NIEUWSBRIEF www.pcob-nieuwerkerk.nl

FEBRUARI 2018 Afdeling ZUIDPLAS

Onze voorzitter, Siem v. Loon overwinterde januari in Portugal.

Truus Burger en Nel Oudijk gingen naar een provinciale bijeenkomst in Zoetermeer over de toekomst van KBO-PCOB samen. Hier werd met afgevaardigden van KBO en de PCOB verenigingen gesproken over hoe de vereniging kan vernieuwen en welke manieren er zijn om de verbindingen te maken.

Bij deze een kort verslag.

Manon Vanderkaa, voorzitter KBO-PCOB, presenteerde de missie van de vereniging en de 4 pijlers waarop deze is gebaseerd. ‘We willen bijdragen aan een samenleving waarin senioren volwaardig kunnen meedoen en mensen omzien naar elkaar. Een samenleving waarin niemand zich buitengesloten voelt’.

De pijlers: Waarden zoals omzien naar elkaar, voortbouwen op de oorsprong. De mens, we leven niet alleen voor onszelf maar ook voor de ander; inzetten van kennis en ervaring voor en door elkaar. De maatschappij, een samenleving inclusief senioren verbinden op thema’s. De organisatie die actief is, open is voor iedereen die de missie deelt.

De discussie bleef erg hangen in woorden, hoe het geformuleerd moest worden. Voorgesteld werd b.v. bij de eerste pijler ,het voortbouwen op de christelijke oorsprong van de twee verenigingen , te benoemen. We kwamen nog niet tot consensus. Waar iedereen het wel over eens was ; de digitalisering en het hulp bieden daar waar ouderen de samenleving niet kunnen bijbenen. Iedereen onderschrijft de speerpunten en de belangenbehartiging die daarvoor nodig is. Werk dat voor ons ligt op het gebied van eenzaamheid, armoede, veiligheid, inkomen, levensbestendig wonen, zorg en gezondheid. Belangrijk vindt iedereen dat jongere senioren zich ook verbonden voelen, niet vanaf 50 jaar maar vanaf pensioen. Mensen aanspreken op hun talenten, deskundigheid , kennis en ervaring. Vragen wat ze willen en kunnen. De lokale belangenbehartiging scoort unaniem hoog, samen met andere organisaties en de gemeente. Dit kan een aantrekkelijke rol zijn voor jongere senioren.

Er werden oproepen gedaan : ‘Samen staan we sterker! Laten we alsjeblieft samenwerken!’ Laten we onderlinge solidariteit uitstralen, een sociaal netwerk worden van mensen die omzien naar elkaar. Samenwerken is wel een werkwoord, we moeten aan het werk, in beweging komen. Niet alleen aan onszelf denken [ eigen vereniging] maar verantwoordelijkheid nemen voor onze medemens , het collectief. Oog hebben daarbij voor elkaars verschillen, elkaar aanvullen en versterken.

Nu zijn in alle provincies deze bijeenkomsten geweest. Op basis van verkregen informatie bereidt een stuurgroep een conceptadvies voor het landelijk bestuur voor. Dat advies gaat naar de ledenraad en staat begin maart op de agenda. Er is nog veel verdere uitwerking nodig en Truus en ik [ en dus ook u] werden opgeroepen om te blijven meedenken en meepraten.

En ik was blij met wat u invulde op de enquête. We zijn een democratische vereniging en het blijft belangrijk dat u zich blijft herkennen in onze vereniging. En dan ook met de KBO elkaar respecteren en elkaar vrijheid laten. De vereniging zal een ongewijzigde diversiteit houden, de kerkelijke bindingen blijven ongewijzigd.

De seniorenbonden PCOB en KBO zijn landelijk verenigd in de KBO-PCOB.

Samen-Sterk! Dit is met een kwart miljoen leden de grootste landelijke bond voor senioren met belangrijke politieke invloed.

                                                                                               -2-

14 februari; Jaarvergadering, themamiddag en contactmiddag, aanvang 14.00 uur.

U bent welkom vanaf 13.30 voor een kopje koffie of thee. Te laat komen betekent op een droogje zitten tot de pauze. In de nieuwsbrief heeft u de uitnodiging voor de jaarvergadering ontvangen met de agenda. Als de agenda is afgewerkt gaan we, na een korte pauze, ons richten op de politiek. In maart mogen we weer stemmen. Siem v Loon ging met de twee voorzitters van KBO en SAZ op pad en sprak alle partijvoorzitters. De KBO-PCOB landelijk had hem goed geïnformeerd betreffende gespreksonderwerpen en achtergronden. Voor de discussie is wethouder Daan de Haas uitgenodigd en u kunt hem en Siem aan de tand voelen over hoe ‘senior vriendelijk’ onze gemeente wil zijn en wat daarop is ingezet voor de verkiezingen bij de verschillende partijen.

Deze middag beginnen om 14.00 uur betekent ook een extra pauze voor een glaasje en een ontspannen afsluiting met een paar rondjes bingo.

De ‘koffiebus’ gaat rond, nu voor 3 consumpties. Van uw lidmaatschap betalen we de zaalhuur en de sprekers, de consumpties zijn niet gratis; graag uw bijdrage hiervoor. Welkom en we hopen op uw komst en inbreng.

