NIEUWSBRIEF www.pcob-nieuwerkerk.nl

JULI - AUGUSTUS 2018 Afdeling ZUIDPLAS

Op het moment dat ik dit voorwoord schrijf, zijn we in het Moezel dal, een prachtig gebied, waar de vele druiven groeien die zorgen voor de kostelijk e wijnen. De boottocht zal inmiddels geweest zijn, en naar ik hoop is dat een fijne dag geweest, daarnaast zijn er nog veel meer activiteiten, zoals de fietstochten en de wandeltochten, spellenmiddagen en niet te vergeten de Rabofietstocht. Vooruitkijkend hebben we het tweede halfjaar D.V. weer mooie ledenmiddagen op het programma staan, en we hopen U daar weer te ontmoeten. Waar we als bestuur ook onze aandacht aan hebben gegeven is wat in deze nieuwsbrief staat over het Knarren hof, een trekkersgroep probeert dit woonconcept van de grond te krijgen, U kunt nu zelf een oordeel vormen, en we zijn benieuwd naar Uw oordeel, laat het ons weten.

Op het gebied van wonen zijn we verder actief geweest, we hebben de door de gemeente georganiseerde bijeenkomst over de "Woonvisie" bezocht, en daar met name naar voren gebracht dat er een grote behoefte bestaat aan appartementen die geschikt zijn voor senioren op een voor hen geschikte locatie, wordt vervolgd. Ook is het nieuwe college van B&W bezig met het schrijven van het collegeprogram, we zijn natuurlijk heel benieuwd, belangrijk wat zij vinden wat gedaan moet worden o.a. voor de groep senioren om een senioren vriendelijke gemeente te zijn! We verwachten veel van dit college.

Als laatste heeft ons bestuur een vergadering gehad met het KBO bestuur , vanuit het hoofdbureau hebben we een model samenwerkingsovereenkomst gehad die we uitvoerig hebben besproken en naar onze situatie aangepast, en ook hier geldt: wordt vervolgd.

Nogmaals een ieder op wat voor manier ook een fijne vakantietijd, ik wil besluiten met een gedicht uit

de bundel "God hoort je" met de titel:

"Een voorrecht".

1.Het is voorwaar een voorrecht

Dat ik Gods liefde ken

Maar ook blijft het een wonder

Dat ik een godskind ben.

2.Hij is mijn God en Vader

Dat geeft mijn leven zin

Maar ook geeft het mij vreugde

Dat ik met Hem verwin.

Uw voorzitter

                                                            -2-

13 juni 2018 – Jubileumboottocht

Eindelijk was het dan zover. Met nog 3 passagiers in de auto reden we naar Capelle a/d IJssel. De lang naar uitgekeken 13e juni was aangebroken. Wat een mensen stonden er op de loopplank, daar moest wat aan worden gedaan. Al "personeel" roepend en struikelend over de rollators bereikte ik Willy die met rode konen iedereen checkte die de boot betrad en voorzag van consumptiemunten.

Met zijn tweeën ging het wat sneller en kon iedereen een plekje opzoeken op de boot.

Meteen kregen we koffie met gebak en daarna nog een kopje. Wat een verwennerij! Om half elf gingen de trossen los op weg naar de Algerabrug, Van Brienenoordbrug en vervolgens langs IJsselmonde.

                    

 

