Protestants Christelijke Ouderen Bond                 Perspectief voor senioren

 

                                                

NIEUWSBRIEF                                                      www.pcob-nieuwerkerk.nl                

Mei   2018                 Afdeling ZUIDPLAS

Jubileumfeest 30 jaar PCOB. Toespraak gehouden door de voorzitter, Siem v Loon.

Welkom op deze bijzondere gastenmiddag van onze PCOB 30 jaar.

Een hartelijk welkom aan onze Burgemeester de heer, Kats  en onze landelijke directeur Manon Vanderkaa van de KBO/PCOB. Welkom ook aan de vertegenwoordigers van de KBO en de SAZ.

Het is toch bijzonder dat we met zovelen zijn, in verbinding met elkaar als een grote PCOB familie.

30 jaar PCOB, op 12 april 1988 was er het initiatief tot oprichting, en naar het nu blijkt een houdbaar initiatief.  Zie de foto in de Nieuwsbrief.

PCOB Nieuwerkerk is uitgegroeid naar een volwassen PCOB Zuidplas.

In de afgelopen jaren ontwikkeld tot een vereniging die veel meerwaarde biedt voor de senioren, ik denk daarbij aan de belangenbehartiging o.a. op plaatselijk niveau (verkiezingen) en contact met het college , maar ook landelijk is er veel aandacht voor de belangen, de dienstverlening en de sociale momenten zijn immers van groot belang.

In ons plaatselijk blad Hart van Holland is onze 30 jarige vereniging prachtig in beeld gebracht, met een prijsvraag en slagzin. Wat ook met een vermelding waard is, is het PCOB computer Leercentrum wat inmiddels 20 jaar bestaat, en nog springlevend is en een cruciale rol vervuld  in de digitalisering van de senior.  Proficiat!!

We hebben vele activiteiten, prachtige ledenmiddagen, financiële voordelen,

kijk maar in onze Nieuwsbrief. Kortom zeer de moeite waard om er lid van te zijn  en ook

om anderen ” te activeren en te  motiveren”.

Samen staan we sterk.

We mogen dankbaar zijn, dat het hier nog zo kan, en we de mogelijkheden hebben, dankbaar aan Hem de Heer Jezus die zoveel voor ons heeft gedaan, dat we Hem eren in ons bezig zijn ook voor de PCOB en van Hem de zegen mogen verwachten.

Als Hij het fundament is dan: ” staan we samen sterk”. 

Aan U allen Proficiat  met deze prachtige vereniging,

en ik spreek de wens uit van nog vele jaren voor onze PCOB.

P.S. De uitslag van de slagzinnen is door Manon VanderKaa bekend gemaakt.

De slagzin die aangevuld moest worden luidde:

"Een eigentijdse seniorenorganisatie heeft de toekomst omdat:"

De winnaars die de beste slagzinnen hadden ingeleverd waren: J.M.Uitbeijerse en mevrouw Klinkenberg.  Eén inzender werd beloond voor de slagzin: "We zo jong zijn als we ons voelen" en ook de inzender van de slagzin:  "Niet alleen de jeugd de toekomst heeft" ontving een prijs. 

Beide winnaars ontvingen een ticket voor de bootreis van 13 juni a.s., beschikbaar gesteld door resp. Venrooy Tandtechniek en Makelaar Lagendijk.

Mevrouw Pieta van Erk ontving de derde prijs uit handen van Burgemeester Kats:

een cadeaubon voor een High Tea voor 4 personen bij de dames van Restaurant Leefgoed de Olifant.   

      

2-

Woensdagmiddag 9 mei thema-contactmiddag

                            

Deze middag wordt gepresenteerd door dhr. Krijn v.d. Ham. Deze begenadigd spreker kwam eerder in deze zaal vertellen over schaatsen. Nu heeft hij zich verdiept in een heel ander onderwerp en dat breed uitgewerkt nl. Het ontstaan van de Bijbel en de komst van het geloof. Hij brengt daarbij een tentoonstelling mee van 10 meter Bijbels en enkele religieuze voorwerpen. De keuze van dit onderwerp is van Siem van Loon. Iedereen [ ook niet leden] is van harte welkom, vanaf 14.00 uur voor de koffie of thee+; de voorzitter opent om 14.30 officieel. De toegang is gratis, uw bijdrage aan de catering [€ 2.50] wordt in de pauze opgehaald.