VOLGENDE SPELMIDDAGEN : DINSDAG 30 JANUARI EN 27 FEBRUARI 

Op de nieuwe PCOB-kalender staan de data voor de gezellige middagen weer gepland.

U bent en blijft hartelijk welkom aan de JA Beyerinkstraat 53 van 14.00- 16.00 uur voor een spel naar keuze,

voor een praatje en glaasje, voor gezelligheid en fijne contacten. En nodig gerust uw vriend[in], goede buur of kennis uit. PCOB-Lidmaatschap niet nodig. Een stamgast opperde de middag ,het ‘spelcafé’ te noemen.

De naamswijziging heeft het niet gehaald maar zegt wel iets over de sfeer.

Kosten: € 2.50. Dit is inclusief 2x koffie of thee+; exclusief drankjes. Komt u ook?

Winterweer of Olympische Spelen weerhouden u er toch niet van

om met ons een partijtje te dammen of te schaken ?

Op vrijdag 9 februari beginnen in PyeongChang, Zuid-Korea, de XXIIIe Olympische Winterspelen. Het belooft een prachtig spektakel met mooie sport te worden. Dit wordt 16 dagen lang genieten van fraaie winterse beelden en spannende momenten waarbij vreugde en teleurstelling dicht bij elkaar liggen. Ongetwijfeld zullen onze Nederlandse schaatsers en schaatsters meedoen voor de ereplaatsen en als er bij ons dan ook nog wat winters weer te zien is, is het feest compleet.

Toch is het geen slecht idee om u bij tijd en wijle los te weken van de buis en een momentje te verruilen voor de gezellige Oudheidkamer aan de ‘s-Gravenweg om aan te schuiven voor een partijtje dammen of schaken. U bent daarvoor van harte welkom op de maandagmiddagen 5 en 19 februari en 5 en 19 maart 2018.

De staldeur van Boerderij Nooitgedacht aan de ‘s-Gravenweg 6 staat vanaf 13:30/h voor u open en rond 16:00/h gaan we richting huis. U wilt eerst iets meer weten?

Dat kan: bel dan met op werkdagen tussen 17:00 en 18:00 uur met Max van de Griek, telefoonnummer 06 - 474 06 764 of Carel Heine, telefoonnummer 0180 - 314 957.

BEZORGING VAN DE PCOB BLADEN.

Fam. BRONDIJK heeft zich bijna 16 jaar ingezet om onze bladen te verspreiden in een deel van Nieuwerkerk.

Wegens omstandigheden zijn zij nu genoodzaakt om daarmee te stoppen.

Wij willen hen van harte bedanken voor de tijd en voor de inzet om elke maand maar weer deze taak te vervullen.

Geweldig dat zij dit zo vele jaren hebben willen en kunnen doen! DANK JULLIE WEL!

Wij wensen hen nog goede jaren toe, ook als lid van onze PCOB.

Elke maand weer gaan er zo’n 25 vrijwilligers op pad om het Magazine en de Nieuwsbrief bij u te bezorgen. Meerdere mensen doen dit soms al heel veel jaren.

Toch kunnen er door ziekte of andere omstandigheden zich soms problemen voordoen waardoor de bezorging in gevaar komt. U die dit leest bent mogelijk in de positie om tijdelijk, of permanent een bezorgwijk op u te nemen. Het geeft ons dan de mogelijkheid om in noodgevallen de bezorging te kunnen garanderen. In alle Zuidplas gemeenten zijn de wijken ingedeeld in 10 tot 30 adressen, afhankelijk van het gebied. Meldt u zich a.u.b. aan! Per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch: 0180 314535

PCOB maakt nader kennis met Camino

Camino, is het Spaanse woord voor weg.

De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella wordt ook wel ‘Camino’ genoemd.

Camino, is de naam van het inloophuis voor mensen die leven met kanker, omdat het symbool staat voor het feit dat ieder mens in het leven zijn/haar eigen weg heeft te gaan.

Als een levensbedreigende ziekte, b.v. kanker op je pad komt, kan je ervaren dat "je de weg even helemaal kwijt bent". Dat geldt voor degene die ziek is, maar ook voor de naasten en nabestaanden.

Je staat dan voor de uitdaging om je weg weer te hervinden. Dan is het goed om te weten dat je dat niet alleen hoeft te doen; Camino biedt ondersteuning daar waar mogelijk. Het is goed om te weten dat het voor iedereen moeilijk is om de stap naar Camino te zetten.

Moet je dat nou wel doen? Is het daar niet heel somber en verdrietig? Het leven is al even moeilijk genoeg.

Ik moet er toch zelf uit kunnen komen. Het zijn maar een paar voorbeelden van gedachten die op kunnen komen.

Het advies: zet je denkknop even uit; ga het proberen en zelf ervaren.

De belangrijkste uitdaging voor Camino is: er voor je zijn in een periode dat je je weg wilt hervinden.

Bij Camino vind je aandacht, gezelligheid, contact met lotgenoten, activiteiten gericht op verwennen, ontspannen, verwerken.

Er hoeft niets, er kan veel. U en jij bent onvoorwaardelijk welkom!

