Nieuwsbrieven

Protestants Christelijke Ouderen Bond Perspectief voor senioren

                   

NIEUWSBRIEF www.pcob-nieuwerkerk.nl

MEI - JUNI 2019 afdeling ZUIDPLAS

Van feest tot feest.

Vorige maand stonden we stil bij de grote ´waarom´ vraag.

En naar ik meen zal het in menige kerk geklonken hebben, de woorden die 800 jaar eerder

al klonken: ”Mijn God Mijn God ´waarom ´verlaat Gij mij” ? De woorden uit Psalm 22.

Gelukkig daar volgde Pasen op, het feest van de opstanding van de Here Jezus.

Naar ik hoop is het voor U een feest, en niet alleen maar vrije dagen.

We zullen er deze keer, nog een keer bij stil staan. Feestdagen!.

Feesten met een diepe dimensie, en een hoopvolle betekenis ?.

Ik denk daarbij aan de Emmaüsgangers. Toen Hij bij ons binnen kwam

en aanzat aan ons avondmaal, het brood brak, en de beker nam.

En reikte naar de schaal. Zijn handen, door het licht bestraald vertelde ons:

“Het is volbracht”. Wij waren kind ‘ren, die verdwaald, weer werden thuis gebracht !

Zo mogen we van feest tot feest gaan, van Pasen, naar Hemelvaart, het feest waarop

Jezus Zijn plaats mocht innemen aan de rechterhand van zijn Vader en zoals Hij zelf zegt,

om onze plaats te bereiden, want in het huis van mijn Vader zijn vele woningen!

Dan volgt het Pinsterfeest, het feest van de Geest.

Het is niet waar, dat Gij ons hebt verlaten.

Gij zijt niet ver van ons vandaan gegaan.

En zelfs voor ons, die U zo vaak vergaten,

blijft elke dag Uw hart wijd open staan.

Het is niet waar, dat wij Uw hand niet voelen, en dat wij tastend door het donker gaan:

Gij weet nog voor ons spreken ons bedoelen,

als wij alleen zijn, komt Gij naast ons staan.

Ons leven is toch veilig in Uw handen?

Het is toch waar, dat Gij nog wonderen doet? Ook in ons hart kunt Gij Uw vlam doen branden,

luid roept in ons de stem, Heer, van Uw bloed.

Door onze handen zegent Gij de mensen.

door onze mond spreekt Gij Uw troostend woord,

door onze daad doorbreekt Gij alle grenzen,

Op ons gebed trekt G’ overwinnend voort!

Gezegende feestdagen en een fijne koningsdag,

Uw voorzitter.

-2-

Laatste thema middag vóór de zomer: woensdag 8 mei in het HKC

De gastspreker, Aad van der Hoeven, is voor velen geen onbekende. Nadat hij orgel-, koordirectie en kerkmuziek studeerde was hij 38 jaar actief bij het Rotterdams operakoor. De Doelen was zijn thuishaven en daarnaast gaf hij vele concerten in heel Europa. Op jonge leeftijd kwam Aad van der Hoeven in contact met het werk van Albert Schweitzer.

 

Later kwam hij in het hoofdbestuur van de Nederlandse Albert Schweitzer Stichting, die tot doel heeft het levenswerk van Schweitzer levend te houden. De lezing van de thema middag gaat over het leven van Schweitzer, studie, zijn orgelconcerten [ ook in Nederland] en dan zijn levenswerk in Lambarene [Afrika] waar hij een kleine 50 jaar werkte als arts tot 1965. Albert Schweitzer, promoveerde 3 keer, was een genie en Bachkenner, kreeg ook de nobelprijs voor de vrede. Hij trok met zijn gaven het oerwoud in . Zijn opvattingen zijn zeer actueel. Hij pleit voor onbegrensde verantwoordelijkheid ten aanzien van alles wat leeft; eerbied voor het leven , respect voor mens en dier en ook de bomen en bloemen. Aad van der Hoeven zal ook met ons, onder zijn orgel begeleiding, een aantal liederen zingen, geschreven door Albert Schweitzer. Inloop is weer vanaf 14.00 uur, aanvang 14.30.

In de pauze gaat de ‘koffiebus’ rond, kosten € 2.50.

 

Spellenmiddagen : dinsdag 28 mei en 25 juni. 14.00- 16.30 uur

 

Deze middagen dragen bij aan gezelligheid maar ook aan het verbeteren van het geheugen. De hersenen kunnen getraind worden. Een potje scrabble, een sudoku oplossen, een schaakspel of trio Minos, het zijn mentale trainingen, zorgen voor betere concentratie en een actiever geheugen.

Naast het spelen van spellen noem ik nog een paar belangrijke oefeningen en methodes die het geheugen verbeteren. Op één staat de lichamelijke beweging, het zorgt voor betere doorbloeding, dus ook voor het brein. Alles telt mee, ook tuinieren en natuurlijk meewandelen met Ans en/of Rian; of fietsen met Henk. Ook genoeg slapen verbetert zowel het lange als korte termijn geheugen. Goede voeding met vette vis, noten, groente, fruit en voldoende water drinken houden de hersenen gezond. Blijf optimistisch denken, een nieuw spel kunt u ook leren en overtuig uzelf dat uw geheugen altijd nog kunt verbeteren.

Kom dus gewoon ook, breng uw gezellige buren of kennissen mee. Kosten € 2.50.

 

SCHAKEN EN DAMMEN MEI EN JUNI

De mensheid is altijd op zoek naar vernieuwingen. Zo heeft de uitvinding van de boekdrukkunst de samenleving veel verder gebracht en is de industriële revolutie grotendeels aan de uitvinding van de stoommachine te danken. Zo zijn er talloze voorbeelden aan te halen, maar daar is het hier de plaats niet voor.

Toch neem ik u nog even mee naar een vernieuwing, die ons leven een drastische wending heeft gegeven. Het is de machine, die de tijd voor ons bijhoudt. De tijdmachine waar ik hier op doel is het uurwerk. Deze uitvinding heeft ons geleerd doelmatig met de factor tijd om te gaan. Wat moet het toch een bijzonder moment zijn geweest toen lang geleden de eerste methoden van tijdmeting beschikbaar kwamen. Ik hoor onze voorouders al zeggen ‘ik heb geen tijd’ of ‘zou ik wel op tijd zijn’.

In de loop der tijd is de tijd ieders leven gaan beheersen en in vrijwel alle gevallen is het prima, maar soms voelen we ons er ook wel door beperkt. Neem nu schakers en dammers in wedstrijdverband. Zij spelen met klokken en krijgen voor een partij een bepaalde tijd. Ik vertel u niets nieuws dat je in tijdnood snel een foutje maakt en bij de schakers en dammers, die met klokken spelen is het niet anders. Winstgevende partijen kantelen in een mum van tijd (!) in verliespartijen. Nee, geef mij dan maar ons gezellige schaak- en damclubje waar we ‘de tijd hebben’. Er wordt niet met klokken gespeeld en dat geeft heel wat rust. Wat let u om voor uzelf ook eens ‘de tijd te nemen’ en gezellig een partijtje mee te komen spelen. Dit kan op de maandagmiddagen 13 en27 mei + 17 en 24 juni . De staldeur van Boerderij Nooitgedacht staat vanaf 13:30/h voor u open. In dit verband heel toepasselijk gaan we rond de klok van 16:00/h weer richting huis.

De eigen bijdrage is € 3,00 per keer inclusief 2x koffie/thee met wat lekkers.

B el voor meer informatie op werkdagen tussen 17:00 en 18:00 uur met Max van de Griek,

telefoonnummer 0180 - 318 967 of Carel Heine, telefoonnummer 0180 - 314 957.