   

Maandelijkse spelmiddagen

laatste dinsdag van de maand: 25 mei

Met ons ‘parel’ jubileum hebben vele leden de weg naar de grote zaal van het HKC nu wel gevonden. Bent u nog niet eerder op de spelmiddag geweest?   Schroom niet, kom ook eens hier kijken, gezellig elkaar spreken of meedoen met een spel. Nodig ook andere spelliefhebbers, vrienden of buren, uit. Je huis uit te komen is ook bewegen en een spel spelen valt onder training van het brein. ‘Oefen je vitaal’, fysiek en mentaal, is het PCOB motto.   Kosten: € 2.50 [ = inclusief 2x koffie/ thee ++, exclusief drankjes].

Welkom van 14.00-16.30 uur in H.K.C. ; J.A. Beyerinkstraat 53.

SCHAKEN EN DAMMEN

Een nieuwe lente en een nieuw geluid’, schreef Herman Gorter in 1889 in het bekende gedicht ‘Mei’ en van jongs af aan is ons geleerd, dat ‘in mei alle vogeltjes een ei leggen’. Het zijn de onmiskenbare duidingen, dat de lente nu echt is begonnen.

In deze bloeimaand laat de natuur zich van haar beste en mooiste kant zien. Overal groeit het nieuwe leven en klinkt het kwinkeleren van onze gevederde vrienden. Enkele weken geleden maakten mijn vrouw en ik een wandeling door het Arboretum Trompenburg in Rotterdam. De narcissen sierden de perken, tal van bomen en struiken volop in de knop en de camelia’s al in bloei. Tussentijds probeerden de hoog in de bomen gezeten spechten met hun geklop onze aandacht van de bloemenpracht af te leiden.

Te midden van al dit moois waren de grootsteedse geluiden ver van ons. Wat bijzonder zo’n mooie botanische tuin aan de rand van het centrum van Rotterdam. Genietend van de natuur en de zon overpeinsden wij op een bankje van alles en nog wat, waarna we als ‘toetje’ terug fietsten over de ‘s-Gravenweg. Ook hier verwonderden wij ons over het ontluikende groen en de pracht van het voorjaar.

Dit gevoel kunt u zelf ook ervaren als u met de auto of de fiets over de ‘s-Gravenweg richting de Oudheidkamer gaat en ‘aanlegt’ om een in ontspannen sfeer een partijtje te dammen en te schaken.

U bent daarvoor van harte welkom op de maandagmiddagen 7 en 23 mei en 11 en 25 juni.

De staldeur van Boerderij Nooitgedacht aan de ‘s-Gravenweg nummer 6 staat vanaf 13:30/h voor u open en rond de klok van 16:00/h bergen we schaakstukken en damschijven tot de volgende keer weer op in hun doosjes. Als u eerst nog iets meer wilt weten, belt u op werkdagen tussen 17:00 en 18:00 uur met

Max van de Griek, telefoonnummer 06 - 474 06 764 of Carel Heine, telefoonnummer 0180 - 314 957.

Wereldwinkel Nieuwerkerk biedt elke dinsdag 10% korting aan voor P.C.O.B.-leden.              

Kom gezellig langs bij onze winkel aan de Dorpsstraat 51a. De koffie staat klaar.

Iedere woensdagochtend op het Kroonkruid en woensdagmiddag t.o. Wooncentrum De Meander staat Vishandel: Michel Heinen. U krijgt 10% korting op uw aankoop op vertoon van uw ledenpas.