Camino groeit!

Sinds de start in 2014 maakt Camino gebruik van locaties van derden.

We begonnen met één ruimte en zijn inmiddels zo ver uitgegroeid dat we al vijf locaties gebruiken.

Ontzettend mooi dat Camino echt in een behoefte voorziet en groeit. Maar vijf locaties is verre van ideaal.

Gelukkig hebben we een eigen pand gevonden: Schoolstraat 11 in Nieuwerkerk ad IJssel.

Met de hulp van veel bedrijven en vrijwilligers, wordt dat pand geschikt gemaakt voor gebruik door onze doelgroep.

We verwachten dat we in het eerste kwartaal 2018 feestelijk kunnen openen. Dan kunnen we ook vaker open zijn en meer activiteiten aanbieden.

Om dat allemaal mogelijk te maken is Camino op zoek naar mensen die daarbij willen helpen.

Naast vrijwillige medewerkers zoekt Camino ook sponsors die financieel willen steunen.

Dankzij de ANBI-status, betaalt de belastingdienst mee. Wil je meer weten? kijk op: www.centrumcamino.nl

bel: 06 3022 8683 of stuur een mailtje: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Toegankelijkheid Oudheidkamer verbeterd dankzij PCOB

Bij de Oudheidkamer krijgt de tweede hooiberg een opknapbeurt.

Door een PCOB-gift van begin 2017 (overschot van de actie ‘Zuidplas in beweging’) kon ook de onverharde, vaak natte, ‘vloer’ worden opgehoogd

en door bestrating toegankelijk worden voor ook senioren die slecht ter been zijn!

    

                                             Eerder werden er uit deze gift al drempelplaten aangeschaft.

QUILT MIDDAG

Natuurlijk weten jullie wel dat we iedere tweede donderdag richting De Vluchtheuvel gaan, maar toch nog even een geheugen steuntje!

De eerst volgende bijeenkomst is 8 februari en deze keer maken we gebruik van de club kant, dus aan de rechter kant.

Bij gezondheid tot dan! Groeten Evelien Tel 06 20725886

 

                                                                                                                                            -4-

WANDELEN MET DE P.C.O.B. OP 6 JANUARI 2018

Deze keer was deze (snert-)wandeling georganiseerd door de Zevenhuizensche IJsclub, wij hadden ons hierbij aangesloten en gekozen voor de wandeling van 11,5 km. Een aantal van ons was alvast naar het startpunt 'de Roerdomp' gefietst, wij startten met 15 deelnemers aan deze tocht. Het weer was heerlijk, weliswaar nauwelijks zon, maar een goede temperatuur en windstil. We schreven ons in, ontvingen de routebeschrijving en gingen op pad. Allereerst langs het Korenmolengat en vervolgens naar de molens, waar we de eerste stempelpost aantroffen. Hier bestond de mogelijkheid om ons als groep te laten fotograferen, wat we natuurlijk gedaan hebben. We liepen richting rijksweg en staken daar de Rotte over om aan de andere kant door een klaphek en over schelpenpaden (die helaas op sommige stukken helemaal blank stonden!) onze weg te vervolgen richting restaurant Meer en Bos. Weer onze kaarten afstempelen, iets te drinken bestellen, om gezellig buiten op een aantal picknickbanken onze lunchpakketten op te eten. Binnen was het overvol, ook omdat daar een koor stond te zingen wat de gezelligheid nog verhoogde. We vervolgden de route langs de Rotte en genóten van de prachtige uitzichten en de skyline. Bij de ophaalbrug staken we de Rotte weer over en liepen terug vlak langs de Rotte naar de Roerdomp. Het was een mooie en goed georganiseerde wandeling, met zoals later bleek, bijna 1.000 deelnemers. Onze volgende wandelingen zijn : 3 februari, 10 maart, 14 april en 12 mei. Opgaves bij: Rian de Zoete-Roosen, via tel.: 0180318173 of via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Denk weer aan goede wandelschoenen (die waren zéker deze keer heel hard nodig!) en een lunchpakket.

Onderstaande nieuwe leden heten wij hartelijk welkom en wij stellen hen graag aan u voor:

Mevr. W. Boon-Dirkzwager Dorpsstraat 61 2841 BH Moordrecht
Dhr. A.J.M. Vreeburg Narcisstraat 40 2841 AT Moordrecht
Mevr. A. Vreeburg Narcisstraat 40 2841 AT Moordrecht
Mevr. E.M. Reitsma De Baronie 313 2904 XL Capelle   
Dhr. M. de Jong Torenstraat 22 2912 CS Nieuwerkerk 
Mevr. R. de Jong- Oosterom Torenstraat 22 2912 CS Nieuwerkerk
Mevr. A. van der Weele Pr. Beatrixstraat 37 2841 VT Moordrecht
Dhr. L. Vogelaar Kerklaan 106 2912 CL Nieuwerkerk 

 

 

Voor leden van één van de 2 ouderenbonden (K.B.O. of P.C.O.B.):

- Jan v.d. Voorden, Zevenhuizen, tel. 0180-632094,

- Piet v.d. Spek, Nieuwerkerk aan den IJssel, tel.0180-634112,

- Willy Grönefeld, Nieuwerkerk aan den IJssel, tel. 0180-314923, (’s-avonds tussen 19.00-20.00 uur).