Er was heel wat te zien onderweg en de kapitein vertelde steeds waar we op de route zaten, zodat we aan de hand van de routebeschrijving van Nel, precies konden volgen waar we langs kwamen. Er werd druk gekletst en "gesocialiseerd" tussen onze eigen leden, de Capellenaren en de aanwezige medepassagiers van de KBO. Menigmaal kon men horen "o, wat leuk, ben jij er ook bij?". Na het nuttigen van de soep kwam er een buffet uit de grond. Je houdt het niet voor mogelijk wat er tegenwoordig allemaal kan. Zo loop je over de vloer en zo komt er een buffet uit, vergezeld van een lekker opzwepend muziekje waarbij iedereen al klappend vol verwachting meedeed. Wat een eten allemaal. Veel te veel voor een gewoon mens. Het kon niet op en dat bleek ook wel. Er was heel wat over! Het weer werkte ook mee. Het was niet zo warm als vorig jaar maar het was goed toeven buiten op het dek. Er bleven beneden maar weinig mensen achter. Iedereen wilde genieten van het prachtige uitzicht en het heerlijke zonnetje. Wat fijn dat er ook een aantal mensen bij waren in een scootmobiel of rolstoel. Geweldig dat die mogelijkheid werd geboden. Ook fijn dat de KBO en PCOB Capelle er bij waren, alsmede de winnares van de jubileumpuzzel met haar dochter. De vrolijkheid en blijdschap straalde van haar gezicht en ze genoot met volle teugen. Zo mooi om te zien! Na op de terugweg nog even langs de ss Rotterdam te zijn gevaren en langs het Feijenoord stadion arriveerden we rond half vijf weer in Capelle. Wat was het een fijne dag en wat hebben we genoten van al het moois dat in en op de Nederlandse wateren te zien is. We hebben van diverse mensen gehoord dat ze deze dag geweldig hebben gevonden. Onze dank gaat dan ook uit naar het personeel van Rederij Fortuna en naar Nel die dit alles heeft geregeld en waar ze behoorlijk druk mee is geweest. Nel, gaan we volgend jaar weer zoiets doen? Ik speel de vraag maar even door die mij diverse malen is gesteld. Wie weet ……………..

Truus Burger

                                                             -3-

Spelmiddagen: dinsdag 31 juli en dinsdag 28 augustus

in de grote zaal van het Herv. Kerk. Centrum. A. Beyerinkstraat 53 14.00- 16.30 uur. ´s Zomers is de zaal heerlijk koel bij warm weer en comfortabel om bij elkaar te zijn. Zo heeft iedereen gewoon een vakantiemiddag. Er zijn genoeg spellen beschikbaar voor iedereen. Bij voldoende deelname zijn er boodschappen te winnen met het geheugenspel. Ook de verhalen en nieuwtjes geven kleur aan de middagen. Nieuws over de vereniging en de activiteiten maar ook berichten uit de kranten, er is veel te delen. Nodig ook gerust uw familie of buren uit, lidmaatschap is hier niet nodig. Vorige keer vierde Karel Lissenburg zijn verjaardag en trakteerde de spelspelers op een drankje.

Geniet van de gezelligheid, een middag waar niets hoeft en veel kan of mag. kosten € 2.50 per persoon

[ inclusief 2 consumpties koffie of thee; exclusief de borrel].

 

8 september 2018: Open Dag in het Computerleercentrum

In september beginnen de nieuwe computercursussen weer……! Iedereen is op zaterdagmiddag

8 september aanstaande tussen 13.30 en 16.30 uur van harte welkom tijdens de Open Dag.

Tijdens de Open Dag kunnen belangstellenden zich alvast oriënteren op het brede aanbod aan computercursussen. Op het programma staan onder meer cursussen voor beginners en gevorderden voor Windows 10 en voor de iPad, fotoalbum maken met Albelli, workshop fotobewerking op de tablet, Excel voor beginners.

Daarnaast starten we een serie nieuwe workshops met actuele thema’s: privacy instellingen bij Windows10 en Google, bestanden op de e-reader, gebruik van clouddiensten (Google Drive, iCloud, Onedrive, Dropbox), Whatsapp op de smartphone en op de pc.

Uitgebreide, actuele informatie over het volledige cursusprogramma wordt gepubliceerd in Hart van Holland van 29 augustus en 5 september 2018 en op de websites van de PCOB: www.PCOB-Nieuwerkerk.nl en van Seniorweb: www.seniorweb.nl zoeken postcode 2912)

Voor verdere informatie kan men alvast contact opnemen met één van de volgende vrijwilligers:

- Willy Grönefeld, 0180-31 49 23 (tussen 19.00 - 20.00 uur)

- Gerth Westmaas, 06-11 37 08 85 (tussen 19.00 - 20.00 uur)

 

                                                          -4-

Doe mee aan  2018!!

