Protestants Christelijke Ouderen Bond Perspectief voor senioren

Nieuwsbrief  www.pcob-nieuwerkerk.nl

September 2018  Afdeling Zuidplas

 

De vakantie is voorbij

Velen zullen een zucht van verlichting slaken; gelukkig die tijd is weer voorbij.

Dat kan verschillende oorzaken hebben, sommige senioren voelen zich eenzaam, anderen hebben zorg, als ieder maar weer gezond en veilig terug komt .De andere kant is, dat er door de vakantiegangers genoten wordt om even vrij te zijn van de soms dagelijkse sleur, zodat er weer nieuwe energie wordt opgedaan, nieuwe indrukken, het vrij zijn en genieten van de cultuur en de natuur.

En als dan het weer ook nog meewerkt zoals nu, de uitbundige zomer is voor de vakantiegangers uitstekend vertoeven, overigens voor de thuisblijvers was het natuurlijk ook schitterend weer, soms zelfs te heet!.

Dan komt nu weer de tijd dat er verplichtingen komen, activiteiten, vergaderen

Noem maar op. Zijn we er klaar voor ?. ik hoop van wel.

Er is weer genoeg te doen, er komen weer prachtige ledenmiddagen aan en vele andere activiteiten etc.

In één van de eerdere voorwoorden had ik de vraag gesteld: laat u nu eens weten wat u van belang vindt, ik sta er open voor, ik denk bijvoorbeeld aan: wensen over de woonsituatie, of over de eenzaamheid, wat zijn de onderwerpen die u van belang vindt? Geef ze door aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zo aan het begin wil ik n.a.v. Openbaringen 2 vers 17 het volgende gedicht doorgeven, het draagt de naam:

" Een nieuwe Naam"

De niet genoemde massamens, product van deze tijd,

Een nummer in ’t computerbrein lijkt een bijkomstigheid,

Een stofje in het zonnelicht, een splinter in de tijd

Totdat God hem bij name noemt en hij zijn God belijdt

Dan treedt de nu geroepen mens verassend aan het licht,

Hij krijgt gestalte stem en kleur, een eenling, kind van God te zijn,

Waar hij zijn werk ook doet en van een lijdelijke massamens,

Wordt hij een mens met moed, die in de splinter van de tijd

Die hij op aarde heeft, het Levendmakend Woord uitdraagt

Dat mensen namen geeft. Want de door God geroepene,

Die eerst zichzelf slecht zag, groeit dan, naar God en mensen toe,

Reikhalzend naar de dag, waarop God hem weer roepen zal,

En op een witte steen een Naam geeft, die voor eeuwig is

Bekend bij God alleen.

Uw voorzitter

                                                               -2-

Eerste thema- contactmiddag van het nieuwe seizoen,

woensdag12 september.

Om nog maar even in de vakantiesfeer te kunnen blijven hebben we wederom nu voor de derde keer Jan van der Ent uitgenodigd. Deze enthousiaste vakantiefietser maakte tochten over meerdere werelddelen. Na de Limes route in 2016 en Canada van west naar oost vorig jaar, gaan we nu een reis beleven die Jan drie jaar geleden fietste samen met zijn vrouw Ria. We fietsen met hen virtueel langs de Maas en de Loire. De fietstocht startte in Brielle, langs de gehele Maas, gevolgd tot de bron van de Maas op het Plateau de Langres in Frankrijk. Vandaar naar het zuidwesten via Dijon om de Loire bij Decice te bereiken. Daarna is de Loire gevolgd tot aan de Atlantische Oceaan. Via Bretagne, Normandië, Côte Fleurie, Noord Frankrijk en België weer naar huis in Ouderkerk a/d IJssel.

           

De tocht was mede bijzonder door met name de mooie ontmoetingen en de vele kastelen onderweg. Wetend dat Jan, behalve een goede fietser ook een geweldige goed verteller en presentator is, verheugen we ons op een mooie middag. De zaal is weer open vanaf 14.00 uur en Siem opent dan om 14.30. Toegang gratis. Tijdens de pauze gaat de koffiebus rond en kunt u de twee consumpties , ad. 2.50 euro voldoen. Voor ieder die nog niet eerder kwam, het is in de grote zaal van het H.K.C. J.A. Beyerinkstraat 53 Nieuwerkerk a/d IJssel. Ook gasten, niet-leden zijn hartelijk welkom. Einde ± 16.30.