3

De jubileum cruise met Rederij Fortuna van 13 juni

Als u deze nieuwsbrief krijgt zijn ongetwijfeld de laatste tickets geboekt. Ik maak wel een reservelijstje, ook omdat het mogelijk is dat er bij de KBO of PCOB-Capelle nog tickets ‘over’ zijn. En ook, omdat er in 5 weken nog dingen kunnen gebeuren die de passagierslijst doen wijzigen. Er zijn zeer veel aanvragen om te mogen meerijden, al of niet met de UitBusPlus, naar Capelle. Gelukkig is de bereidheid groot om ook andere bootpassagiers mee te nemen. Iedereen die opgegeven heeft graag vervoer te willen, krijgt hierover nader bericht. Niemand mag de boot missen natuurlijk. Volgende nieuwsbrief krijgt u de exacte vaarroute.

Bij vragen of onduidelijkheden…tel 0180 315839 of E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Cursus Fotobewerking

Tot half mei worden in het Leercentrum nog cursussen en workshops gegeven. Deze zijn inmiddels al gedeeltelijk gehouden. Voor de cursus Fotobewerking op de tablet (iPad en Android) kunt u zich echter nog opgeven!

Ook dit seizoen geven we weer een cursus voor iedereen die plezier heeft in het fotograferen m.b.v. zijn/haar tablet en die de gemaakte foto’s graag wil bewerken of verbeteren op die tablet.

Tijdens de eerste bijeenkomst maakt u kennis met de basisfuncties van de gratis app ‘Aviary’:

foto’s automatisch verbeteren, bijsnijden, focus gebruiken, foto’s draaien en

rechtzetten, handmatig corrigeren

In de tweede les komen de volgende functies aan bod:

Lijnen en teksten toevoegen, effecten, rode ogen corrigeren, retoucheren, bijzondere effecten en collages maken.             Data: wo-mo, 09.30-12.00 uur: 9 mei en16 mei

Kosten: € 30,- met boek. (NB! Eigen tablet meenemen)

 Voor aanmelding of verdere informatie kunt u contact opnemen met:

Willy Grönefeld, 0180-31 49 23 (tussen 19.00 - 20.00 uur), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gerth Westmaas, 0180-31 48 39 (tussen 19.00 - 20.00 uur), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Bedankbrief

Beste Siem, Hea, Truus, Piet, Willy, Nel, Thea

en alle andere PCOB vrijwilligers, 

Graag wil ik - mede namens Marcel de Groot en Sjaak Zuidwijk - onze dank uitspreken voor de uitnodiging om het 30-jarig jubileum van de PCOB mee te mogen vieren. 

Wat een fantástische middag hebben jullie ons bezorgd. Complimenten voor het bestuur, de organisatie en de vele vrijwilligers die deze middag tot een geweldig succes hebben gemaakt. 

Wij hebben genoten van de toespraken, de prijsuitreiking en bekendmaking van de winnende slagzinnen, de lekkere buffetten maar vooral ook de onderlinge contacten die mooi tot uiting kwamen in fijne gesprekken. Hier was werkelijk sprake van een goede basis voor de toekomstige samenwerking tussen PCOB en KBO. 

Op zijn sterfdag denken wij natuurlijk in liefdevolle herinnering terug aan Maarten Molenaar.

Hij wordt niet vergeten ! 

En wat zou hij trots zijn geweest op het 30-jarig jubileum zoals PCOB dat gisteren heeft neergezet. 

​Met collegiale en hartelijke groet,

Irene Vasterman

 

4

30-jarig jubileum P.C.O.B. afdeling Zuidplas op 10 april 2018

Wat een feest!!!!

Een hele volle zaal, een prachtig verhaal van Arend Hoogeveen hoe het komt dat we in de Zuidplas geen natte voeten krijgen tot nu toe. Prachtige natuurfoto’s gemaakt rond de Rottemeren, Hitland,

de Hollandse IJssel de Rotte enz. Hij heeft ons op een andere manier leren kijken naar de natuur, kortom, ook deze presentatie was weer zeer leerzaam en de moeite waard. Hierna volgt om 16.30 uur een gezellig borreluurtje waarbij de prijzen door de burgemeester getrokken werden vooraf gegaan door een zeer humoristische speech waarin de burgemeester refereerde aan gebeurtenissen in het jaar 1988, het jaar van de oprichting van de P.C.O.B. ook de voorzitters in die 30 jaar werden niet vergeten. Daarna kreeg Manon Vanderkaa het woord. Manon is onze landelijke directeur en kon gelukkig aanwezig zijn om de uitslag van de slagzinnen bekend te maken.