                                                                                                                                                   -5-

Verslag contactmiddag op woensdag 10 januari 2018

De 2e voorzitter a.i. Hea Snoek opent de vergadering, leest een overdenking uit "Gebeden en psalmen van Huub Oosterhuis" en gaat voor in gebed.

De spreker is deze middag de ons welbekende Kees Terlouw uit Vianen. Onderwerp is Egypte, een avontuurlijke reis door het land van de farao’s.

De reis start in de hoofdstad Cairo, een stad met maar liefst 15 miljoen inwoners. De bevolking van Egypte bestaat voor 90 % uit Islamieten, de overige 10 % zijn voornamelijk Kopten. De route gaat voor een groot deel langs de rivier de Nijl, met als belangrijke bezienswaardigheid de gigantische Aswandam, de hierin aanwezige waterkrachtcentrale voorziet bijna het gehele land van groene stroom.

Rondom de Nijl is de grond vruchtbaar en door irrigatiekanalen te voorzien van voldoende water. Stroomopwaarts wordt de vruchtbare strook steeds smaller totdat de woestijn bijna tot aan de rivier komt.

Tot de beroemdste overblijfselen uit een ver verleden behoren de piramiden van Gizeh, die van Cheops is de grootste: 230x230m, weegt circa 6,3 miljoen ton en is circa 2600 voor Christus gebouwd.

Verder zijn er veel schitterende oude Koptische kerken bewaard gebleven met mooi beeldhouwwerk. Hiërogliefen zijn uitgehakte figuren, bij petrogliefen ligt de afbeelding op de ondergrond.

Kees krijgt van Nel Oudijk als dank deze keer geen molenwijn maar een fles IJsselbitter.

De bijeenkomst wordt afgesloten door Hea met een zegenbede uit Het Liedboek.

Oplossing Kerst puzzel

De oplossing is: De Inca’s hadden een hoge beschaving. Op de ledenmiddag werden de prijswinnaars getrokken uit alle goede oplossingen. De winnaars zijn: Cock Langelaan, W. Mast en Hanny Uitbeijerse.

Wereldwinkel Nieuwerkerk biedt elke dinsdag 10% korting aan voor P.C.O.B.-leden.

Kom gezellig langs bij onze winkel aan de Dorpsstraat 51a. De koffie staat klaar.

Lokale Omroep Zuidplas : "De MUZIEKSLEUTEL "

Iedere donderdagavond kunt u van 19.02 tot 20.00 uur luisteren naar het radioprogramma "De Muzieksleutel ". Dit is een programma van de gezamenlijke kerken met muziek, koor, samenzang en een korte overdenking door een predikant of pastor. "De Muzieksleutel" wordt herhaald op vrijdag-avond van 21.02-22.00 uur en van zaterdag op zondagnacht van 00.02 tot 01.00 uur. Het programma is te beluisteren op 102.4 via de kabel en 107.3 FM. Verder via internet www.omroepzuidplas.nl met daarbij ook de mogelijkheid om af te stemmen op radio : "uitzending gemist".

Iedere woensdagochtend op het Kroonkruid en woensdagmiddag t.o. Wooncentrum De Meander staat Vishandel: Michel Heinen. U krijgt 10% korting op uw aankoop op vertoon van uw ledenpas.

JAARVERSLAG 2017 VAN DE PCOB ZUIDPLAS

Afgelopen jaar zijn er 22 leden overleden. Hieronder hun namen:

19 januari dhr. J. Burger 71 jaar

24 februari mevr. L.C. Terlouw-van ’t Hof 88 jaar

27 maart mevr. M.W. Boer-v.d. Kooij 84 jaar

11 april dhr. M. Molenaar 78 jaar

23 april mevr. E. Korbee-Nieuwland 92 jaar

24 april dhr. W.A. van Slingerland 70 jaar

26 april mevr. F. v.d. Valk-Collignon 84 jaar

4 mei mevr. G. Admiraal-Brouwer 85 jaar

5 mei dhr. A. Admiraal 92 jaar

28 mei mevr. A.N. Bruinenberg-Hordijk 76 jaar

13 juni dhr. M. Veerstoep 86 jaar

15 juni mevr. A. van Mourik-Slob 85 jaar

25 juli mevr. H. de Vogel 66 jaar

19 augustus dhr. J. Reijm 87 jaar

10 september dhr. A.P. Starreveld 79 jaar

28 september mevr. H. de Vries-Vlig 80 jaar

5 oktober dhr. M. van Nieuwpoort 83 jaar

15 oktober dhr. D.A. Schuurman 87 jaar

19 november dhr. P.Sturrus 91 jaar

10 december dhr. A. Berkman 73 jaar

11 december mevr. M.C. van Kooten-Lokhorst 91 jaar

31 december mevr. L.C. van Tilburg-Lamens 62 jaar

Dat zij mogen rusten in vrede.

Na een slopende ziekte moesten we afscheid nemen van onze oud-voorzitter Maarten Molenaar. We zijn dankbaar Maarten gekend te hebben en dat hij lange tijd voorzitter van onze vereniging mocht zijn.