Spellen middagen:

dinsdag 28 augustus en 25 september 14.00- 16.30 uur

Elke laatste dinsdagmiddag van de maand is er voor iedereen gelegenheid om mee te doen met de braintraining met spellen. Dat deze gelegenheid ook tijdens de zomermaanden gewoon door kon gaan in de heerlijk koele zaal van het HKC, was voor velen heel fijn. Ook de goede contacten en het uitwisselen van nieuwtjes scoren hoog in waardering. De spelmiddag biedt een kans om onze bovenkamer scherp en vitaal te houden. Het spelen van strategische spellen en puzzels helpt ons om beter te focussen. Sudoku´s bijvoorbeeld, versterken de verbindingen in je hersenen en schaken en dammen bevorderen de denkvaardigheden. De middag is ook ontspanning, niets moet maar er kan veel en we sluiten af met een glaasje sap of borrel. Toegang 2.50 euro, inclusief 2x koffie of thee. Neem gerust uw vrienden, familie of buren mee. Iedereen is welkom.

KOPIJ SCHAKEN EN DAMMEN NIEUWSBRIEF

 

Met het aanbreken van de septembermaand nemen we langzaam maar zeker afscheid van de zomer en maken we ons op voor de herfst.

Voorwaar een prachtig seizoen. De natuur komt tot rust en betovert ons met een prachtig kleurenpalet.

Bij deze wisseling van seizoenen past ter traditie getrouw ook de start van ons nieuwe schaak- en damseizoen.

De schakers en dammers van ons clubje staan te popelen om de schijven en de stukken na de zomerhitte van de afgelopen maanden weer uit in hun doosjes te halen en de eerste zetten te doen.

U bent van harte uitgenodigd om bij de start van het seizoen 2018/19 bij ons clubje aan de haken. We spelen ‘niet om de knikkers, maar om het spelletje’, anders gezegd: het gaat om de gezelligheid en beslist niet om winnen of verliezen !

Maandagmiddag 17 september staat de staldeur van Boerderij Nooitgedacht aan de ‘s-Gravenweg 6 vanaf 13:30/h voor u open en rond de klok van 16:00/h bergen we alles weer op en gaan richting huis.

De daaropvolgende speeldata zijn op de maandagmiddagen 1, 15 en 29 oktober.

U wilt voor u ‘de stoute schoenen aantrekt’ eerst nog iets meer weten ?

Bel dan op werkdagen tussen 17:00 en 18:00 uur met Max van de Griek, telefoonnummer 06 - 474 06 764 of Carel Heine, telefoonnummer 0180 - 314 957.

                                                                   -3-

8 september 2018: Open Dag in het Computerleercentrum

In september beginnen de nieuwe computercursussen weer……!

 

Iedereen is op zaterdagmiddag 8 september aanstaande tussen 13.30 en 16.30 uur van harte welkom tijdens de Open Dag. Tijdens de Open Dag kunnen belangstellenden zich alvast oriënteren op het brede aanbod aan computercursussen.

Op het programma staan onder meer cursussen voor beginners en evorderden voor Windows 10 en voor de iPad, fotoalbum maken met Albelli, workshop fotobewerking op de tablet, Excel voor beginners.

Daarnaast starten we een serie nieuwe workshops met actuele thema’s: privacy instellingen bij Windows10 en Google, bestanden op de e-reader, gebruik van clouddiensten (Google Drive, iCloud, Onedrive, Dropbox), Whatsapp op de smartphone en op de pc.

Uitgebreide, actuele informatie over het volledige cursusprogramma vindt u in bijgevoegde flyer en wordt ook gepubliceerd in Hart van Holland van 29 augustus en 5 september 2018 en op de websites van de PCOB: www.PCOB-Nieuwerkerk.nl en van Seniorweb: www.seniorweb.nl (zoeken op postcode 2912)

Voor verdere informatie kan men alvast contact opnemen met één van de volgende vrijwilligers:

- Willy Grönefeld, 0180-31 49 23 (tussen 19.00 - 20.00 uur)

- Gerth Westmaas, 06-11 37 08 85 (tussen 19.00 - 20.00 uur)

                                                                                    -4-

 

Stralend verloop 'Zuidplas in beweging' 2018

De derde editie van ´Zuidplas in beweging´, georganiseerd door de PCOB-Zuidplas, ging zaterdag 14 juli onder een stralende zon van start.