 

 

3

Bootreis woensdag 26 juni………. vanaf 9.00 uur inchecken, afvaart 10.00 uur

De reis is volgeboekt voor PCOB-Zuidplas-leden en er is een reservelijstje. Het kortsluiten met de andere verenigingen doen we half mei. Dan kan het zijn dat er nog plaatsen beschikbaar komen. Daarna controleren we de betalingen. Dan volgt de coördinatie van het vervoer naar de steiger. De UitBusPlus zal weer rijden en iedereen die vervoer heeft gevraagd zal ik bellen om te melden hoe het vervoer geregeld wordt. Niemand mag de boot missen natuurlijk. Als u 2 weken te voren = 12 juni, niets van mij heeft gehoord en wel vervoer had aangevraagd, wilt u mij dan a.u.b. bellen?

Nog even de Vaarroute rond het eiland van Dordrecht : Vanaf Capelle varen we via de Hollandse IJssel, Nieuwe Maas, Kinderdijk, de Noord, Dordrecht, Zwijndrecht, Papendrecht, Beneden Merwede, Sliedrecht, richting Gorkum, Werkendam, Nieuwe Merwede, Kop van het Land, Hollands Diep, Moerdijk Bruggen, Dordtse Kil, Oude Maas en via de Noord terug naar de aanlegsteiger, Vuykpark 1.

Vragen of onduidelijkheden : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel 0180 315839

            Voor de Sauerlandgangers

Als het goed is heeft u allemaal een brief gekregen met het programma voor onze reis. Zo niet, laat u het mij dan even weten. Door enkele deelnemers is aangegeven dat zij een rollator mee willen nemen. Er is daarvoor beperkte ruimte in de bus, dus s.v.p. geen rollator meenemen als u het niet hebt aangemeld. Niet vergeten:

 • Uw in te nemen medicijnen

 • Een medicatielijst van de apotheek

 • Vertrek uiterlijk 9.30 uur vanaf het Kerkelijk Centrum Nieuwerkerk

 • Duidelijke naamstickers op uw bagage en eventuele rollator

 • Een goed en vrolijk humeur! Wij hopen op een goede midweek met elkaar!

Willy Grönefeld en Truus Burger

Zomeractiviteiten van de PCOB

Er worden deze zomer weer diverse activiteiten georganiseerd door een aantal afdelingen van de PCOB.

Op vrijdag 12 juli 2019 is er vanaf 11.00 uur tot 15.00 uur een leuk programma in Ridderkerk, met koffie/thee met gebak, een museumprogramma, lunch en varen met een drankje.

Kosten 39,50 euro. Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en door 39,50 euro over te maken op NL86INGB0657175412 t.n.v. J.W. Kloos. Na betaling is de aanmelding definitief, maar mocht het aantal deelnemers lager zijn dan 20, dan wordt de aanmelding geannuleerd en krijgt u uw geld terug.

                                                                     -4-

Provinciale Ontmoetingsdag voor actieve vrijwilligers van de PCOB

op 14 juni 2019

georganiseerd door de PCOB-afdeling Katwijk/Rijnsburg/Valkenburg

Bovengenoemde afdeling organiseert op vrijdag 14 juni a.s. een ontmoetingsdag. Het is een veelbelovend programma.

Om 10.30 uur is de inloop met koffie en thee. Na de inloop krijgt u een lezing over de geschiedenis van Rijnsburg, waarna u kunt kiezen uit 3 programma’s.

U kunt naar het Mausoleum, naar de Laurentiuskerk en naar het Spinozahuis, waar een expositie is ingericht.

Alle lokaties op loopafstand van de Voorhof. alwaar de lunch wordt verzorgd.

Daarna gaat de reis naar Katwijk, waar twee wandelroutes zijn uitgezet.

 

U kunt tevens het Katwijks museum bezoeken.

Tenslotte komt iedereen weer bij elkaar in de Vredeskerk waar een improvisatie ten gehore wordt gebracht met als thema Bloemen en zee op het bekende Bätzorgel.

Dit alles onder het genot van koffie/thee en een Katwijkse knip. Bij slecht weer is er een alternatief programma op vliegveld Valkenburg. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de fam. Hoogerwaard, tel. 0180-312053 of per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zij zijn zo vriendelijk om e.e.a. te willen coördineren. Inlichtingen kunt u uiteraard ook bij hen verkrijgen.

De sluitingsdatum van aanmelding is woensdag 29 mei a.s.

Zomeractiviteiten van de PCOB

 • Op vrijdag 19 juli 2019 organiseert de afdeling Giessenlanden een activiteit in Giessenburg. Er gaat worden gevaren over de Giessen onder het genot van koffie/thee met gebak, lunch in een complex met tal van leuke winkeltjes en de mogelijkheid het museum in een uitdragerij te bezoeken. In de loop van de middag gaat iedereen weer haar/zijns weegs. De kosten bedragen 25 euro. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 0184-652414.

 • Op vrijdag 9 augustus 2019 organiseert de afdeling Ridderkerk nog een middagactiviteit. De ontvangst is om 13.30 uur. Er is een museumprogramma met rondleiding, koffie/thee met gebak, planetarium met naar keuze sterrenuitleg, tijdmachine en vrij rondkijken. Om 16.00 uur gaat u varen met een drankje. Om 17.00 uur is het einde programma. De kosten á 22,50 p.p. dient u over te maken op NL86INGB0657175412 t.n.v. J.W. Kloos. Ook hier geldt dat er minstens 20 aanmeldingen moeten zijn. Als de activiteit moet worden geannuleerd door te weinig deelname dan krijgt u uiteraard uw geld terug.

Op vrijdag 16 augustus 2019 organiseert de afdeling Goeree-Overflakkee een wandeling door de Kwade Hoek in de duinen van Goedereede.

Aansluitend bezoekt men de theetuin De Halve Maan in Goedereede, waar er wordt genoten van koffie/thee met heerlijke eigengemaakte appeltaart.

Bij droog weer stevige wandelschoenen en bij een natte periode worden laarzen aanbevolen. De wandeling duurt 1,5 tot 2 uur. Het zijn niet veel kilometers maar onderweg wordt vaak gestopt voor uitleg door de gids. Aanmelding vóór 1 augustus a.s. per mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per telefoon 0624578883. Kosten 15 euro p.p. betalen op rek.nr. NL47RABO0135922399 t.n.v. penningmeester PCOB o.v.v. Kwade Hoek.

-5-

 • Zomeractiviteiten van de PCOB

 • Op woensdag 21 augustus 2019 bent u welkom bij de afdeling Hardinxveld/Giessendam. Om 10.30 aankomst deelnemers met koffie/thee. Om 11.00 uur rondleiding museum De Koperen Knop over de zomerexpositie “De wereld in 3D” plus de vaste collectie. Van 12.00 tot 12.30 uur gelegenheid om zelf rond te kijken bijvoorbeeld in de museumtuin, waarna om 12.30 de lunch wordt geserveerd. Daarna gaat ieder weer zijns weegs. Opgave per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 0184-670414. De kosten van 24 euro p.p. kunnen worden overgemaakt naar NL42RABO0325008566 t.n.v. PCOB, afd. Hardinxveld-Giessendam.

Nadere inlichtingen bij Truus Burger, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 0180-316725 of 0653305366.

Alle zomeractiviteiten van harte aanbevolen!

W ANDELEN MET DE P.C.O.B. op 6 april

 

Het was nog behoorlijk fris deze zaterdagmorgen; we vertrokken met 13 wandelaars richting Reeuwijk en parkeerden de auto’s op de Oudeweg.

We liepen eerst een stuk over de Oudeweg en genoten van het vele jonge groen, de rust en het schitterende gezang van een aantal vogels.