We zullen zeker niet vergeten wat hij voor onze PCOB heeft betekend.

We hebben dit jaar van 10 mooie themamiddagen mogen genieten. De opkomst is groot en de waardering die de middagen krijgen is ook groot. Er kwamen vele onderwerpen aan bod:

Op 11 januari gingen we met Kees Terlouw naar het dak van de wereld.

Op 8 februari hielden we onze jaarlijkse algemene ledenvergadering en wethouder Daan de Haas kwam met ons van gedachten wisselen over de top 10 van langer thuis wonen in de Zuidplas. Een rondje bingo met leuke prijsjes ontbrak niet.

Op 15 maart kwam het ontstaan en de actualiteit van nu m.b.t. de Zuidplaspolder aan de orde.

De middag werd verzorgd door 2 dames, n.l. Elly van Gelderen over vroeger en ir. Angeline Sijsenaar van het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard over het nu.

Op 12 april vertelde dhr. Gijs Zonnenberg ons over Passie en Pasen in Jeruzalem.

Op 10 mei werd het onderwijs van vóór 1800 besproken. Dhr. Gerard Leijsen nam ons mee naar vroeger en liet ons dingen zien die vroeger bij het onderwijs werden gebruikt.

Op 7 juni nam Joke Kraal ons mee vertellen naar Gouda. Ze speelde met ons een quiz, een bijzonder gewaardeerde andere insteek van een themamiddag.

Op 13 september was de eerste themamiddag na de zomervakantie. Dhr. Jan van der Ent nam ons mee op de fiets naar Canada waar hij van kust tot kust heeft gefietst. In 3 maanden 7.775 km fietsen is een geweldige prestatie.

11 oktober was het de beurt aan Ds. Weeber. Hij nam ons mee op reis langs de zeven gemeenten in Klein Azië zoals beschreven in het laatste Bijbelboek Openbaringen.

Op 8 november was de heer Dick Groenendal in ons midden en bleef met zijn beelden dicht bij huis. De dvd’s en filmpjes stonden nog vers op ons netvlies. De mooie beelden waarop o.a. onze oud-voorzitter Maarten was te zien deden ons goed.

En dan op 13 december de Adventsmiddag. Een fijne middag onder leiding en orgelbegeleiding van Ds. Methorst. Mevr. Methorst droeg een Kerstverhaal voor. Misschien voor sommigen iets te lang, maar het was prachtig en spannend. Kinderen zongen prachtige kerstliederen.

Verdere activiteiten:

22 februari en 1 maart ging er een groep, in samenwerking met de UitBus Plus, naar de musical Soldaat van Oranje.

Op 5 april vertrok de bus naar de Keukenhof. Dit keer hadden we ook de leden van de KBO en de PCOB-Capelle uitgenodigd mee te gaan. Het was erg fijn om deze prachtige dag gezamenlijk te mogen beleven.

En dan de boottocht naar de 2e Maasvlakte op 14 juni. Wat was dat een geweldige happening. De afdeling PCOB- Capelle deed ons het genereuze aanbod om met 75 personen mee te gaan die dag. Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Wat was het mooi weer en wat werden we verwend. Zeker te overwegen om dit nog eens te doen.

Op 28 september was er een gezamenlijk georganiseerde avond met het NPV over ‘Waardevol Leven – Wat maakt het verschil?’ Het was een bijzondere avond met een inleiding, diepgang, zingeving, getuigenis en discussie.

6 Oktober was Nationale Ouderen dag, waarvoor de PCOB-leden een uitnodiging hadden ontvangen; een enkeling maakte hiervan gebruik.

9 Oktober organiseerde Welzijn Zuidplas een middag over "Langer Thuis wonen".

Met presentatie over o.a. robotica en workshops over o.a zorg en wonen. Met goede opkomst van PCOB –leden.

Dit jaar werd het Kerstconcert in Moordrecht bezocht op 15 december. Een mooi alternatief voor het Doelenconcert. Er werd prachtig gezongen en gespeeld.

Op 2e Kerstdag togen we met onze spellen naar de Vluchtheuvel en participeerden daar in de interkerkelijke middag voor alleenstaanden en eenzamen onder het motto "Niemand hoeft met de Kerst alleen te zijn". Dit is voor herhaling vatbaar.

Op iedere laatste dinsdagmiddag van de maand was de inmiddels geliefde spellenmiddag. Daar zouden best nog wat deelnemers bij mogen. Het is altijd erg gezellig en je bent fijn onder elkaar. Het ‘glaasje’ werd dit jaar toegevoegd. Soms doen we ook aan geheugentraining, maar dat is geheel vrijblijvend. Het is goed voor de hersenen en het houdt je jong.

Er werd ook weer volop gefietst en gewandeld. Er is nog steeds een groeiend aantal deelnemers; vooral bij de wandelaars. De fietsmidweek in augustus was een stralende vakantie. Er werd gelogeerd in Stevensbeek en was met 18 deelnemers volgeboekt.

Ook vond dit jaar weer het evenement "Zuidplas in Beweging" plaats, vanuit Zevenhuizen werden prachtige routes gewandeld en gefietst. Het shanty koren festival en speciaal geopende oudheidkamer en Arti Hove aldaar, maakten de deelname extra speciaal. Volgend jaar hopen we dit weer te organiseren met nog meer deelnemers.