         

Wethouder Daan de Haas van de gemeente Zuidplas gaf voor het gebouw van Vivere in Moordrecht (voormalig gemeentehuis) met een fluitsignaal het sein dat de eerste groep fietsers mocht vertrekken. Zowel de fietsers als de wandelaars bezochten tijdens de route het Abraham Kroesgemaal, waar door drie medewerkers van het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard tekst en uitleg en een rondleiding werden gegeven over de belangrijke taken van het waterschap. Daaronder vallen onder meer de zorg voor het waterpeil in sloten en plassen, de waterkeringen en de kwaliteit van het oppervlaktewater.

Uitleg over het gemaal en Laagste punt van Nederland: 6.76 m onder NAP!

       

Ook werd er uitleg gegeven over de unieke functie van het gemaal, omdat het gemaal zowel de boezembemaling als de polderbemaling combineert. Voor de polderbemaling heeft het eerste gemaal een elektrisch aangedreven pomp van circa 150.000 liter per minuut en het tweede gemaal een diesel aangedreven pomp van circa 250.000 liter per minuut. Voor de boezembemaling is er een elektrisch aangedreven pomp van circa 200.000 liter per minuut en een diesel aangedreven pomp van circa 250.000 liter per minuut. We hoorden daar dat, ondanks de droogte er toch elke dag een uur en twintig minuten gemalen wordt en waarom. De visheveltrap was nieuw voor velen. De fietsers bezochten onderweg de Zorgboerderij "De Bovenstee" en konden het robot melken bekijken. Ook bij de kersenkwekerij "Jomajole" kon men genieten van het moois in de kassen, van de heerlijke kersen, het kersen gebak en bonbons. In het natuurgebied langs de Provinciale weg Moordrecht-Gouda trok een muur met oeverzwaluwen extra aandacht. Bij terugkomst werd de mogelijkheid geboden om de ruimte van de Historische vereniging "Het Weeshuis" te bezoeken, waar onder meer ook een touwslager aan het werk was. 75 deelnemers zijn van start gegaan, waarvan 18 wandelaars met ook een hondje en 57 fietsers. Er werd door fietsers ook gestart vanuit Moerkapelle. Deelnemers van buiten de dorpen van de gemeente Zuidplas kwamen uit Gouda, Bergambacht, Krimpen- en Capelle a/d IJssel. De oudste deelnemer die mee fietste met de 33.5 route was 90 jaar, kwam uit Moordrecht, een 87 jarige fietser had er nog 12 km bij en kwam uit Nieuwerkerk.

De PCOB- Bergambacht fietste ook mee met 5 leden. Alle regio verenigingen waren uitgenodigd. De prachtige routes waren duidelijk zodat niemand hoefde te verdwalen. De goede organisatie van de dag werd alom geprezen en ´we komen volgend jaar weer´ klonk herhaaldelijk.

De netto opbrengst (inschrijfgelden en sponsoring) wordt bestemd voor een project voor Molen Windlust. Het is een bijdrage voor het realiseren van een virtual reality presentatie voor mensen, die het maalgedeelte van de molen via de binnentrap naar het bovengedeelte niet kunnen bereiken.

Veel foto’s en verslag over Zuidplas in beweging 2018 kunt u vinden op deze website. U moet daarvoor het kopje Activiteiten aanklikken en daaronder staat een kopje Zuidplas in beweging en deze aanklikken om de foto’s en het verslag te kunnen bekijken.

                                                                                                        -5-

  Waarom fietsen zo gezond is

 

Er zijn drie belangrijke redenen waarom veel mensen regelmatig fietsen.

Het is leuk om te doen, het is goed voor de gezondheid, en het helpt om op gewicht te blijven.

Maar wist je dat fietsen in de natuur bovendien goed voor ons brein is?

30 augustus gaan de fietsen op de trekhaak en stappen we op in Harmelen met een bezoek aan Kasteel de Haar. 4 September, vertrek vanaf het Raadhuisplein om 13.00 uur, fietsen we naar Gouda, Haastrecht en Berkenwoude. 13 September, vertrek 9.30 met lunchpakket is de route naar Moerkapelle, Boskoop en Waddinxveen. 27 September , eerst de fiets op de auto naar Benthuizen en vandaar naar Zoeterwoude en Hazerswoude.