   

Zij had de slagzinnen van te voren toegestuurd gekregen en mocht er twee uitkiezen. Hierna volgde het koud en warm buffet waar alle aanwezigen dankbaar gebruik van maakten en er heerlijk van konden genieten.

Alle lof voor de dames die de hele middag geserveerd hebben, voor alle vrijwilligers die deze middag mogelijk gemaakt hebben, voor Bert van der Wouden. Die ons in alles zo voortreffelijk geholpen heeft en voor alle bedrijven die zoveel prijzen beschikbaar gesteld hebben en voor u allen die aanwezig waren om dit feest met ons mee te vieren. Allen heel hartelijk bedankt!

                                                                                                                    5

Fietsen met de PCOB

Eén dag na de festiviteiten van het grandioze jubileumfeest ging het fietsseizoen weer van start.

Op het Raadhuisplein verzamelden zich op 11 april 18 personen die, na het gebruikelijke glaasje champagne, door

Siem van Loon op pad werden gestuurd voor een korte tocht.

                                                                   

De route bracht de deelnemers via het Scholle-, Kralingse- en Bergse Bos bij familierestaurant Bergse Plas.

Tot ieders verrassing bood de PCOB de deelnemers wederom een drankje aan, dit keer weliswaar zonder buffet.

Met een boog om Bleiswijk en Bergschenhoek kwamen we via de Rotte, na circa 40 km., weer in Nieuwerkerk aan.

Het was een goede training voor de volgende tochten!

Verslag contactmiddag van woensdag 21 maart.

De voorzitter opent met het lezen van een gedeelte uit Mattheüs 27 en gaat ons voor in gebed. Na enkele mededelingen krijgt Arjan Breukhoven het woord. Hij zal door middel van beeld en geluid ons meenemen in de geheimen van de Mattheùs Passion door Johann Sebastian Bach.

Na op diverse plaatsen organist geweest te zijn kreeg J.S. Bach in 1723 de functie van Cantor in de Thomaskirche te Leipzig. In 1728 begon Bach met het componeren van het lijdensverhaal naar Mattheùs. Een gedeelte daarvan werd voor het eerst uitgevoerd op 15 april 1729. De volledige M.P. werd pas in 1740 uitgevoerd en wel in twee delen op Goede Vrijdag. Het eerste deel in de voormiddag en het tweede deel in de namiddag met daar tussen door een drie uur durende godsdienstoefening. Stelt U dat eens voor en dat in een ijskoude kerk!

Daarna is de M.P. in het vergeetboek terecht gekomen. Pas in 1829 ontdekte Felix Mendelsohn Bartholdy het handschrift en ging ermee aan de slag. Wat een geluk want tot nu toe wordt de M.P. nergens zo vaak uitgevoerd als in Nederland

Arjan liet ons genieten van de prachtige koralen en aria´s over het lijden en sterven van onze Heer. Het is onvoorstelbaar hoe passend de muziek bij de tekst past. Niet voor niets wordt Bach de vijfde evangelist genoemd! Het was een prachtige en ontroerende middag. We waren er allemaal stil van.

Mattheùs Passion

Koralen zweven door mijn hoofd

en aria´s, Mattheùs Passion.

Hoe heeft mijn Bach zijn Heer geèerd

En word ik, christen, weer bekeerd.

Anton Chardon

 
                                                                                                                                  6
 
  
                                                                         Je zal het maar op je bordje krijgen.........!

De prijsuitreiking van de Hoofdprijs van de Jubileumpuzzel vond plaats in de Meander. Voorzitter Siem van Loon reikte de prijs uit aan Mevrouw C. van der Kooij-van der Weijden. Zij ontving een cheque voor een weekend/midweek van TopParken Nederland.

 

7-

Dit gedicht is speciaal gemaakt voor ons parel-jubileum.