Vanaf de Oudeweg -nu als eendjes achter elkaar- over de leuke, smalle Zoetendijk en door naar de Groene Ree, doordat er wat bruggetjes vernieuwd werden, was het even zoeken, maar weldra liepen we weer op de Lecksedijk en waren we blij dat we restaurant Reeuwijkse Hout al aan de overkant van de plas zagen liggen. Het werd nu toch wel hoog tijd voor koffie en de sanitaire stop. We genoten onderweg nog wel van de vele schitterend bloeiende dotters langs de kades. We zaten even later gezellig met z’n dertienen aan een lange tafel aan de koffie of thee, ook een heerlijke plek om even weer bij te warmen, want het bleef toch wel behoorlijk fris.Het laatste stuk voerde ons dwars door het Reeuwijkse Hout, vlak langs het nieuwe Landal-park en al gauw zagen we onze parkeerplek aan de Oudeweg. De apps op onze mobieltjes gaven wat uiteenlopende kilometrages aan, maar het was toch zéker 15 à 16 kilometers!De volgende wandeldata zijn: 11 mei, 1 juni en 6 juli.

Opgaves weer bij Rian de Zoete-Roosen, via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel.: 0180318173. Denk weer aan een lunchpakket en stevige wandelschoenen. 

Onderstaand nieuw lid heten wij hartelijk welkom en wij stellen haar graag aan u voor:

Mevr. K.P. Cruzado Maestro Zwanendaal 95

De Alexanderhoeve, winkelcentrum de Reigerhof, biedt u, op al uw aankopen 10% korting. De zaak

is gespecialiseerd in tapas en kaas, heeft daarnaast een heerlijk assortiment noten, wijnen en chocolade.

I edere woensdagochtend op het Kroonkruid en woensdagmiddag t.o. Wooncentrum De Meander staat

Vishandel: Michel Heinen. U krijgt 10% korting op uw aankoop op vertoon van uw ledenpas.

Wereldwinkel Nieuwerkerk biedt elke dinsdag 10% korting aan voor P.C.O.B.-leden

Kom gezellig langs bij onze winkel aan de Dorpsstraat 51a.  De koffie staat klaar.

6

Modedag v.d. Klooster

16 april j.l. reisden we met 27 leden naar de fa. v.d. Klooster in Boskoop. Iedereen was er op tijd en kon meteen aan de koffie met gebak.

De daaropvolgende modeshow,

gevolgd door de lunch, was als vanouds weer erg leuk. Veel verschillende outfits werden getoond met een groot gevoel voor humor. Truus, Ans en Annemieke lieten de kleding met plezier zien en voelen. De ene helft van de dames ging na de lunch bingoën en de andere helft ging de winkel in. Na een uur werd er gewisseld van groep. Er is weer veel moois verhuisd naar Nieuwerkerk a/d IJssel. Tot slot kregen we een advocaatje met slagroom en werd de mooie strandtas uitgereikt aan degene die het best geraden had hoeveel garenklossen er in de garenkast zat. En …… deze keer was dat Truus Burger. Iedereen was erg enthousiast dat zij die mooie tas had gewonnen. Moe van het gekakel (het lijkt echt wel een kippenhok hoor, zoveel vrouwen in één ruimte) gingen we tegen drieën richting huis. We hebben erg veel plezier gehad met elkaar en in oktober is er weer de mogelijkheid van het bezoeken van de firma v.d. Klooster.

U hoort er t.z.t. van via de Nieuwsbrief. Truus Burger.

 

Het fietsseizoen is geopend en de eerste tochten zijn gereden.

 

Op vijf april knalden de kurken!!

Bemoedigd door een glas bubbels en toespraken van wethouder Jan Verbeek en Siem van Loon werd de eerste tocht gereden met een paar regendruppels.

Via ‘het Weegje’, Gouda en Waddinxveen kwamen de 24 fietsers allen weer veilig thuis.

Voor de lange tocht op 18 april jl. gingen 21 deelnemers op weg naar Zoeterwoude met prachtig weer. De koffiestop in Moerkapelle was uiteraard bij Jomajole. De eerste kersen aldaar komen al op 15 mei a.s.! Via het nieuwe natuurgebied Bentwoud volgden we boven Zoetermeer de gegraven Noord AA richting Zoeterwoude. Geertje’s Hoeve aldaar werd druk bezocht door vele kinderen met hun ouders voor de lammeren, geiten en varkens. Met de lucht in onze neuzen van deze varkens, hebben we smakelijk ons brood gegeten. Dwars door de uitgestrekte polders door ‘de weipoort’ van Stompwijk, gingen we op de terugweg. Met de  teller op 50 km. waren we om ongeveer 3 uur terug in Nwk. De deelnemers genoten van de mooie tocht.

Volgende tochten voor mei en juni, die u vast al in uw agenda heeft staan :

2 mei. Een trekhaaktocht buiten de regio vanaf 9.30 vertrek: Harmelen, Zegveld, Kockengen.

7 mei Een middagtocht om 13.00 uur: naar Berkenwoude , de Loet en o.a. Ouderkerk a/d IJ.

16 mei een dagtocht vanaf Raadhuisplein om 9.30 naar Gouderak, Stolwijk en Bergambacht.

6 juni rijden we met auto’s naar Maasland en fietsen we een rondje Midden Delftland.

11 juni vanaf 13.00 uur een middag fietsen door het Kralingse bos naar en langs de Rotte.

20 juni 9.30 vanaf het Raadhuisplein fietsen naar Reeuwijk, Driebruggen en Hekendorp.

En voor uw agenda: De Rabo-Sponsor- fietstocht staat gepland voor zaterdag 14 september.

Uitspraak van Albert Einstein, natuurkundige: 

Leven is als fietsen: om je evenwicht te bewaren, moet je in beweging blijven!!!

                                                                                                    -7-

 

Wanneer ik dit schrijf, zijn wij, HUBA’s, aan de laatste loodjes bezig om de sluitingsdatum van 1 mei 2019 te halen voor onze leden om de ingevulde aangiften Inkomstenbelasting 2018 in te leveren.

Het is dit jaar vrij goed verlopen tot nu toe zonder al te veel problemen.

Hopelijk krijgt u snel de definitieve aanslagen, welke vanaf 1 juni a.s. door de Belastingdienst zullen worden toegezonden.

Heeft u nog vragen of wilt u gebruik maken van onze hulp als HUBA’s, indien iets u niet duidelijk is, schroom niet om contact op te nemen met één van de onderstaande personen : Jan van der Voorden, Zevenhuizen, tel. 0180-632094.

 • Piet v.d. Spek, Nieuwerkerk aan den IJssel, tel. 0180-634112,

 • Willy Grönefeld, Nieuwerkerk aan den IJssel, tel. 0180-314923 (’s-Avonds tussen 19.- 20.00 uur)

HEEL BIJZONDER.

Het was op het terrein naast boerderij Nooit gedacht bij de oudheidkamer aan de ’s-Gravenweg. We stonden in een kring op de laatste wandelaars van die dinsdagmiddag te wachten. Opeens zei een van de wandelaarsters:” Kijk nou, wij zijn in de minderheid. Er zijn meer mannen dan vrouwen.” Jammer voor de mannen, op het laatste moment kwamen er een paar wandelaarsters bij.Voor Jan is het ook heel fijn, dat er zoveel mannen mee wandelen met Door De Weeks Wandelen. Want toen Jan voor de eerste keer, een paar maanden geleden, meewandelde was hij de enige man. Hij keek zeer wantrouwend na de opmerking, dat er echt ook mannen meewandelen. Het bijzondere is: de mannen zijn trouw, ze kletsen onderweg zeker zoveel als de vrouwen, ze brengen humor en sfeer in de groep. Dus mannen, meewandelen en misschien komen de vrouwen dan echt in de minderheid!

Door De Weeks Wandelen. Elke dinsdagmiddag om 13.15 uur. Omdat we elke dinsdag ergens anders starten krijgen de deelnemers een mail. Voor uw eerste wandeling kunt u Ans de Koning 0180 314285 bellen of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. mailen ( ook vrouwen zijn welkom, hoor!

Verslag Themamiddag woensdag 10 april 2019

Deze middag werden we door Bram de Ronde uit Woudenberg begeleid:  “Op weg naar Pasen”.