MODEDAG VANDER KLOOSTER MODE IN BOSKOOP

donderdag 11 oktober 2018

Op 3 mei jl. mochten leden van KBO Nieuwerkerk en PCOB Zuidplas zich verheugen op een mode dag bij Vander Klooster Mode in Boskoop. Ons gezelschap werd ontvangen met koffie en iets lekkers, waarna wij een modeshow met lente- en zomermode kregen voorgeschoteld (zie Nieuwsbrief juni 2018), een lunch en een afsluitend drankje. Vanwege het jubileum van Vander Klooster Mode was deze dag gratis.

Er waren zo veel positieve reacties van de deelnemende dames dat wij dit groepsuitje opnieuw aanbieden en wel op donderdag 11 oktober a.s. Wij mogen dan de mode van de komende herfst- en wintercollectie zien, voelen, passen en kopen.

Vertrek rond 09:45, ontvangst 10:30 uur - het dagprogramma duurt tot ± 15:00-15:15 uur. Minimaal 25 deelnemers. Een volledig verzorgde dag in het distributiecentrum aan de Boskoopseweg 4 in Boskoop.

De dag zelf kost € 5 per persoon naast het vervoer met eigen auto’s (u betaalt benzinekosten ± € 2).

Dit modehuis heeft kleding die men niet in de winkels kan vinden omdat die zich richten op jongelui of op een oudere klant met een stevige portemonnee. Vander Klooster Mode brengt juist kleding in het middensegment. Sportief en draagbaar. Alles wat de 50 plusser van deze tijd wil. Na aanpassing van de winkel hebben zij nu de perfecte ruimte gecreëerd om gasten te ontvangen en een modeshow te organiseren. Inclusief koffie en gebak.

Alle ingrediënten zijn aanwezig om er een geweldige dag van te maken. Tussen de middag is er gelegenheid voor een kleine lunch. Voor een impressie zie: https://www.vdklmode.nl/modeshows

U kunt zich aanmelden per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch: Truus Burger 0653305366 of 0180-316725 vóór dinsdag 4 september 2018 Het vervoer is met eigen auto’s. Bij uw aanmelding verzoeken wij u aan te geven of u zelf kunt/wilt rijden (u ontvangt benzinekosten van de mensen die met u mee rijden. U wordt verzocht dit onderling af te spreken) of dat u graag mee wilt rijden.

Opstapplaatsen zullen t.z.t. worden bekendgemaakt aan de personen die zich aangemeld hebben.

 

Onderstaande nieuwe leden heten wij hartelijk welkom en wij stellen haar graag aan u voor:

Mevr. M. Diekema Tuin van Bier 19 Moordrecht

Mevr. P. Molenaar Mezendaal 196 Nieuwerkerk a.d. IJssel

 

                                                                                                            -6-

 

                    

 

 

                                                                                                    -7-

WANDELEN MET DE P.C.O.B. op 18 augustus

Met een klein clubje vertrokken we naar Haastrecht.

Janny had een makkie vandaag, ze hoefde deze keer vanaf Stolwijk maar een klein stukje te fietsen.

We parkeerden de auto’s en genoten van onze startkoffie op het terras van ‘Over de brug’, heerlijk in de zon.

Maar ‘in de benen’ en op weg, eerst een stuk langs de Steinsedijk, maar al gauw een smal pad in dat tussen de weilanden liep. Maar daar kwam de eerste hindernis: een hek waar we overheen moesten klimmen en dat viel soms niet mee! Een paar tientallen meters verder weer een hek en weer op slot, dus klauteren. Gelukkig was er ook een flink aantal hekken die we gewoon konden openen, we hebben ze niet geteld, maar het waren er héél veel. Het was zalig wandelen, het weer was prima en we genoten van de stilte en de rust van de natuur met alleen het geblaat van de schapen, die we onderweg tegen kwamen. Na op de rand van een brug onze meegebrachte boterhammen te hebben genuttigd, weer verder en via een graskade vlak langs een brede sloot bereikten we Hekendorp. Op het terras van café Goejanverwelle nog een drankje en verder, nu weer in de richting van Haastrecht en het laatste stuk liepen we vlak langs de IJssel. Weldra kwam de prachtige kerktoren van Haastrecht in zicht en waren we weer op ons startpunt. De teller gaf 11 km aan, maar het voelde als meer en dat was logisch, met het klauteren en het lopen op graskades. Desondanks waren we het er unaniem over eens dat het weer dat een prachtige wandeling was geweest èn met heerlijk wandelweer.