Wandelen of fietsen voor iedereen, jong en oud, zaterdag 14 juli vanuit Moordrecht.

Geniet een paar uur van natuur en cultuur , vakantiedag dichtbij huis !!

Zaterdag 14 juli wordt al weer voor de derde keer het groot fiets- en wandelevenement "Zuidplas in beweging" georganiseerd.

De ontvangst vindt plaats in de trouwzaal van Vivere, Westeinde 1, 2841 BN Moordrecht.

Daar krijgt iedereen een heerlijk kopje koffie met een stroopwafel. Het officiële startsein wordt gegeven door wethouder Daan de Haas van de gemeente Zuidplas. Daarna vertrekken de eerste deelnemers voor het fietsen en wandelen met coach. Vanaf 10.45 tot 12.00 uur kan iedereen individueel starten met routebeschrijving. Er is een korte 7 km. wandeling en een langere van 13 km. De fietstochten zijn 12,5 km. en 33,5 km. De deelnemers krijgen een rondleiding in het Abram Kroesgemaal. Uniek in West Europa door de dubbele bemaling en o.a. de ´visheveltrap´. Ook de muur met oeverzwaluwen en de trekpont zullen iedereen verrassen. De fietsers komen bij de Zorgboerderij ´De Bovenstee´ en kunnen daar het robot melken bekijken. Ook bij de kersenkwekerij ´Jomajole´ in Moerkapelle is het gegarandeerd genieten. Bij terugkomst is de Historische vereniging ´Het Weeshuis´ open en is o.a. de touwslager aan het werk en is volop informatie beschikbaar! Het inschrijfgeld bedraagt 5 euro bij vóórinschrijving en 6 euro op de dag zelf. U kunt zich aanmelden bij:

Nel Oudijk, telefoon 0180 315839 of E-mail ,Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Rian de Zoete, telefoon 0180 318173, E-mail, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De netto-opbrengst is bestemd voor een project voor Molen Windlust, namelijk een virtual reality presentatie voor mensen, die het maalgedeelte van de molen via de binnentrap naar het bovengedeelte niet kunnen bereiken. Kunt u niet meewandelen of fietsen, dan kunt u toch meedoen! Door een gift te doneren op NL47 RABO 0396 2092 89 t.n.v. PCOB, Nieuwerkerk a.d. IJssel o.v.v. Zuidplas in beweging, draagt u direct bij aan het project voor de Molen. Henk vd Heuvel start 9.30 uur op het Raadhuisplein met iedereen die graag om 10.00 uur in Vivere aan de koffie wil zitten en met de groep willen meefietsen.

 

                                                                 -5-

 

WANDELEN MET DE P.C.O.B OP 16 JUNI

Met werkelijk perfect wandelweer reden we met 10 wandelaars naar de parkeerplaats van de Carnisse grienden. Het is een van onze favoriete wandelingen, we klommen, soms met wat moeite, over hekjes met prikkeldraad (jammer van Lenie's broek) liepen over graskades op weg naar de golfclub voor onze startkoffie, heerlijk op het terras. Vervolgens langs de prachtig aangelegde golfbaan om daarna de grienden in te gaan. Langs een zijarm van de Oude Maas wisten we een leuke steiger met (helaas maar één) bank. De rest koos een plekje op de vloer en (soms met wat hulp) lukte het ook nog om weer in de benen te komen. Een heerlijke plek om ons lunchpakket op te eten.

Verder ging het over de prachtige smalle paadjes met aan weerszijden soms echt stokoude knotwilgen.

Wat een rust en wat een prachtig vogelgezang, puur genieten! Terugkomend uit de grienden liepen we aan de andere kant langs de golfbaan, inmiddels lokte het terras weer, dus nog even een verfrissing daar en weer verder over brede grasstroken vlak langs de Oude Maas om daarna onze weg te vervolgen over het smalle vlonderpad langs de rivier en weer prachtige smalle paadjes met knotwilgen. Na ruim 12 km stonden we met een heel tevreden gevoel weer op de parkeerplaats. Een ijsboer had daar een strategische plek ingenomen en een tractatie i.v.m. mijn (bijna) verjaardag was een heerlijk slot.De volgende wandeldata zijn: 14 juli (sponsorwandeling in het kader van Zuidplas in beweging, met afwijkende startplaats, nl. wèl om 10.00 uur maar bij het oude Raadhuis van Moordrecht) en 18 augustus. Opgaves bij: Rian de Zoete-Roosen, via tel.: 0180318173 of via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. een lunchpakketje mee en zorg voor goede wandelschoenen. Op 18 augustus is de startplaats als vanouds bij de Saffier om 10.00 uur.