De reis begon in het Paradijs waar God sprak: “laat ons mensen maken”.

Hij rustte op de zevende dag, niet omdat God moe was maar Hij keek met voldoening naar Zijn werk.

Helaas ging het door de zondeval goed mis maar in grote lijnen via heel gewone mensen die met vallen en opstaan in God bleven geloven, werd onze Verlosser geboren. Maar ook toen ging het weer fout en werd Jezus door ons mensen gekruisigd. Gelukkig bleek God sterker dan de dood en kon Jezus uit de dood opstaan en werd door velen gezien, die daardoor tot het geloof gekomen zijn. Zo mochten wij ook met blijdschap de Opstanding met Pasen tegemoet zien.

 

                                                                                                                                           -8-

Bestuurssamenstelling:

Voorzitter Siem van Loon Alb. v.’t Hartweg 9 2913LE 0180-313506

2e Voorzitter Hea Snoek Troelstrastraat 46 0182-372643*

Alg. Bestuur/ Lief & Leed Moordrecht 2841CP

Secretaris Truus Burger Boslaan 22 2912PA 0180 316725*

Penningmeester Piet v.d. Spek Middenmolensing.28 2912PK 0180 634112

2e Penningmeester Willy Grönefeld Kleine Vinkstraat 14 2912AG 0180 314923

Alg. Bestuur / P.R. Redactie Nel Oudijk Pr. Beatrixstraat 14 2911AL 0180 315839

Alg. Bestuur/ Nieuwsbrief Thea van Vliet-Nell Westringdijk 28 2913LK 0180 313174

Medewerkers

Administratie Computercursussen Willy Grönefeld Kleine Vinkstraat 14 2912AG 0180 314923

Ledenadministratie / Distributie bladen Nelie Ligchaam Italiaanse zoom 6 2912GH 0180 314535**

Mutaties, uitsluitend per e-mail doorgeven aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

evt. opzegging van PCOB lidmaatschap, ook uitsluitend per e-mail of schriftelijk, voor 1 december.

*ook voor vervoer naar/van bijeenkomsten.

**ook vragen over de bezorging van het magazine KBO-PCOB

E-mail: Secretaris: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Administratie Computercursussen : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bankrekening : NL47 RABO 0396 2092 89  t.n.v. PCOB.

Volgende magazine verschijnt dinsdag28 mei u ontvangt dan geen Nieuwsbrief.

Volgende Nieuwsbrief: Kopij inleveren; voor 19 juni 2019 redactie adres: Westringdijk 28

2913 LK Nieuwerkerk a.d. IJ. Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het volgende KBO- PCOB magazine en de nieuwsbrief verschijnen 29 Juni 2019

Vanaf die datum kunt u de bladen binnen een week verwachten

IK WORD LID VAN DE P.C.O.B.

Naam: O m. O v.

Roepnaam: Voorletters : Geboortedatum:

Adres:

Postcode en woonplaats:

Telefoon: Emailadres:

Gegevens partner hieronder invullen, indien u een partnerlidmaatschap wenst.

Naam: O m. O v.

Roepnaam: Voorletters: Geboortedatum:

Datum: Handtekening:

Contributie : Individueel lid € 28,50 Partnerlidmaatschap € 45,00

Aanmelden nieuwe leden: per email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of schriftelijk naar: Ledenadministratie PCOB, Italiaansezoom 6 2912 GH Nieuwerkerk a/d IJssel

Voor betaling krijgt u een accept giro toegestuurd door de penningmeester.

Wij willen u graag in de volgende nieuwsbrief als nieuw lid vermelden en welkom heten. Wilt u hier aangeven of u ja of nee akkoord bent met die publicatie ?

Protestants Christelijke Ouderen Bond Perspectief voor senioren

NIEUWSBRIEF www.pcob-nieuwerkerk.nl

April 2019 afdeling ZUIDPLAS

Waarom?

1 Hoe kan dat, God, dat Gij Uw eigen Zoon verliet

  Terwijl Gij over duivel, hel en dood gebiedt?

  Waarom blijft nu de hemel doof en stom?

  Waarom? 2 Hoe is het mogelijk, dat nu Uw eigen Kind

De weg naar Uw erbarmen en troost niet vindt?

Waarom ziet Hij slechts moordenaars rondom?

Waarom?

2 Hoe is het mogelijk, dat nu Uw eigen Kind

De weg naar Uw erbarmen en troost niet vindt?

Waarom ziet Hij slechts moordenaars rondom?

Waarom?

3 Waarom moet Hij dit dragen om de schuld

  der hele wereld, totdat alles is vervuld?

  Waarom zwijgt Gij nu in Uw heiligdom?

  Waarom?

4 En waarom, als Uw Zoon de straf gedragen heeft

Heerst er nog zoveel pijn en angst bij al wat leeft

Het duurt zo lang voordat Gij zegt: ” Ik kom”

Waarom?

We kennen allemaal wel de grote vragen Waarom? Waarom zoveel lijden en ziekte? Waarom worden mensen die in het Koninkrijk werken soms zomaar gedood? Waarom gebeuren er zoveel vreselijke dingen? Dan hoor je soms wel de vraag: Is God er nog wel? Dan komt die vraag toch soms bij je op?.

De wereld wacht al zolang, maar is niet in verwachting van Uw komst! Waarom?

De vraag is niet verwonderlijk, ook onze Heiland kende de vraag.

We zijn nu in de 40 dagen tijd. En in de lijdens tijd staan we stil bij het lijden van Jezus, onze Heiland.

In Mattheüs 27 lezen we “Eli, Eli, Lema sabachtani”, Mijn God mijn God ‘waarom’ hebt U mij verlaten? Ook Psalm 22 begint al met die vraag, maar vs. 25 eindigt dan met “maar hoort Zijn hulpgeroep”. God hoort, ondanks die Godverlatenheid spreekt er wel vertrouwen uit Ik zal er zijn.

Maar, na Goede vrijdag, komt Pasen! Christus is de opgestane, Hij heeft het voor het zeggen in het leven van de gelovigen. Met Christus gestorven aan de zonde, en opgestaan uit de dood tot een ‘nieuw leven’.

Dan zijn de ‘waarom’ vragen niet weg, zeker niet, maar, dank God voor de Paasmorgen,

Jezus Leeft en ik met Hem, Dood waar is Uw schrik gebleven?

Hem behoor ik en Zijn stem roept ook mij straks tot leven. Opdat ik Zijn licht aanschouw,

dit is al waar ik op bouw. Ik wens U gezegende Paasdagen.

Uw voorzitter.

 

-2-

Themamiddag woensdag 10 april

Vanaf 14.00 uur is iedereen weer hartelijk welkom voor de koffie of thee.

Om 14.30 zal de voorzitter de middag officieel openen.

Onze gastspreker is de heer Bram de Ronde uit Woudenberg. In deze lijdensweken presenteert hij “Op weg naar Pasen”.

Wat veel mensen in de eerste instantie niet beseffen is, dat het wonder van Pasen haar oorsprong in het Paradijs heeft.

Vanuit de volmaakte schepping valt de mens via de hoogmoed in de zondeval van de duivel.

Gelijk zien we dan de moederbelofte: de Messias die de kop vermorzelt, dat is de toekomstige overwinning op de dood van Pasen.

Via de lijn van de geslachten via Noach, Abraham, Egypte, de uittocht naar David;

door de ballingschap komen we uiteindelijk bij Bethlehem en de geboorte van de ‘Beloofde’.

We volgen Zijn levensweg uiteindelijk via Gethsemane en Golgotha en zien op de Paasmorgen Zijn overwinning!!

Tijdens de pauze gaat de koffiebus rond voor uw bijdrage ad. € 2.50 per persoon.

Nodig gerust anderen niet-leden uit voor de middag, iedereen is welkom. Afsluiting rond. 16.30 uur.