Om sponsorgeld te genereren werd 1 juli meegefietst met de RABO sponsorfietstocht. I.v. m. het slechte weer was de deelname beperkt en de opbrengst daardoor ook.

Geschaakt en gedamd werd er wederom in de Oudheidkamer aan de ‘s Gravenweg.

De dames van de club Creatief waren weer druk met quilten o.l.v. de vakdocent: Jenny Stout. De kunstschilders en tekenaars betreurden het overlijden van hun inspirator, Henny de Vries. Ze overleed in september. Het groepje koos ervoor zelfstandig voort te gaan.

Het Computer leercentrum had het druk dit jaar. Er waren vele cursussen en deelnemers en er is veel kennis overgedragen.

Het samengaan van de hoofdkantoren van KBO en PCOB heeft er ook toe geleid dat er nu één gezamenlijk maandledenblad wordt uitgegeven. De plaatselijke nieuwsbrieven bleven vooralsnog afzonderlijk gehandhaafd. Verder wordt bekeken wat we met de plaatselijke verenigingen in de toekomst gezamenlijk kunnen doen.

Onze belastinginvullers (Huba’s) hebben veel werk verricht afgelopen jaar. Steeds meer leden maken van hun diensten gebruik. De belastingservice is hoog gewaardeerd bij de leden en zal zeker, ondanks aangekondigde wijzigingen, gehandhaafd blijven.

De commissie Lief en Leed zag en ziet om naar elkaar; actief met leuke en droevige zaken.

Ook in 2017 werden er dekentjes gehaakt voor de Oekraïne en voor het eerst nu ook doppen gespaard voor de blinden geleide honden.

Wederom kon alles wat er is gedaan het afgelopen jaar niet tot stand komen zonder de vrijwilligers. Via dit jaarverslag spreken we de waardering uit voor het vele werk. Ieder jaar worden ze uitgenodigd voor een avondje chinezen, zo ook weer in 2018.

2017 Een veelbewogen jaar! Met veel veranderingen op bestuurlijk gebied. Het bestuur doet er alles aan om de zaken van de leden zo goed mogelijk te behartigen. Er is regelmatig overleg met gemeente en andere organisaties. We vertrouwen er dan ook op dat we 2018 mogen voortzetten op deze weg en hopen en bidden God dat Hij dit belangrijke werk wil zegenen.

Nieuwerkerk a/d IJssel, 15 januari 2018 

Truus Burger, secretaris PCOB Zuidplas

   

 

Notulen van de Algemene Ledenvergadering PCOB Zuidplas d.d. 8 februari 2017

Afwezig m.k.: Siem van Loon, voorzitter. Als gast is in ons midden wethouder Daan de Haas

1. Opening

Jan Bakker, 2e voorzitter, opent de vergadering en leest 1 Korinthe 13: 1-8a. Hij gaat daarna voor in gebed. Hij heet een ieder hartelijk welkom, in het bijzonder wethouder De Haas.

2. Notulen van de Algemene Ledenvergadering van 10 februari 2016

Deze worden ongewijzigd goedgekeurd en vastgesteld.

3. Ingekomen stukken en mededelingen

= De fusie tussen KBO en PCOB zal dit jaar verder worden uitgewerkt.

= Anny van Loon is ernstig ziek van vakantie teruggekomen en is opgenomen in het Sint Franciscus Ziekenhuis. Wij hopen en bidden dat zij snel weer mag opknappen.

4. Jaarverslag 2016 van de secretaris

Dit wordt akkoord bevonden.

5. Jaaroverzicht 2016 van de penningmeester

Ook dit wordt akkoord bevonden.

6. Goedkeuring financiën en benoeming nieuw lid kas controlecommissie

De kas controlecommissie bij monde van dhr. v.d. Knijff doet verslag van de controle van de financiële stukken. Hij en dhr. J. v.d. Voorden hebben de boeken onderzocht en akkoord bevonden. Zij verlenen de penningmeester décharge voor het gevoerde beheer. Ook de 2e penningmeester wordt bedankt voor het vele werk dat weer is verzet. = De heer v.d. Knijff is aftredend als lid van de kas controlecommissie en in zijn plaats komt dhr. J. Ligchaam.

7. Beleid 2017

- Het voorgestelde beleid voor 2017 wordt akkoord bevonden.

- De penningmeester deelt mee, dat de contributie over 2017 gelijk kan blijven, mede door de inbreng van gelden van de Huba’s en het positieve saldo van de computerlessen.

- Hea herdenkt hierna de overledenen van het afgelopen jaar, waarna een gepaste stilte in acht wordt genomen. Zij draagt daarna een gedicht voor van Nicolaas Beets, dat gaat als volgt:

DE MOERBEITOPPEN RUISTEN

'De moerbeitoppen ruisten;' God ging voorbij;

Neen, niet voorbij, hij toefde;

Hij wist wat ik behoefde, En sprak tot mij;

Sprak tot mij in de stille, De stille nacht;

Gedachten, die mij kwelden,

Vervolgden en ontstelden,

Verdreef hij zacht.

