : Alfred v Mourik.

De dames van het koffieteam zullen de feestvreugde verhogen met een heerlijke traktatie .U kunt daarvoor uw bijdrage in de koffiebus doen, die in de pauze rond gaat.

Oproep: Actie omzien naar elkaar ; Zoals voorgaande jaren willen we iedereen weer vragen een groet of wens op een kaart te zetten, het liefst ook met uw naam. Deze dan in de doos te deponeren als u komt. Bestuursleden zullen deze bij de uitgang uitdelen.

Uitzending van de viering rechtstreeks via de kerkradio voor hen die daarop zijn aangesloten.

De uitzending komt op een later tijdstip ook via Omroep Zuidplas. Ieder die het programmaboekje tevoren wil ontvangen kan mij daarvoor bellen of mailen. Nel Oudijk : 0180 315839 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Welkom in het H.K.C. JA Beyerinkstraat 53. Inloop 14.00 uur, aanvang 14.30 uur, afsluiting rond 16.30 uur.

Tweede Kerstdag , spelmiddag weer interkerkelijk geïntegreerd

Vorig jaar organiseerden de gezamenlijke kerken voor het tweede jaar een middag met het thema: ‘Niemand hoeft met de Kerst alleen te zijn’. Vrijwilligers hadden winkeliers benaderd voor feestelijke versnaperingen en de Ned. Herv. Kerk had ‘de Vluchtheuvel’ ter beschikking gesteld. En de PCOB…. deed ook mee! Met een tas vol spellen erheen en er werd met veel plezier gespeeld. Jong en oud deden mee en ondertussen was er heel veel heerlijks. Dat er vele kerken met hun leden meededen was echt uniek.

Vorige week werd ik wederom benaderd door Ds Treep of we weer willen meedoen en ik twijfelde geen moment. Dit jaar biedt de Ringvaartkerk gastvrijheid. Ringvaartlaan 16, 2914VJ Nieuwerkerk a/d IJssel. De middag kreeg de titel : Een warm welkom. En daarmee nodig ik u allen weer uit. Neem degene waarvan u weet dat die alleen thuis zit, ook mee. Een middag van samenzijn waar niets hoeft maar veel mogelijk is en u meer dan welkom bent. Voor verdere informatie , zie Hart van Holland en kerkbladen. Of bel 0180 315839

Indien u niet zelfstandig kunt komen, kunt u Truus Burger bellen tel 0180 316725

 

 

                                                                                                            -3-

          SCHAKEN EN DAMMEN

Over een paar weken laten we 2018 al weer achter ons en verwelkomen we het nieuwe jaar 2019 ! Wat gaat het allemaal snel, maar hoe het ook zij met de komst van 2019 schudden we ‘het oude jaar’ als het ware van ons af en maken we ons op voor ‘het nieuwe’. Nee, ik ga hier niet filosoferen over heden en verleden. Daarover hoort en leest in deze dagen al zoveel van mensen, die daar veel beter in zijn dan de schrijver van deze regels. Laat ik mij maar beperken tot ons schaak- en damclubje. Ons clubje kan terug kijken op heel goed bezochte middagen. Helaas zijn er dit jaar wat vaste deelnemers afgevallen, hetzij door leeftijd hetzij door verhuizing. Gelukkig is er ook ‘nieuwe aanwas’ en daar zijn alle spelers heel blij mee,    want ook bij ons is het credo ‘hoe meer zielen hoe meer vreugd’. Het zou geweldig zijn als u in het nieuwe jaar komt versterken.

Op deze plaats heb ik meermaals al aangegeven dat het ‘niet om de knikkers, maar om het spelletje gaat’.

Kortom: geen klokken en geen notatie van zetten ! Het elkaar ontmoeten in een gezellige en ontspannen sfeer staat voorop en het resultaat telt niet. U bent van harte uitgenodigd op de maandagmiddagen 7 en 21 januari en 4 en 18 februari 2019 mee te spelen. De staldeur van Boerderij Nooitgedacht aan de ‘s-Gravenweg 6 staat vanaf 13:30/h voor u open.

Rond de klok van 16:00/h gaat we weer richting huis. De eigen bijdrage is € 3,00 per keer inclusief 2x koffie/thee met wat lekkers. U wilt eerst nog iets meer weten? Bel dan op werkdagen tussen 17:00 en 18:00 uur met Max van de Griek, telefoonnummer 06 - 474 06 764 of Carel Heine, telefoonnummer 0180 - 314 957.  