 

  Spellenmiddag : dinsdag 30 april , van 14.00-16.30 uur

De grote zaal van het Herv. Kerk. Centrum heeft ruimte genoeg voor nog minstens 3 tafels

en iedereen die b.v. ook eens trio Minos wil spelen, een joule schijf wil gooien of een kaartje leggen is hartelijk welkom.

Bij voldoende belangstelling kunt u het geheugen trainen bij het boodschappenspel.

Er wordt veel gelachen en een goed humeur meebrengen verhoogt de gezelligheid.

Er is een ontspannen sfeer waar niets hoeft, veel mogelijk is en vragen vrij staat.

Kosten € 2.50, dat is inclusief koffie of thee +, exclusief drankje van het ‘borreluurtje’.

 

Schaken en Dammen

Hebt u de ook zo genoten van de eerste lentedagen, die zich eind februari - weliswaar uitzonderlijk vroeg - aandienden ?

Voor mij waren ze na de winterse periode heel welkom.

Heerlijk om me even te laten koesteren door de zonnestralen en mijn toch wel wat verbleekte gelaat wat op te fleuren.

Bij wijze van spreken maakte ik een vreugdesprongetje.

En over sprongetjes gesproken. Als je er even over nadenkt, zijn er in onze taal heel wat uitspraken, die ermee te maken. Zoals ‘een sprong in het duister’ wat zoals ongetwijfeld weet, staat voor iets doen waar je de gevolgen eigenlijk niet van kunt overzien. En wat denkt u van ‘een grote sprong maken’ ? Anders gezegd: het in korte tijd behoorlijke vooruitgang boeken.

U voelt het al aankomen. Deze gedachten sprongen leiden mij als het ware vanzelf naar de in de schaaksport alom bekende en tegelijkertijd ook zo lastig te bestrijden ‘paardensprong’.

B ij deze sprong van het schaakstuk ‘paard’ kiest de speler er voor om het paard twee zetten vooruit te zetten en een opzij of ....... één zet vooruit en twee zetten opzij. De uiteindelijke keuze is uiteraard afhankelijk van spelverloop.

U ziet dat niet alleen ‘een kat in het nauw rare sprongen kan maken’, maar dat het schaakstuk ‘paard’ er ook wat van kent.

Maak zelf ook eens een ‘sprongetje’ en haak aan bij ons gezellige schaak- en damclubje.

U bent daarvoor van harte uitgenodigd op de maandagmiddagen 1 april, 15 april en

29 april en in de maand mei op 13 en 27 mei 2019.

De staldeur van Boerderij Nooitgedacht staat vanaf 13:30/h voor u open.

Rond de klok van 16:00/h gaan we weer op huis aan.

De eigen bijdrage is € 3,00 per keer inclusief 2x koffie/thee met wat lekkers.

Bel voor meer informatie op werkdagen tussen 17:00 en 18:00 uur met Max van de Griek,

Tel. 06 - 474 06 764 of Carel Heine, telefoonnummer 0180 - 314 957.

 

-3-

Inschrijvingen voor de bootreis 26 juni

Nog niet eens iedereen had de nieuwsbrief van maart ontvangen of de aanmeldingen stroomden binnen.

Bij het inleveren van de kopij zijn er nog vier plaatsen voor de PCOB-leden met de korting. Na die vier plaatsen leg ik een reservelijstje aan.

Dat kan kansrijk zijn als de andere meevarende verenigingen plaatsen teruggeven. Dat gebeurde ook vorig jaar.

Dus toch…. twijfel niet te lang!

Wilt u ook even checken of uw betaling is overgemaakt?

Kijk dan ook meteen of uw contributie voor de PCOB voor 2019 al is betaald.

Dat scheelt weer voor de penningmeesters en die hebben het deze maanden al zo druk met hun vrijwilligerswerk als uw medewerking HUBA.

Dank daarvoor, ook namens Piet en Willy.

Ook meevaren??? Bel snel Nel : 0180 315839.

Winkelen bij Aad en Marijke met 10% korting:

Maandagmiddag 15 april 13.00- 17.00.

Nu nog vòòr Pasen is de winkelmiddag in Moordrecht!! Als je kijkt naar de etalages in Moordrecht, word je vrolijk. Veel rood, wit en blauw in streepjes of bloemetjes , veel vrolijke fantasierijke prints. Kobalt blauw, zacht blauw en geel in vele kleurvarianten zijn nieuw dit jaar. Met de klassieke stijlvolle mode van vertrouwde merken zijn combinaties met uw huidige garderobe vrijwel altijd mogelijk. De collectie is zeer creatief ingekocht en geselecteerd op kwaliteit , modieus en trendy. Keuze genoeg, veel jurkjes, shirts, polo’s, linnen bloesjes en vestjes van soepele prettig draagbare stoffen. U krijgt gegarandeerd weer deskundig advies. De heren zijn welkom om te keuren en natuurlijk voor de traktatie bij de koffie of thee die altijd speciaal wordt gebakken voor deze PCOB-koop-middag. Ook uw buurvrouw , zus of vriendin mogen van uw 10% voordeel op deze middag profiteren. Nodig hen dus ook uit. Gratis parkeren, zelfs voor de deur.

 

                                                                          -4-

 U kunt nog deelnemen aan een computercursus!!

E r zijn nog plaatsen vrij voor de cursussen: Fotobewerking op Tablet (2 lessen).

Data: woensdagmorgen 09.30-12.00 uur: 1 en 8 mei 2019. (eigen tablet meenemen!).

Excel, handig hulpmiddel!! (4 lessen).

Data: vrijdagmorgen 09,30-12.00 uur: 29 maart-19 april 2019

U kunt hiervoor contact opnemen met één van de volgende vrijwilligers:

- Willy Grönefeld, 0180-31 49 23 (tussen 19.00 - 20.00 uur), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

- Gerth Westmaas, 0180-31 48 39 (tussen 19.00 - 20.00 uur), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

- Voor de meest actuele informatie over cursusdata e.d. : www.pcob-nieuwerkerk.nl

De Muzieksleutel

Het is 20 jaar geleden dat het programma de Muzieksleutel voor het eerst werd uitgezonden, om precies te zijn 1 april 1999.

Door de jaren heen hebben de medewerkers veel positieve reacties ontvangen. Er is door de luisteraars regelmatig gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een lied aan te vragen voor familie of bekenden. Dat kon zijn in zorgelijke of verdrietige omstandigheden, maar ook bij een blijde gebeurtenis.

We zijn ervan overtuigd dat de Muzieksleutel vanaf de eerste uitzending voor velen een bemoedigend programma is.

Echter, het huidige bestuur van Omroep Zuidplas is van mening, dat de programmering aangepast moet worden en dat onder andere de Muzieksleutel niet meer past in de nieuwe programmering en daarom sinds 1 maart jl. niet meer uitgezonden wordt.

Dat wil zeggen dat alleen al van ons programma 9 gemotiveerde medewerkers, waaronder ook jongeren, geen deel meer uitmaken van Omroep Zuidplas.

Als het gaat om diversiteit met betrekking tot het aanbod van programma’s, zien wij geen reden waarom de Muzieksleutel daar niet bij hoort.

Het is daarom dat wij van harte hopen dat het bestuur van Omroep Zuidplas hun besluit wil herzien, zodat wij ook in de toekomst, als medewerkers van de Muzieksleutel, voor u weer iedere week een programma kunnen samenstellen en presenteren.

Een vriendelijke groet mede namens alle medewerkers,

Harry Boersma.

Vervolg :

Wij hebben als bestuur besloten op 5 maart een brief, ook namens de PCOB leden, te sturen naar de verantwoordelijke wethouder.

Dit signaal werd zeer serieus opgevat en Siem van Loon en Nel Oudijk zijn 18 maart met de wethouder en beleidsmedewerker in gesprek geweest. De situatie is nu zo dat in goed overleg met alle betrokkenen zal worden geprobeerd het tij te keren. We blijven ons hiervoor vol inzetten.