De volgende wandeldata zijn: 22 september, 20 oktober, 24 november en 22 december.

Opgaves: via tel.: 0180-318173 of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Denk weer aan goede wandelschoenen en een lunchpakket.

Bezorging PCOB bladen

De heer Leen van Zuylen heeft zich bijna 7 jaar ingezet om onze bladen te verspreiden in Zevenhuizen.

Wegens omstandigheden is hij nu genoodzaakt om daarmee te stoppen.

Wij willen hem van harte bedanken voor de tijd en voor de inzet om elke maand maar weer deze taak te vervullen.

Geweldig dat hij dit zo veel jaren heeft willen en kunnen doen!

DANK U WEL! Wij wensen hem, samen met zijn vrouw, nog goede jaren toe, ook als lid van onze PCOB.

Gelukkig heeft Leen een vervanger gevonden om zijn taak over te nemen.

De heer Jan Verdoold van het Zuideinde, gaat in het vervolg de bladen bezorgen bij de leden van PCOB in Zevenhuizen. Wij zijn daar heel blij mee en wensen hem veel succes!

 

 

Wereldwinkel Nieuwerkerk biedt elke dinsdag 10% korting aan voor P.C.O.B.-leden.

Kom gezellig langs bij onze winkel aan de Dorpsstraat 51a. De koffie staat klaar.

Iedere woensdagochtend op het Kroonkruid en woensdagmiddag t.o. Wooncentrum De Meander staat Vishandel: Michel Heinen. U krijgt 10% korting op uw aankoop op vertoon van uw ledenpas.

                                                                                              -8-

Bestuurssamenstelling: 

Voorzitter Siem van Loon Alb. v.’t Hartweg 9 2913LE                             0180-313506

2e Voorzitter a.i. Hea Snoek Troelstrastraat 46                                        0182-372643*

Alg. Bestuur/ Lief & Leed Moordrecht 2841CP

Secretaris Truus Burger Boslaan 22 2912PA                                         0180 316725*

Penningmeester Piet v.d. Spek Middenmolensingel 28 2912PK            0180 634112

2e Penningmeester Willy Grönefeld Kleine Vinkstraat 14 2912AG         0180 314923

Alg. Bestuur / P.R. Redactie Nel Oudijk Pr. Beatrixstraat 14 2911AL    0180 315839

Alg. Bestuur/ Nieuwsbrief Thea van Vliet-Nell Westringdijk 28 2913LK 0180 313174

Medewerkers

Administratie Computercursussen

Willy Grönefeld Kleine Vinkstraat 14 2912AG                                        0180 314923

Ledenadministratie / Distributie bladen

Nelie Ligchaam Italiaansezoom 6 2912GH                                            0180 314535**

Mutaties, uitsluitend per e-mail doorgeven aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

evt. opzegging van PCOB lidmaatschap, ook uitsluitend per e-mail of schriftelijk,

vóór 1 december.

*ook voor vervoer naar/van bijeenkomsten.

** ook vragen over de bezorging van het magazine KBO-PCOB

E-mail: Secretaris: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Administratie Computercursussen : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Rabobank nr. NL47 RABO 0396 2092 89 t.n.v. PCOB, Nieuwerkerk a.d.IJssel.

Volgende Nieuwsbrief: Kopij inleveren; voor 20 september 2018. redactie adres: Westringdijk 28 2913 LK Nieuwerkerk a.d. IJ. Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   

Het volgende KBO- PCOB magazine en de nieuwsbrief verschijnen 1 oktober.

vanaf die datum kunt u de bladen binnen een week verwachten.

 

IK WORD LID VAN DE P.C.O.B.

Naam: O m. O v.

Roepnaam: Voorletters : Geboortedatum:

Adres:

Postcode en woonplaats:

Telefoon: Emailadres:

Gegevens partner hieronder invullen, indien u een partnerlidmaatschap wenst.

Naam: O m. O v.

Roepnaam: Voorletters: Geboortedatum:

Datum: Handtekening:

Contributie : Individueel lid €28,50 Partnerlidmaatschap €45,00

Aanmelden nieuwe leden: per email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of schriftelijk naar: Ledenadministratie PCOB, Italiaansezoom 6 2912 GH Nieuwerkerk a/d IJssel

Voor betaling krijgt u een accept giro toegestuurd door de penningmeester.