VAKANTIE MIDWEEK SAUERLAND

20 TOT EN MET 24 MEI 2019

Wat een enorme belangstelling en enthousiasme is er getoond voor de midweek-reis naar het Sauerland. DE BUS IS VOL. U kunt zich nog wel aanmelden voor de reserve-wachtlijst. We gaan dus met 52 personen op vakantie en we reizen met de OAD en hebben alle kamers van het hotel tot onze beschikking. Wij hebben er ontzettend veel zin in!

Denkt u er om dat u de 100 euro p.p. vooruitbetaling voor half december doet op onze bankrekening NL47 RABO 0396 2092 89 t.n.v. PCOB Zuidplas onder vermelding van Duitslandreis mei 2019. Aan de deelnemers willen wij ook nog vragen om een thuisblijvers-telefoonnummer door te geven (voor zover dat nog niet is gedaan), zodat wij in geval dat nodig mocht zijn iemand van het thuisfront kunnen raadplegen. Wilt u een week vóór vertrek bij uw apotheek een lijst opvragen van medicijnen die u op dat moment gebruikt? U kunt hiervoor bij de balie van uw eigen apotheek terecht. Dus niet nu al maar pas een week voor dat we vertrekken. Het duurt nog wel even voor het zover is, maar wij kijken er vol verwachting naar uit. Willy Grönefeld, tel. 0180-314923. Truus Burger, tel. 316725 of 0653305366.

Eerste spellenmiddag in het nieuwe jaar :

dinsdag 29 januari 2019

U heeft het vast al op de kalender gezien…. De spelmiddagen staan er weer op!! U bent dus weer hartelijk welkom van 14.00-16.30 in het HKC, J.A. Beyerinkstraat 53 in Nieuwerkerk. Breng gerust gasten mee, de zaal is groot genoeg. Kosten blijven gelijk, € 2.50 , dat is inclusief 2 x koffie of thee, exclusief het drankje in het afsluitende borreluur.

BELANGRIJK BERICHT VOOR ONZE VRIJWILLIGERS

Op maandag 26 november jl. heeft het Vrijwilligers Informatie Punt van Welzijn Zuidplas in “Op Moer” een kortingsbonnenboekje, van 60 lokale ondernemers, gepresenteerd voor alle vrijwilligers van Zuidplas. De PCOB heeft er 65 mogen ontvangen. Hiermee wil de gemeente haar vrijwilligers bedanken voor het vele werk dat wordt gedaan. Een prachtig initiatief! Als het goed is, is er voor iedere vrijwilliger een boekje bijgevoegd bij deze Nieuwsbrief. Mocht het zo zijn dat u wel vrijwilliger bent en geen boekje hebt ontvangen wilt u mij dan even bellen of mailen dan zorg ik ervoor dat u alsnog een boekje krijgt. U kunt de bonnen gebruiken van 1 januari t/m 30 juni 2019. Gaat u vooral de bonnen gebruiken als het kan zodat we over een half jaar kunnen melden dat het een geslaagde en gewaardeerde actie is. Wellicht kunnen we dan rekenen op een vervolg. Truus Burger (0180-316725 of 0653305366), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