Als PCOB hebben we al vanaf het begin van de Muzieksleutel een binding met het programma. De jarigen werden wekelijks met een mooi lied gefeliciteerd en vele leden genoten ervan.

Het programma werd, net als onze verenigingsactiviteiten, geheel door vrijwilligers verzorgd. En die vrijwillige medewerkers hebben dus ook de PCOB aan hun zij.

 

-5-

MODEDAG V.D. KLOOSTER IN BOSKOOP OP 16 APRIL A.S.

Even een berichtje voor de deelnemers aan de Modedag op dinsdag 16 april a.s. :

We verzamelen om 9.30 uur tegenover de Meander aan de Boslaan. We vertrekken uiterlijk om 9.45 uur naar Boskoop. De 5 euro mag u aan mij betalen voor vertrek en de afrekening met de chauffeur dient u onderling te regelen. We hopen weer op een gezellige dag met z’n allen. Tot de 16e april!

Truus Burger.

 

 Wanneer ik dit schrijf zijn wij, HUBA’s, al weer volop op pad om voor u de aangiften Inkomstenbelasting 2018 in te vullen, na te kijken en in te dienen. Er zijn op dit moment geen verdere strubbelingen geconstateerd. Alles verloopt redelijk vlotjes Wij verwachten, dat de meeste personen na 1 juli 2018 de definitieve aanslagen kunnen verwachten. Soms krijg ik de vraag :”Waarom moet ik nou aangifte doen? De belastingdienst weet alles al van mij en ik hoef nooit iets bij te betalen.” Mijn antwoord daarop is, dat naast de controle door de Belastingdienst van de ingediende aangifte er aan de hand van diezelfde aangifte ook uw definitieve uitkering wordt berekend voor de huur- en eventuele zorgtoeslag.

Heeft u een afspraak met één van onderstaande personen voor de hulp bij het invullen van het aangiftebiljet, zorg dan, dat u de papieren bij de hand hebt, zoals de jaaroverzichten van Sociale Verzekeringsbank en uw aanvullende pensioenen, de jaaroverzichten van uw bankrekening, maar ook eventuele bezoeken aan specialisten, ziekenhuizen en dergelijke, dieetvoorschriften, giften via de bank aan goede doelen zijn nog wel degelijk interessant om nader te bekijken en eventueel af te trekken van uw belastbaar inkomen.

Wilt u gebruik maken van onze hulp als HUBA’s dan kunt u contact opnemen met één van de onderstaande personen : Jan van der Voorden, Zevenhuizen, tel. 0180-632094.

 • Piet v.d. Spek, Nieuwerkerk aan den IJssel, tel. 0180-634112,

 • Willy Grönefeld, Nieuwerkerk aan den IJssel, tel. 0180-314923 (’s-Avonds tussen 19.00 – 20.00 uur)

-6-

Verslag themamiddag woensdag 20 maart 2019

Deze middag stond in het teken van “WIJS MET MEDICIJNEN

Apotheker Hayel Köse

van apotheek Zevenhuizen/Moerkapelle hield een leerzame presentatie over het juiste gebruik van medicijnen.

Haar items waren: Ouderen kunnen anders reageren op medicijnen. Medicijngebruik is maatwerk. Verschillende medicijnen kunnen een wisselwerking met elkaar hebben. Medicijnen kunnen bijwerkingen hebben en heel belangrijk: Het juiste medicijngebruik.

Heeft U vragen over uw medicijnen?

Neem dan contact op met uw huisarts of apotheker.

Na afloop kregen we het boekje mee: WIJS MET MEDICIJNEN

waarin op vele vragen een antwoord gegeven wordt.

Was U niet aanwezig? Vraag er om in uw eigen apotheek.

Het is een echte aanrader.

Er zijn nog ± 20 boekjes bij Nel Oudijk op voorraad.

En te bestellen bij BOL.com ad € 6.95 per stuk.

Een achtjarige schrijft :

Een Oma:

Een oma is een mevrouw die zelf geen kinderen heeft. Ze houdt veel van kinderen van anderen.

Een opa is een man-oma. Hij gaat met jongens wandelen en ze praten over voetballen. Oma’s hoeven niets te doen, alleen er te zijn. Ze zijn zo oud, dat ze niet hard kunnen rennen of wilde spelletjes doen. Je moet nooit tegen ze zeggen: schiet op! Soms zijn ze dik, maar niet te dik om de schoenen van de kinderen vast te maken. Ze dragen een bril en raar ondergoed en kunnen soms hun tanden uit hun mond nemen. Ze heeft hele kleine snoepjes van de dokter zegt ze, daarom krijg ik ze niet. Oma’s hoeven niet knap te zijn, ze moeten alleen antwoord kunnen geven op vragen, zoals: waarom hebben honden een hekel aan katten, en zo. Ze praten niet kinderachtig tegen je zoals alle andere mensen die op bezoek komen. Ze slaan geen stukken over als ze voorlezen en ze vinden het niet erg om telkens hetzelfde te moeten voorlezen. Iedereen zou een oma moeten hebben, want oma’s zijn de enige grote mensen die tijd hebben!

Dit stuurde een PCOB lid naar de redactie.

                                                                     Ze heeft het (inmiddels vergeelde papiertje) op haar prikbord hangen.

En zo’n kereltje zei tegen zijn moeder toen de PCOB-fietsclub langsfietste :

kijk mam, daar gaan elektrische oma’s”.

 

De Alexanderhoeve, winkelcentrum de Reigerhof, biedt u, op al uw aankopen 10% korting. De zaak

is gespecialiseerd in tapas en kaas, heeft daarnaast een heerlijk assortiment noten, wijnen en chocolade.

Iedere woensdagochtend op het Kroonkruid en woensdagmiddag t.o. Wooncentrum De Meander staat

Vishandel: Michel Heinen. U krijgt 10% korting op uw aankoop op vertoon van uw ledenpas.

Wereldwinkel Nieuwerkerk biedt elke dinsdag 10% korting aan voor P.C.O.B.-leden

Kom gezellig langs bij onze winkel aan de Dorpsstraat 51a. De koffie staat klaar.

Onderstaand nieuwe leden heten wij hartelijk welkom en wij stellen hen graag aan u voor:

Mevr. N. Snoeij J.A. Beijerinkstraat 8

Mevr. J.J. Kortlever-de Jong, Boslaan 18

7-

Het fietsseizoen gaat weer van start.

Onder de noemer : Zuidplas in Beweging staan deze zomer 19 mooie fietstochten op het programma.

D insdagmiddag 2 april om 13.00 uur vanaf het Raadhuisplein zal het fluitsignaal voor vertrek op de eerste middag dit jaar weer klinken. We [wie is nog even een verrassing] zullen de kurken laten knallen en met de bubbels de glazen vullen. De route gaat naar Moordrecht en ’t Weegje en Gouda.

Henk en Aad ,onze ervaren fiets coaches rijden voorop en fietsen in een rustig recreatief tempo. We fietsen met veiligheidshesjes die voor nieuwkomers in bruikleen beschikbaar zijn. Meedoen kost niets, aanmelden is niet nodig. Donderdag 18 april kunnen fietsliefhebbers meedoen met een dagtocht. Vertrek om 9.30 uur, ook

vanaf het Raadhuisplein, naar Moerkapelle, Benthuizen en Zoeterwoude. Lunchpakket meenemen. Nog even een berichtje over het fiets route overzicht in de nieuwsbrief van maart j.l.

De laatste dagtocht naar Zoetermeer, fietsen we niet 12 september maar 26 september.