En zoals u ziet : een parel van grote waarde.

 

Polder

De kracht van de natuur, de wind waait vrij, het is zo mooi hier, als ik sta in de polder, het geeft zoveel rust, ik ben daar graag, ik hoor de stilte, zie de vogels dansen, en de bloemen fleuren, ik geniet van het weidse.

De kracht van de natuur, die is zo overweldigend hier, ze gaat haar eigen gang, moet in toom worden gehouden, dag en nacht waakzaam, vooral bij ontij, het moet wel, ik wil er nog lang van genieten.

De kracht van de natuur, die is zo mooi in de polder, ik zie wat geen kunstenaar tekenen kan, mooier dan de kunst en de kleuren, de lucht, de aarde en het leven, wie geniet hier nou niet van!?

                                     Arend Hoogeveen.

Onderstaande nieuwe leden heten wij hartelijk welkom en wij stellen ze graag aan u voor

Dhr. D. Hoogwerf             / Mevr. G. Hoogwerf                              Kleine Vinkstraat 9

Dhr. E. van Tienhoven     / Mevr. A. van Tienhoven-Oudshoorn   De Wilg 55

 

 

8

Bestuurssamenstelling:                                                                                                                                                              

Voorzitter                                  Siem van Loon           Alb. v.’t Hartweg 9       2913LE  0180-313506

2e Voorzitter a.i.                        Hea Snoek                 Troelstrastraat 46                      0182-372643*

Alg. Bestuur/ Lief & Leed                                             Moordrecht                 2841CP                                    

Secretaris                                 Truus Burger              Boslaan 22                  2912PA  0180  316725*

Penningmeester                       Piet v.d. Spek             Middenmolensing.28  2912PK   0180  634112

2e Penningmeester                   Willy Grönefeld           Kleine Vinkstraat 14  2912AG   0180 314923

Alg. Bestuur / P.R. Redactie     Nel Oudijk                   Pr. Beatrixstraat 14   2911AL   0180 315839

Alg. Bestuur/ Nieuwsbrief         Thea van Vliet-Nell     Westringdijk     28      2913LK   0180 313174

Medewerkers                                                                    

Administratie Computercursussen   Willy Grönefeld           Kleine Vinkstraat 14 2912AG 0180 314923

Ledenadministratie / Distributie bladen Nelie Ligchaam     Italiaansezoom 6     2912GH  0180 314535**

Mutaties, uitsluitend per e-mail doorgeven aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

evt. opzegging van PCOB lidmaatschap, ook uitsluitend per e-mail of schriftelijk, voor 1 december.

                                      *ook voor vervoer naar/van bijeenkomsten.

** ook vragen over de bezorging van het magazine KBO-PCOB

E-mail: Secretaris: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                     

Administratie Computercursussen : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                   

Rabobank nr. NL47 RABO 0396 2092 89 t.n.v. PCOB, Nieuwerkerk a.d.IJssel.

Volgende Nieuwsbrief: Kopij inleveren; voor 18 mei 2018. redactie adres:

Westringdijk 28 2913 LK Nieuwerkerk a.d. IJ.   Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het volgende KBO- PCOB magazine en de nieuwsbrief verschijnen 28 mei.

vanaf die datum kunt u de bladen binnen een week verwachten

IK WORD LID VAN DE P.C.O.B.

Naam:                                                                               O m.  O v.  

Roepnaam:                                 Voorletters :                   Geboortedatum:

Adres:

Postcode en woonplaats:

Telefoon:                                  Emailadres:

Gegevens partner hieronder invullen, indien u een partnerlidmaatschap wenst.

Naam:                                                                               O m. O v.

Roepnaam:                                 Voorletters:                    Geboortedatum:

Datum:                                      Handtekening:

Contributie : Individueel lid € 28,50                    Partnerlidmaatschap € 45,00

Aanmelden nieuwe leden: per email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of schriftelijk naar: Ledenadministratie PCOB, Italiaansezoom 6       2912 GH Nieuwerkerk a/d IJssel

Voor betaling krijgt u een accept giro toegestuurd door de penningmeester.