Hij liet zijn vrede dalen

Op ziel en zin; 'k Voelde in zijn' vaderarmen

Mij koest’ren en beschermen,

En sluimerde in.

De morgen, die mij wekte Begroette ik blij.

Ik had zo zacht geslapen,

En Gij, mijn Schild en Wapen,

Waart nog nabij.

8. Bestuursverkiezing

- Jan Bakker is aftredend en niet herkiesbaar. Hij wordt bedankt voor het vele werk dat hij meer dan 10 jaar voor de PCOB heeft gedaan en spreken de hoop uit dat hij nog lang lid mag zijn van onze vereniging, samen met zijn vrouw Sjacky. Hij krijgt bloemen en een presentje. We gaan naarstig op zoek naar een 2e voorzitter.

- Thea van Vliet en Willy Grönefeld zijn beiden aftredend en niet herkiesbaar. Om de continuïteit van het bestuur te waarborgen willen zij nog wel een jaar aanblijven. De vergadering gaat hier unaniem mee akkoord.

- Nel Oudijk is aftredend en herkiesbaar. De vergadering gaat ook met haar herbenoeming akkoord.

- Arie Haasnoot stopt met zijn werkzaamheden als ledenwerver en Diny Vijn als lid van de reiscommissie. Zij worden beiden bedankt voor het werk dat zij hebben gedaan.

9. Rondvraag

Bij de rondvraag neemt mevrouw de Valk het woord. Zij complimenteert het bestuur en de aanwezigen. Zij voelt zich als Rooms-katholieke erg thuis bij onze PCOB.

10. Sluiting

De 2e voorzitter sluit de vergadering met een gedicht van Huub Oosterhuis: "Het kan".

15 januari 2018 Truus Burger, secretaris PCOB Zuidplas

Honing is vooral bekend als lekkernij en middel om keelpijn te verzachten.

Maar wist je dat de vloeibare substantie nog veel meer gezondheidsvoordelen heeft?

Wij hebben de meest opvallende voor je verzameld.

1. Honing kan het niveau van triglyceriden verlagen Triglyceriden zijn een

soort vetten in het bloed die het risico op een hartaandoening vergroten. Ook

kunnen ze duiden op insulineresistentie, wat diabetes type 2 kan veroorzaken.

Hoewel consumptie van suikerrijke voeding over het algemeen een stijging van het triglycerideniveau tot gevolg heeft, is uit onderzoek gebleken dat het eten van honing voor een daling kan zorgen. Dit bleek met name het geval te zijn wanneer het wordt gebruikt als vervanging voor suiker. Een voorbeeld betreft een studie waarbij sommige deelnemers honing moesten gebruiken en anderen suiker. Uiteindelijk ontdekten de wetenschappers dat degenen die honing hadden geconsumeerd 11 tot 19 procent minder triglyceriden in hun bloed hadden dan de mensen die suiker hadden gegeten.

2. Honing stimuleert wondheling Honing wordt al jarenlang gebruikt om wonden en brandplekken te genezen. Een werking die ook wetenschappelijk is onderbouwd. Zo analyseerden onderzoekers in 2015 26 studies over honing en wondheling. Uiteindelijk ontdekten ze dat het middel het beste werkt bij de genezing van wonden die geïnfecteerd zijn geraakt na een operatie. Daarnaast liet een andere studie zien dat honing kan helpen om voetzweren te behandelen. De wetenschappers zagen dat 97 procent van de deelnemers met voetzweren baat had bij het gebruik van de substantie. Het team verklaarde deze helende eigenschap van honing met het feit dat het antibacteriële en ontstekingsremmende ingrediënten bevat. Ten slotte bleek dat honing ook kan helpen om huidaandoeningen te behandelen, zoals psoriasis en herpes.

3. Honing is rijk aan antioxidanten Honing zit boordevol antioxidanten, zoals fenolen, enzymen en flavonoïden. Ze helpen zogenoemde vrije radicalen, ofwel stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen, tegen te gaan. Ook verlagen ze het risico op hartaanvallen, beroertes en kanker. In 2003 hebben wetenschappers ontdekt dat de consumptie van boekweithoning de hoeveelheid antioxidanten in het bloed verhoogde. Daarnaast toonde een andere studie bij zowel ratten als mensen aan dat de substantie antioxidanten bevat die kunnen helpen om een hoge bloeddruk tegen te gaan.

4. Honing verhoogt de "goede" cholesterolwaarde

LDL-cholesterol wordt ook wel het "slechte" cholesterol genoemd. Het kan leiden tot slagaderverkalking en het risico op hartziekten en een beroerte verhogen. Uit onderzoek is gebleken dat honing kan helpen om het cholesterolniveau te verbeteren. Zo leidde consumptie tot een verlaging van het LDL-cholesterolniveau en een verhoging van het "goede" HDL-" -cholesterol. Ook in een andere studie werd dit verband gezien. Hierbij kregen de deelnemers de opdracht om honing of tafelsuiker te consumeren. Uiteindelijk ontdekten de wetenschappers dat bij degenen die honing hadden gegeten het LDL-cholesterolniveau met 5,8 procent gedaald was. Tegelijkertijd was er een stijging van de HDL-cholesterolwaarde zichtbaar, van 3,3 procent. Ten slotte zorgde de honinginname voor een gewichtsverlies van 1,3 procent in vergelijking met tafelsuiker.