                                                                                                       -4-

Een kleurrijke diareis door verrassend West Afrika

Woensdagmiddag 9 januari 2019 wordt er door wereldreiziger Kees Terlouw uit Vianen een diapresentatie gegeven over een reis door West Afrika (Ghana, Togo, Burkina Faso en Mali).Deze afwisselende zwerftocht begint in Accra, de kleurrijke hoofdstad van Ghana, met de bus reizen ze vervolgens door Togo naar de Terbarma stam die in bijzondere torenwoningen leeft. De hoofdstad van Burkina Faso (Ouagadougou) ligt in de Sahel, hier worden op de markten stoffen uit Helmond (wax Hollandaise) verkocht.Het landschap verandert; enorme Baobab bomen, rood gekleurde aarde, stambewoners zoals de Peul en Toeareg, rots woningen in de Dogon (Mali), bijzondere lemen moskeeën en kleurrijke bevolking trekt aan de lens voorbij.Na een stoffige reis komen ze aan in Mopti (Mali) aan de rivier de Niger waar men met de pont naar Tombouktou kan; veel bedrijvigheid, prachtige mensen en een mengeling van stammen. De grote weekmarkt in Djenné met haar prachtige lemen moskee is een lust voor oog en lens.De reis gaat verder naar Ghana, het prachtige natuurpark Mole wordt aangedaan waar vele diersoorten dichtbij zijn te bewonderen zoals herten, olifanten en bavianen.Kumasi is het centrum van de Ashanti cultuur, deze stad is een centrum van bedrijvigheid en de markten zijn enorm, vanuit deze plaats vertrokken ooit karavanen beladen met goud en zout door de Sahara naar Europa. De kust van Ghana is prachtig, ze bezoeken grote (slaven) forten en zijn onder de indruk van de geschiedenis waar ook de Nederlanders hun “bijdrage” in hebben gehad. Rond het fort zijn enkele drukke plaatsen waar nog op traditionele manier wordt gevist en grote zwaardvissen, haaien, roggen etc. aan land worden gebracht, honderden kleurige boten varen af en aan. De reis eindigt Accra waar de laatste inkopen worden gedaan. U wordt namens de PCOB Nieuwerkerk aan den IJssel uitgenodigd om deze bijzondere reis mee te maken. Aanvang 14.30 uur in NH Kerkelijk Centrum, J.A. Beyerinkstraat 53, Nieuwerkerk a. d. IJssel.

Het nieuwe jaar “Digitaal fit” beginnen?

Kom naar de Open Dag op 19 januari 2019 in het Computerleercentrum aan de Vijf Boeken 12 in Nieuwerkerk aan den IJssel. In februari 2019 beginnen de nieuwcomputercursussen weer…! Iedereen is op zaterdagmiddag 19 januari 2019 tussen 13.30 en 16.30 uur van harte welkom tijdens de Open Dag. Belangstellenden kunnen zich dan alvast oriënteren op het brede aanbod aan computercursussen. Op het programma staan onder meer cursussen voor beginners en gevorderden voor Windows 10 en voor de iPad, fotoalbum maken met Albelli, workshop fotobewerking op de tablet, Excel voor beginners. Uitgebreide, actuele informatie over het volledige cursusprogramma wordt gepubliceerd in Hart van Holland van 9 en 16 januari 2019 en op de websites van de PCOB: www.PCOB-Nieuwerkerk.nl  en van Seniorweb: www.seniorweb.nl (zoeken op postcode 2912)

Voor verdere informatie kan men alvast contact opnemen met één van de volgende vrijwilligers:

 - Willy Grönefeld, 23 (tussen 19.00 - 20.00 uur) tel.0180- 314923

- Gerth Westmaas, 06-11 37 08 85 (tussen 19.00 - 20.00 uur)

-5-

OUDERENADVISERING, CURSUS AANBOD

Het landelijk bureau KBO/PCOB organiseert een cursus Ouderenadviseur. De functie van Vrijwillige Ouderen Adviseur [VOA] wordt landelijk zeer gepromoot , te meer doordat de gemeente grote waarde hecht aan de adviezen van de VOA .Deze functie is geheel onafhankelijk van allerlei instanties. De kerntaak van een ouderenadviseur is het met “raad en daad” bijstaan van senioren die moeite krijgen (of reeds hebben) met het voortzetten van een zelfstandig bestaan. Dit bijstaan bestrijkt grotendeels de gebieden van wonen, vervoer, welzijn, sociale activiteiten, zorgverlening, inkomsten en ondersteuning, de zogenoemde WMO vraagstukken. De functie van vrijwillige ouderen adviseur [VOA] wordt  bij PCOB-Zuidplas alleen door Nel Oudijk ingevuld. De onafhankelijke cliëntondersteuning bij het ‘keukentafelgesprek’ is een voorbeeld van wat een VOA zoal kan bieden.

Het bestuur wil u met klem vragen eens in uw omgeving (kinderen, kleinkinderen, buren) na te gaan of er interesse is om deze cursus, die in Bergschenhoek wordt gegeven, te gaan volgen of wellicht heeft u zelf de mogelijkheid aan deze oproep gevolg te geven. De kosten worden door onze afdeling betaald. Cursisten dienen wel in het bezit te zijn van een PC met internet en een e-mailadres. Er is een globale taakomschrijving beschikbaar. Belangrijkste eigenschappen zijn heel goed kunnen luisteren en oprechte empathie en belangstelling hebben voor de ander. De cursusdata zijn donderdag 7, 14, 21 en 28 maart en 4, 11, 18 en 25 april van 10.00 tot 16.00 uur. De uiterlijke aanmeldingsdatum is 31 januari 2019. U kunt zich opgeven of verdere informatie verkrijgen bij Truus Burger, tel. 0180-316725 of 0653305366.