 

- 8 -

Bestuurssamenstelling


Voorzitter:         

Siem van Loon                              Alb. v.’t Hartweg 9       2913LE                      0180-313506

2e Voorzitter & Lief en Leed:

Hea Snoek                                   Troelstrastraat 46,        2841CP Moordrecht   0182-372643*

Secretaris:

Truus Burger                               Boslaan 22                    2912PA                        0180 316725*

Penningmeester:

Piet v.d. Spek                              Middenmolensing.28     2912PK                        0180 634112

2e Penningmeester:

Willy Grönefeld                           Kleine Vinkstraat 14       2912AG                        0180 314923

Alg. Bestuur / P.R. Redactie:

Nel Oudijk                                  Pr. Beatrixstraat 14         2911AL                         0180 315839

Alg. Bestuur/ Nieuwsbrief:

Thea van Vliet-Nell                   Westringdijk 28                2913LK                         0180 313174

Medewerkers

Administratie Computercursussen:

Willy Grönefeld                           Kleine Vinkstraat 14   2912AG                           0180 314923

Ledenadministratie / Distributie bladen:

Nelie Ligchaam                          Italiaanse zoom 6        2912GH                          0180 314535**

Mutaties, uitsluitend per e-mail doorgeven aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

evt. opzegging van PCOB lidmaatschap, ook uitsluitend per e-mail of schriftelijk, voor 1 december.

*ook voor vervoer naar/van bijeenkomsten.

**ook vragen over de bezorging van het magazine KBO-PCOB

E-mail: Secretaris: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Administratie Computercursussen : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Rabobank nr. NL47 RABO 0396 2092 89 t.n.v. PCOB, Nieuwerkerk a.d. IJssel

Volgende Nieuwsbrief: Kopij inleveren; voor 24 april 2019 redactie adres: Westringdijk 28

2913 LK Nieuwerkerk a.d. IJ. Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het volgende KBO- PCOB magazine en de nieuwsbrief verschijnen 30 april 2019

Vanaf die datum kunt u de bladen binnen een week verwachten

 

IK WORD LID VAN DE P.C.O.B.

Naam: O m. O v.

Roepnaam: Voorletters : Geboortedatum:

Adres:

Postcode en woonplaats:

Telefoon: Emailadres:

Gegevens partner hieronder invullen, indien u een partnerlidmaatschap wenst.

Naam: O m. O v.

Roepnaam: Voorletters: Geboortedatum:

Datum: Handtekening:

Contributie : Individueel lid € 28,50 Partnerlidmaatschap € 45,00

Aanmelden nieuwe leden: per email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of schriftelijk naar: Ledenadministratie PCOB, Italiaansezoom 6 2912 GH Nieuwerkerk a/d IJssel

Voor betaling krijgt u een accept giro toegestuurd door de penningmeester.

Wij willen u graag in de volgende nieuwsbrief als nieuw lid vermelden en welkom heten. Wilt u hier aangeven of u ja of nee akkoord bent met die publicatie ?

 

 

Protestants Christelijke Ouderen Bond Perspectief voor senioren

 

NIEUWSBRIEF                             www.pcob-nieuwerkerk.nl

MAART 2019 afdeling ZUIDPLAS

Als ik dit schrijf hebben we onze ALV inmiddels gehad. Het betekent: Algemene Leden Vergadering. Een vergadering die in vergelijking met onze andere ledenmiddagen wat minder in de belangstelling stond. Kennelijk wordt het wat minder van belang geacht, maar is dat ook zo? Het is inderdaad een formele agenda, maar wel waar het bestuur U de jaarverslagen aanbiedt, en waar U natuurlijk wat van mag vinden

De vraag kan gesteld worden, wat vindt U naar aanleiding van de verslagen van het functioneren? Ook het jaarverslag van de penningmeester, hoe reilt en zeilt de vereniging in financieel opzicht, is het bestuur wel zuinig genoeg? Een officieel moment is ook altijd het verslag van de kascontrole commissie. En wat bleek, zij waren lovend over het werk van de penningmeester, want het is heel wat werk, prachtig toch. Dit wordt dus op de ALV besproken, toch zeker niet onbelangrijk!. Een ander punt van aandacht is: de bestuursverkiezing, ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt, U er op te wijzen dat het bestuur kwetsbaar is. Aftredende bestuursleden die niet herkiesbaar zijn, die bij compensatie weer worden benoemd, in feite een ongezonde situatie, overigens zijn we natuurlijk blij dat zij het werk weer doen. Voor een vrij grote vereniging een kwetsbare situatie, ook is er nog steeds een vacature kijkt U maar in de jaargids 2019.

Het bestuur is blij met de goed verzorgde jaargids, en naar ik hoop bent u er ook blij mee, er staat heel veel informatie in, het jaarprogramma met de thema middagen, al met al ziet het er weer goed uit! Wat ook elk jaar weer aan de orde komt, is het indrukwekkende moment van wat ik maar zal noemen,

" In Memoriam". 27 namen van hen die ons zijn voorgegaan, die ons bekend waren.

Het lichaam, dat zijn kracht verloren had, Mag nu gaan rusten, tot de HEER zal komen

Die hem zal brengen in de eeuw ’gen stad Waar al Gods kinderen in vrede wonen.

We denken aan hen die achter bleven, en wensen hen vrede toe.

Tijdens het, In Memoriam hebben we ook onze ex 2de voorzitter Jan Bakker de gelegenheid gegeven om een gedicht voor te lezen, omdat zijn vrouw, Jacky vrij plotseling is overleden, titel van het gedicht is:

"Huil niet om mij " Naar aanleiding hiervan kreeg ik het verzoek of het mogelijk was om dat gedicht in de nieuwsbrief op te nemen, na overleg met Jan is hier het gedicht:

Huil niet om mij, ik heb mijn doel bereikt,

Waar kan een gelovig mens tenslotte beter zijn en veiliger geborgen, dan in die eeuwigheid

van vrede, liefde, God? Huil niet om mij, mijn lijden is ten einde.

Voor mij geen zorgen meer, geen angst en nooit meer pijn.

Wil niet verdrietig zijn zoals soms mensen doen die weten van verlies. maar vreemd zijn aan ’t gewin.

Huil niet om mij, ik kreeg wat ik verlangde: de vrede, die uit God is is mijn deel.

Laat dat ’n troost zijn voor die achterblijven.

Er komt een uur, waarop we allen verenigd zijn in God, de God die Liefde is.

Uw voorzitter

                                                                                                 -2-

Themamiddag , woensdag 20 maart

U bent weer welkom vanaf 14.00 uur voor de koffie en thee. Bij deze doe ik een oproep aan u om een plaatsje vrij te houden voor iemand anders. Nieuwe gasten voelen zich niet welkom als u opmerkt dat ‘iedereen een vaste plaats heeft’. En u spreekt ook weer eens een ander. Nodig gerust uw buurvrouw of bekende uit, vele senioren zullen geïnteresseerd zijn in het thema van deze middag.

Apotheker Hayel Kôse, van apotheek Zevenhuizen / Moerkapelle presenteert :

‘Wijs met Medicijnen’. U krijgt tips voor goed en veilig medicijn gebruik. Tevens zijn boekjes ‘Wijs met medicijnen’[2de druk 2018], opgesteld door de KNMP en KBO/PCOB, beschikbaar. Natuurlijk kunt u ook praktische vragen stellen. U mag deze ook vooraf inleveren als u dat liever wilt. Strikt individuele medicijnvragen stelt u natuurlijk in uw eigen apotheek. We hopen deze middag weer wat ‘wijzer’ te worden. In de pauze gaat de koffiebus weer rond, voor 2 consumpties met koek is de prijs: € 2.50. De toegang blijft zoals u gewend bent :

Vrij ook voor niet-PCOB leden !!!

NB U kunt in het HKC ook stemmen die middag, ook als u uit Moordrecht of Zevenhuizen komt.

Wel uw stempas en identificatie meebrengen natuurlijk.

 

Spel- & contactmiddag :

dinsdag 26 maart. van 14.00- 16.30 uur in het H.K.C. ; J.A. Beyerinkstr. 53.