 

                                                                         Uitnodiging

 

Nieuwerkerk a.d. IJssel, januari 2018

Aan de leden van PCOB Zuidplas 

Beste mensen,

In de maand april hopen we ons 6e lustrum te gedenken. Dit 30-jarig bestaan willen wij graag met u vieren. U wordt hiertoe uitgenodigd om op 10 april a.s. onze jubileumviering bij te wonen.

Die dinsdagmiddag houden we eerst onze maandelijkse themamiddag. Het programma van woensdag is voor deze gelegenheid verschoven naar dinsdag. Zoals gebruikelijk zal de middag duren tot ongeveer 16.30 uur.

Daarna willen we u uitnodigen voor een drankje tijdens een "borreluurtje". Dit zal zijn tot ongeveer 17.45 uur. Vervolgens bieden we u een heerlijk koud/warm buffet aan wat zal duren tot plusminus 19.45 uur.

Na het buffet genieten we gezamenlijk nog van een kopje koffie en keren daarna hopelijk voldaan weer huiswaarts rond 20.00 uur.

U kunt alleen deelnemen als u zich aanmeldt vóór 30 maart. De onderstaande antwoordstrook kunt u ingevuld bezorgen of sturen naar één van de bestuursleden of afgeven op een volgende thema- of spelmiddag. De gegevens van aanmelding kunnen ook gemaild worden naar het secretariaat: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Indien u niet bent aangemeld, kunt u niet deelnemen aan borrel of buffet. Bij eventuele verhindering na aanmelding, gaarne telefonisch bericht op telefoon nr. 0180-316725.

Er zijn voor u geen kosten verbonden aan dit alles, maar een leuke jubileumgift stellen we uiteraard wel op prijs. Daarvoor is een jubileumgiftendoos aanwezig op 10 april. Het behoeft dus financieel voor niemand een beletsel te zijn om zich op te geven.

Wij hopen dat u het feest met ons mee wil vieren en wachten uw aanmelding af.

Namens bestuur PCOB Zuidplas,

Truus Burger,

Secretaris

Antwoordstrook voor aanmelding jubileumfeest 10 april.

======================================================================

Naam:

adres:

telefoon:

Aantal personen:

Deelname aan borreluur ja/nee

buffet ja/nee

Volgende Nieuwsbrief: Kopij inleveren; vóór 16 februari 2018. redactie adres:

Westringdijk 28 2913 LK Nieuwerkerk a.d. IJ. Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het volgende KBO- PCOB magazine en de nieuwsbrief verschijnen 24 februari.

vanaf die datum kunt u de bladen binnen een week verwachten.

Bestuurssamenstelling: 

Voorzitter Siem van Loon Alb. v.’t Hartweg 9 2913LE 0180-313506

2e Voorzitter a.i. Hea Snoek Troelstrastraat 46 0182-372643*

Alg. Bestuur/ Lief & Leed Moordrecht 2841CP

Secretaris Truus Burger Boslaan 22 2912PA 0180 316725*

Penningmeester Piet v.d. Spek Middenmolensing.28 2912PK 0180 634112

2e Penningmeester Willy Grönefeld Kleine Vinkstraat 14 2912AG 0180 314923

Alg. Bestuur / P.R. Redactie Nel Oudijk Pr. Beatrixstraat 14 2911AL 0180 315839

Alg. Bestuur/ Nieuwsbrief Thea van Vliet-Nell Westringdijk 28 2913LK 0180 313174

Medewerkers

Administratie Computercursussen Willy Grönefeld Kleine Vinkstraat 14 2912AG 0180 314923

Ledenadministratie / Distributie bladen Nelie Ligchaam Italiaansezoom 6 2912GH 0180 314535**

Mutaties, uitsluitend per e-mail doorgeven aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

evt. opzegging van PCOB lidmaatschap, ook uitsluitend per e-mail of schriftelijk, voor 1 december.

*ook voor vervoer naar/van bijeenkomsten.

** ook vragen over de bezorging van het magazine KBO-PCOB

E-mail: Secretaris: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (309) 24 - 01 -2018

Administratie Computercursussen : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Rabobank nr. NL47 RABO 0396 2092 89 t.n.v. PCOB, Nieuwerkerk a.d.IJssel.

 

IK WORD LID VAN DE P.C.O.B.

Naam: O m. O v.

Roepnaam: Voorletters : Geboortedatum:

Adres:

Postcode en woonplaats:

Telefoon: Emailadres:

Gegevens partner hieronder invullen, indien u een partnerlidmaatschap wenst.

Naam: O m. O v.

Roepnaam: Voorletters: Geboortedatum:

Datum: Handtekening:

Contributie : Individueel lid €28,50 Partnerlidmaatschap €45,00

Aanmelden nieuwe leden: per email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of schriftelijk naar: Ledenadministratie PCOB, Italiaansezoom 6 2912 GH Nieuwerkerk a/d IJssel

Voor betaling krijgt u een accept giro toegestuurd door de penningmeester.