Verslag van de contactmiddag 14 november

Het thema van deze middag was: Senioren en Veiligheid

Over de financiële veiligheid konden de dames Annemiek van Gennep en Miranda van Leersum aan de hand van filmpjes ons op veel handelingen attenderen. Bijv. Nooit je pinpas en pincode bij elkaar bewaren en dek je pincode met uw hand de pincode af. Stop uw geld en pinpas eerst goed weg voordat u wegloopt. Laat niet te veel geld op uw betaalrekening staan maar stort het op een spaarrekening, dit kan ook automatisch. Nog veel meer goede tips waren er aan de orde waar we ons nut mee konden doen. Na de pauze kwamen de agenten Michelle Bartels en Ton Bos aan het woord die ook waardevolle tips hadden.  Vooral waarschuwden zij voor de z.g. “Babbeltrucs” aan de deur of aan de telefoon. Ook zij lieten  ons met filmpjes de geraffineerde methodes zien die gebruikt worden om ons geld of bezittingen afhandig te maken. In de hal lag allerlei uitgebreid foldermateriaal met waardevolle tips die we mee naar huis mochten nemen. Ondanks de ernst van de zaak was het een hele gezellige middag waarvoor, gezien de volle zaal, grote belangstelling bestond.

KERSTCONCERTEN DEO CANTEMUS

De concerten van Deo Cantemus in de Doelen worden gehouden op zaterdagmiddag 15 december, a.s. om 14.00 uur en donderdagavond 20 december a.s. om 20.00 uur. Kaarten zijn rechtstreeks bij de Doelen te bestellen op tel.nr. 010-2171717 en kosten 29 of 25 euro incl. programmaboekje, garderobe en koffie/thee.

De Alexanderhoeve, winkelcentrum de Reigerhof, biedt u, op al uw aankopen 10% korting. De zaak

is gespecialiseerd in tapas en kaas, heeft daarnaast een heerlijk assortiment noten, wijnen en chocolade.

Iedere woensdagochtend op het Kroonkruid en woensdagmiddag t.o. Wooncentrum De Meander staat

Vishandel: Michel Heinen. U krijgt 10% korting op uw aankoop op vertoon van uw ledenpas.

Wereldwinkel Nieuwerkerk biedt elke dinsdag 10% korting aan voor P.C.O.B.-leden

Kom gezellig langs bij onze winkel aan de Dorpsstraat 51a. De koffie staat klaar.

 

Onderstaande nieuwe leden heten wij hartelijk welkom

en wij stellen hen graag aan u voor:

Dhr.   H. de Bruin                               Verzetstraat 82                       Nieuwerkerk a/d. IJ.

Mevr. A. Hartog van Wetten              Middelweg 63 a                      Moordrecht

Mevr.M.Klapwijk                         Zwanendaal 97                 Nieuwerkerk a/d. IJ.

 

 

                                                                     -6-

WANDELEN MET DE P.C.O.B. op 24 november 2018

 

Voordat we vertrokken werd ik uitgenodigd om na de wandeling naar een verrassingsfeestje mee te gaan! Spannend, ik wist nergens van.