Fietsen met de PCOB

Niet alle tochten verlopen zoals gepland. Die van 31/5 zou richting Schoonhoven gaan.

Het weer was die dag zo dreigend, dat we besloten dicht bij huis te blijven. We zij niet verder gekomen dan het natuur gebied ’t Weegje. Bijgaande foto is genomen bij het aldaar nieuw geplaatste informatiebord met foto’s. Hierop is te zien hoe de situatie in vroegere tijden was, zelfs de boerderij waarin Niek Verbree geboren en getogen was is te zien. Nadat door sommigen nog koffie werd gedronken in de Korenaer van molen de Windlust waren we nagenoeg droog vroeg weer thuis. De korte tocht van 5/6 richting Moerkapelle verliep in stralend zomerweer. We waren met velen en stopten uiteraard weer bij de bekende kersenkwekerij Jamajole. Wat bleek, de bazin was 50 jaar geworden. Spontaan werd een "lang zal ze leven" ingezet, wat beloond werd met een gratis 2e kopje koffie. We lieten ons de flappen weer goed smaken. In de nu met vazen met bloemen opgefleurde kas was het weer goed toeven. Zoals bij een korte tocht passend is waren we ook toen weer vroeg in Nieuwerkerk terug.

 

                                                                    -6-

Deze zomer op de fiets is vakantie haast voor niets!

In juni fietsten we weer 3 keer een mooie route, door Henk en Aad uitgezet en meestal met beiden voorop. De grote groepen getuigen van grote belangstelling en daardoor moesten we soms zomaar 2x wachten voor een stoplicht in Capelle, wat is het daar ook druk! Maar gezellig is het wel en mooi ook. We zien jonge zwanen en meerkoeten, ruiken het hooiland en horen de vogels. Henk weet feilloos de nieuwe fietspaden te vinden en ook al fiets je jaren mee, je komt steeds weer waar je nooit eerder was.

De volgende 2 maanden staan er weer mooie routes gepland. Over de RABO sponsor fietstocht van 30 juni kon u alles in het Hart van Holland lezen.

Zaterdag 14 juni hebben we ons wandel- en fietsevenement ZUIDPLAS in BEWEGING , waarover elders in deze nieuwsbrief meer.

Dinsdagmiddag 3 juli een middagtocht vanaf 13.00 uur naar Moordrecht, de Loet en Ouderkerk a.d. IJssel.

Donderdag 12 juli een dagtocht naar o.a. de Reeuwijkse Plas, Driebruggen en Hekendorp.

Donderdag 26 juli een trekhaaktocht naar Bunnik, Soestduinen en Austerlitz

Dinsdagmiddag 7 augustus fietsen we naar het Bergse bos en naar Bleiswijk.

Een dagtocht 16 augustus naar Moerkapelle, het Bentwoud en langs de Rotte

30 Augustus gaan de fietsen weer op de fietsendragers , nu naar Harmelen en kasteel de Haar.

Alle informatie over de fietstochten, de spelregels enz. kunt u ook terugvinden

op de website www.pcob-nieuwerkerk.nl

Midweek fietsvakantie van 20-24 augustus nog 2 kamers vrij.

In Stevensbeek is een eenvoudige doch zeer geschikte locatie voor ons, geen sterren accommodatie maar wel veel vrijheid en privacy voor iedereen. Ook is er plaats voor camper of caravan. Voor meer informatie over de fietsvakantie kunt u mailen met Rian de Zoete, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

BATAVIERWANDELEN

De oplossing voor mensen die een kortere afstand in een lager tempo willen wandelen is er!