Dik ingepakt en met een temperatuur van 3 gr. vertrokken we met zestien wandelaars naar Reeuwijk-Brug, waar we eerst 'Het Wapen van Reeuwijk' met een bezoek vereerden. De deur stond open, dus wij namen plaats, het duurde even voor er iemand kwam, toen bleek dat ze eigenlijk nog niet geopend waren! Maar onze bestelling werd heel vriendelijk opgenomen en na ons start-shot togen we op weg. Langs de Elfhoeven plas, vervolgens over een smal paadje vlak langs het water, over een sluisje, even door een woonwijk heen en toen we waren in de Goudse Hout, een heerlijke groene oase met leuke smalle wandelpaadjes. We kwamen uit op de Platteweg, de brug over en we waren bij onze koffiestop. Even lekker bijwarmen aan lange tafels, die voor ons klaar stonden. Weer in de benen via de Achterwillenseweg. Wat was het hier heerlijk rustig en verstild. Bij de Groen Ree rechtsaf, we liepen om de 's Gravenbroekseplas heen, liepen door Sluipwijk en bewonderden daar het kerkje. Links en rechts van ons grote plassen met langs de oevers schitterende bebouwing, maar soms toch nog enkele heel leuke pittoreske oude woninkjes. Nog even linksaf en daar stonden we weer bij onze auto's. We hadden 11 km op de teller, geen last gehad van de kou en met een heerlijk voldaan gevoel stapten we in de auto's op weg naar The Garage aan de Vijf Boeken 1G, naar 'het feestje'. We werden welkom geheten door Nel en Wil met koffie of thee mèt door enkele wandelaars zelf gebakken overheerlijke appeltaarten. We kwamen in dit museum echt ogen te kort, de jukebox werd aangezet en even later mochten we rondkijken in het schitterende museum van de familie Van der Dussen. Wat een prachtige exemplaren auto's (een uit 1903!) en motoren stonden daar, allemaal perfect onderhouden, ze glommen ons tegemoet. In een woord schitterend! We werden weer binnen uitgenodigd en daar hoorde ik de reden voor dit feestje, Nel had uitgerekend dat ik inmiddels al 200 keer op zaterdag een wandeling had gelopen. Cadeaus, bloemen en een mooie kaart, plus een door Nel ingegraveerd wijnglas met mijn naam, met daarbij een fles Molenwijn, het kon niet op.

       

Ook oud-wandelaars waren van de partij. Ik was echt overdonderd en heb alle goede gevers hartelijk bedankt en heb beloofd dat ik voorlopig nog niet van plan ben om te stoppen. De volgende wandelingen zijn dan ook: 22 december, 19 januari, 23 februari, 6 april en 11 mei. De laatste twee worden ook opgenomen in de nieuwe BRAVO! brochure. Denk weer aan goede wandelschoenen en een lunchpakket.

Opgaves bij Rian de Zoete-Roosen, via tel.: 0180318173 of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maandag 17-12: Kerstconcert CWM De Gouwestem in Bodegraven

CWM De Gouwestem zal op D.V. maandag 17 december een kerstconcert geven in de Hervormde Dorpskerk in Bodegraven. Aanvang om 20.00 uur. Mocht u deze datum verhinderd zijn kunt u op vrijdag 21 december ons kerstconcert bezoeken in de Ontmoetingskerk in Waddinxveen. Aanvang om 20.00 uur. naast diverse koorsolisten zullen ook The Martin Mans Formation en The Martin Mans Band een bijdrage leveren aan het programma. Het koor- en samenzang zullen worden begeleid door Mark Brandwijk op orgel en piano . De muzikale leiding is in handen van Martin Mans, die dit jaar precies 25 jaar als dirigent aan ons koor verbonden is. Ds. P. Vermaat zal de opening en sluiting voor zijn rekening nemen. Entree aan de kerk is 15 euro, in de voorverkoop 12 en voor kinderen tot 16 jaar 6 euro.De voorverkoop in Waddinxveen is bij Kantoorboekhandel Sonneveld, Koningin Wilhelminaplein 5 in Waddinxveen. Daarnaast zijn de kaarten te bestellen via www.degouwestem.nl

                                                                                                                                                          

 

                                                           KERSTPUZZEL 

     Z         U         U        R        S        T         O         F         V         O         O        R         Z         I          E         N        I          N        G   S

              D         W       V         N        L         I          Z         W        E         E         F         M        E         T         H        O        D         E         E   T

              N         O        E         V         E         E         S        O         O        L         E         T         S        U         W       E         B         E         I   A

              A         N        T         E         K         W       N        O         T         P         W       H         L         E         C        L         L         K        E   B

              B         D        T         R        K         P        U         S         L         U         E         P         E         N         D        K        A         E       O   I

              R         D        E         B        I           Y         U         H         A        E         V         N         A        N         E         D        T         O       B  E

              E         R        W        R        R         R        L         L         C         E         R        L         W        S         K         R        E         Z       S  L

              V         U         A         Y         P         R        F        E         R        S         U        I           E        O          E         E         N        R      G  E

              E         K         T         Z         N         H        E         L         S        B         R        C         N        P         N        A        L         E        N  Z

              N         P        T         E         Y         N        E         T         M       S         O        A         L         G         D        D         I          D        I  Y

              I           U        E         L         P        N        R        A         K        N         I          E         A        T          S        O        G         N        D  L

             L         N        N         I          I           A        E         S         D        O         H        M        T         W        E         D        G         O       D  I

             L         T        S         N        E           I          D        E         G        I           D        N         U         K        S        E         E         N       E  G

            A         E        G         G        N         E          T         T         A        L         K        L         A          P         S        T        N         K       R  G

            T         N        R         E         G         E         L         V         A        N         N       E         G          E         N        K        R         E        E  I

          E         N        H         U         L          P        V         E         R        B         A       N         D          S        C         H        A        A        R N                                                                                              

           M        U         I          T        W          E         N        D         I         G          E       B          L          O        E         D        I         N        G  G               

            De overgebleven letters vormen een uitdrukking

         AMBULANCE                                HULP                                               RUST

        ARTS                                               HULPVERLENING                        SPALKLATTEN

       ARTS WAARSCHUWEN              ISOLERINGSDEKEN                     STABIELE ZYLIGGING      

       BEWUSTELOOS                            LATEN LIGGEN                             UITWENDIGE BLOEDING

       DEKEN                                           METALLINEVERBAND                VERBANDSCHAAR                     

       DOKTER                                         MISSELYK                                      VERBRYZELING

       DRUKPUNTEN                              ONDERZOEK                                  VETTE WATTEN

       ELKE SECONDE TELT                OPEN WOND                                   WOND

       FLAUWTE                                      PYNPRIKKELS                               ZUURSTOFVOORZIENING         

       GENEESKUNDIGE DIENST        REDDINGSBOEI                             ZWEEFMETHODE

       HELPER                                          REGEL VAN NEGEN                                                                                                   

De oplossing inleveren voor 31 december 2018 bij Thea van Vliet Westringdijk 28 Nieuwerkerk a.d. IJ.

of bij één van de bestuursleden.   Onder de inzenders worden enkele prijzen verloot.5

        

-8-

Bestuurssamenstelling:                                                                                                                                                 

Voorzitter                                  Siem van Loon           Alb. v.’t Hartweg 9     2913LE    0180-313506

2e Voorzitter a.i.                        Hea Snoek                 Troelstrastraat 46                       0182-372643*

Alg. Bestuur/ Lief & Leed                                             Moordrecht                 2841CP                                    

Secretaris                                 Truus Burger              Boslaan 22                  2912PA    0180  316725*

Penningmeester                       Piet v.d. Spek             Middenmolensing.28   2912PK    0180  634112

2e Penningmeester                   Willy Grönefeld           Kleine Vinkstraat 14   2912AG    0180  314923

Alg. Bestuur / P.R. Redactie     Nel Oudijk                   Pr. Beatrixstraat 14    2911AL     0180 315839

Alg. Bestuur/ Nieuwsbrief         Thea van Vliet-Nell     Westringdijk     28       2913LK     0180 313174

Medewerkers                                                                    

Administratie Computercursussen   Willy Grönefeld           Kleine Vinkstraat 14 2912AG 0180 314923

  Ledenadministratie / Distributie bladen Nelie Ligchaam     Italiaanse zoom 6     2912GH 0180 314535**

Mutaties, uitsluitend per e-mail doorgeven aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

evt. opzegging van PCOB lidmaatschap, ook uitsluitend per e-mail of schriftelijk, voor 1 december.

                                      *ook voor vervoer naar/van bijeenkomsten.

**ook vragen over de bezorging van het magazine KBO-PCOB

E-mail: Secretaris: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                               

Administratie Computercursussen : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                   

Rabobank nr. NL47 RABO 0396 2092 89 t.n.v. PCOB, Nieuwerkerk a.d. IJssel

Volgende Nieuwsbrief: Kopij inleveren; voor 18 januari 2019. redactie adres: Westringdijk 28

2913 LK Nieuwerkerk a.d. IJ.   Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het volgende KBO- PCOB magazine en de nieuwsbrief verschijnen 29 januari

vanaf die datum kunt u de bladen binnen een week verwachten

 Hoopvol

Zonder omzien

is het heden

onverklaarbaar

en de toekomst

een uitgemaakte

zaak

Met het oog

op het verleden

wordt het heden

duidelijk en is de

toekomst met geen

pen te beschrijven

Het bestuur wenst u allen

Gezegende Kerstdagen en een Voorspoedig Nieuwjaar