Elke maandagmiddag wandelen we om13.30 uur vanaf de Batavier (bibliotheek) voor een wandelingetje van ongeveer een uur. Na afloop drinken we koffie of thee in de Batavier. Het doel van deze wandelingen is, gezelligheid, contact en buiten bewegen. Batavierwandelen houdt geen vakantie.

Dus u bent elke maandagmiddag om 13.30 uur welkom bij de Batavier, Batavierlaan 4, 2912 SG. info 0180 314285

Ook Door De Weeks Wandelen, elke dinsdagmiddag om 13.15 uur met wisselende locaties wandelt in de vakantie door: net zoals het nordicwalken op zaterdag om 19.30 uur in het Hitland.

Onderstaand lid heten wij hartelijk welkom en wij stellen hem graag aan u voor:

De heer C.L. Groenendijk Gladioolveld 9 Nieuwerkwerk a.d. IJ.

Wereldwinkel Nieuwerkerk biedt elke dinsdag 10% korting aan voor P.C.O.B.-leden.

Kom gezellig langs bij onze winkel aan de Dorpsstraat 51a. De koffie staat klaar.

Iedere woensdagochtend op het Kroonkruid en woensdagmiddag t.o. Wooncentrum De Meander staat Vishandel: Michel Heinen. U krijgt 10% korting op uw aankoop op vertoon van uw ledenpas.

                                                          -7-

 

 

                                                     -8-

Bestuurssamenstelling:

Voorzitter Siem van Loon Alb. v.’t Hartweg 9 2913LE 0180-313506

2e Voorzitter a.i. Hea Snoek Troelstrastraat 46 0182-372643*

Alg. Bestuur/ Lief & Leed Moordrecht 2841CP

Secretaris Truus Burger Boslaan 22 2912PA 0180 316725*

Penningmeester Piet v.d. Spek Middenmolensing.28 2912PK 0180 634112

2e Penningmeester Willy Grönefeld Kleine Vinkstraat 14 2912AG 0180 314923

Alg. Bestuur / P.R. Redactie Nel Oudijk Pr. Beatrixstraat 14 2911AL 0180 315839

Alg. Bestuur/ Nieuwsbrief Thea van Vliet-Nell Westringdijk 28 2913LK 0180 313174

Medewerkers

Administratie Computercursussen Willy Grönefeld Kleine Vinkstraat 14 2912AG 0180 314923

Ledenadministratie / Distributie bladen Nelie Ligchaam Italiaansezoom 6 2912GH 0180 314535**

Mutaties, uitsluitend per e-mail doorgeven aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

evt. opzegging van PCOB lidmaatschap, ook uitsluitend per e-mail of schriftelijk, voor 1 december.

*ook voor vervoer naar/van bijeenkomsten.

** ook vragen over de bezorging van het magazine KBO-PCOB

E-mail: Secretaris: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Administratie Computercursussen : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Rabobank nr. NL47 RABO 0396 2092 89 t.n.v. PCOB, Nieuwerkerk a.d.IJssel.

Volgende Nieuwsbrief: Kopij inleveren; voor 16 augustus 2018. redactie adres: Westringdijk 28 2913 LK Nieuwerkerk a.d. IJ. Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het volgende KBO- PCOB magazine en de nieuwsbrief verschijnen 27augustus.

vanaf die datum kunt u de bladen binnen een week verwachten

 

IK WORD LID VAN DE P.C.O.B.

Naam: O m. O v.

Roepnaam: Voorletters : Geboortedatum:

Adres:

Postcode en woonplaats:

Telefoon: Emailadres:

Gegevens partner hieronder invullen, indien u een partnerlidmaatschap wenst.

Naam: O m. O v.

Roepnaam: Voorletters: Geboortedatum:

Datum: Handtekening:

Contributie : Individueel lid € 28,50 Partnerlidmaatschap € 45,00

Aanmelden nieuwe leden: per email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of schriftelijk naar: Ledenadministratie PCOB, Italiaansezoom 6 2912 GH Nieuwerkerk a/d IJssel

Voor betaling krijgt u een accept giro toegestuurd door de penningmeester.