Deze middag valt nog altijd onder het thema van Welzijn Zuidplas : ‘Zuidplas verbindt’. Dit thema staat voor de strijd tegen eenzaamheid. Bij onderzoek is aangetoond dat meer dan 20% van bewoners van onze gemeente zich dikwijls eenzaam voelt. Op de spelmiddagen wordt er volop gelachen en de conversaties zijn divers. Er worden verbindingen gemaakt, spelmaatjes gevonden. Vele spellen zijn beschikbaar, triominos en rummikub ,scrabbel, sjoelen en kaarten zijn favorieten. Vragen over de PCOB- vereniging worden besproken in gemoedelijke sfeer. U kunt zich ook aanmelden voor de vaartocht van 26 juni, als er nog plaats is.

Kosten € 2.50 = inclusief 2x koffie/thee. Het borrelrondje met een sapje of drankje is voor eigen rekening. Nodig nu dus ook eens iemand uit waarvan u denkt dat hij/zij eenzaam is of voelt.

Doe mee met ’Zuidplas Verbindt!’ Hartelijk welkom iedereen.

 

 SCHAKEN EN DAMMEN

‘Ik heb nu geen tijd.’ ‘Ik heb het hartstikke druk’. ‘Nee, nu even niet joh, m’n agenda is bomvol.’ ‘Pff, ik heb het afgelopen week zo druk gehad, dat ik nergens zin in heb.’

Zomaar wat zinnetjes, die u vast wel eens van deze of gene hebt gehoord. Afgelopen weken werd er in de kranten en op de televisie flink wat aandacht geschonken aan het verschijnsel burn-out. Vroeger noemden wij dit overwerkt of overspannen, maar modern time nietwaar. Vooral jongeren lopen volgens de media het risico om tegen een burn-out aan te lopen.

Het intensieve gebruik van sociale media, drukte op het werk of studiestress maakt, dat de jeugd teveel ‘ballen tegelijk in de lucht’ moet houden. Daardoor raken ze langzaam maar zeker en bijna ongemerkt uitgeblust met als gevolg dat ze uiteindelijk voor langere tijd afscheid van het arbeidsproces of hun studie moeten nemen.

Jammer, want ik begrijp dat een burn-out geen sinecure is.Tegen deze achtergrond eigenlijk best wel jammer, dat onze jongeren niet in de gelegenheid zijn om bij ons schaak- en damclubje aan te haken. Ze zouden er wat afstand kunnen nemen van druk en stress.

U bent overigens van harte welkom om op de maandagmiddagen 4 en 18 maart +

1 , 15 en 29 april 2019 in gezellige en ontspannen sfeer uw partijtje mee te spelen.

De staldeur van Boerderij Nooitgedacht aan de ‘s-Gravenweg 6 staat vanaf 13:30/h

uitnodigend voor u open. Rond de klok van 16:00/h gaan we weer richting huis.

De eigen bijdrage is € 3,00 per keer inclusief 2x koffie/thee met wat lekkers.

U wilt eerst nog iets meer weten? Bel dan op werkdagen tussen 17:00 en 18:00 uur met Max van de Griek, telefoonnummer 0180 - 318 967 of Carel Heine, telefoonnummer 0180 - 314 957.

 

                                                   -3-

BERICHT VOOR DE SAUERLANDGANGERS

Hallo vakantiegangers,

Wat gaat de tijd snel. De vakantie komt met rasse schreden dichterbij. Wij willen U dan ook vriendelijk verzoeken het restantbedrag van 285,-- euro p.p. (voor zover nog niet betaald) vóór 1 april a.s. over te maken op rekening NL47RABO0396209289 t.n.v. PCOB Nieuwerkerk, onder vermelding van "Sauerlandreis". Krijgt u er al zin in? Wij wel! Willy Grönefeld en Truus Burger.

De bootreis, luxe cruise dd woensdag 26 juni 2019

 

Wegens succes en op veler verzoek, voor derde keer geprolongeerd. hier het verdere voortvarende nieuws over de bootreis, weer met het partyschip ‘Marlina’. We vertrekken weer vanaf het Vuykterrein, Vuykpark 1 te Capelle a/d IJssel. Welkom vanaf 9.00 uur , ontvangst en inchecken. De afvaart is 10.00 uur. Verwachte terugkomst ± 17.30.het schip ‘Marlina’ is rolstoel toegankelijk en de bemensing biedt uitstekende ondersteuning voor ieder die het nodig heeft. Met de lift kunt u naar het bovendek. Alle heerlijkheden, 2x koffie/thee met gebak, uitgebreide koffietafel met soepje vooraf, een ijsdessert uitgeserveerd, ’s middags 1x koffie/thee en 2 consumptiemunten voor iedereen.

De vaarroute gaat nu rond het eiland van Dordrecht. Vanaf Capelle varen we via de Hollandse IJssel, Nieuwe Maas, Kinderdijk, de Noord, Dordrecht, Zwijndrecht, Papendrecht, Beneden Merwede, Sliedrecht, richting Gorkum, Werkendam, Nieuwe Merwede, Kop v.h. Land, Hollands Diep, Moerdijk Bruggen, Dordtse Kil, Oude Maas en via de Noord terug naar Capelle. De vaarroute is een half uur langer dan vorig jaar…. en daardoor ietsje duurder.

Prijs voor PCOB-leden € 50.- en voor niet leden € 65.- Capelle organiseert het dit jaar en behalve onze vereniging zijn ook de KBO van Nieuwerkerk en Capelle en de PCOB Krimpen a/d IJssel , uitgenodigd mee te varen; hierbij betaalt elke vereniging voor eigen leden.

Wederom zal ik proberen het vervoer te coördineren. Bij aanmelding neem ik contact met u daarover op.

We gaan ervan uit dat alle meerijders, of het de UitBusPlus betreft of met andere chauffeur die meevaart, altijd € 5.- betaalt. Vanaf verschijnen van de nieuwsbrief start de aanmelding: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nel Oudijk: telefoon 0180 315839. Het banknummer voor betaling staat achterop uw nieuwsbrief.

MODEDAG BIJ V.D. KLOOSTER IN BOSKOOP

 

Op dinsdag 16 april a.s. kunnen we weer samen met de KBO naar Boskoop. U kunt zich nu al opgeven bij Truus Burger. De kosten zullen weer 5 euro bedragen voor de lunch en de koffie. Het advocaatje zal ook weer niet ontbreken. Het belooft weer een gezellige dag te worden. Vertrek om half 10 en terugkomst om plusminus 4 uur. Heeft u zin om mee te gaan geeft u zich dan wel vast op want er moeten voldoende deelnemers zijn om de dag door te kunnen laten gaan.

Truus Burger, 01803 16725 / 0653305366

                                                                                -4-

 

 

Nog plaatsen vrij voor cursussen Leercentrum

Er zijn nog verschillende plaatsen vrij voor de komende cursusperiode. Voor WINDOWS 10- EXTRA (6 lessen). Data: dinsdagmorgen 19 maart-23 april van 09.30-12.00 uur. Nieuw! iPad opfriscursus (4 lessen). Data: woensdagmorgen 09.30-12.00 uur: 6 maart-27 maart. (eigen tablet meenemen!). Fotobewerking op Tablet (2 lessen). Data: woensdagmorgen 09.30-12.00 uur: 1 en 8 mei 2019. (eigen tablet meenemen!). Excel, handig hulpmiddel!! (4 lessen). Data: vrijdagmorgen 09,30-12.00 uur: 29 maart-19 april 2019

Dus belangstellenden, die zich nog op willen geven voor een cursus of workshop, kunnen contact opnemen met één van de volgende vrijwilligers:

- Willy Grönefeld, 0180-31 49 23 (tussen 19.00 - 20.00 uur), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

- Gerth Westmaas, 0180-31 48 39 (tussen 19.00 - 20.00 uur), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

- Voor de meest actuele informatie over cursusdata e.d. : www.pcob-nieuwerkerk.nl

BRAVO! Winterwandeling op 16 februari 2019

Een groot aantal P.C.O.B.ers was present op de jaarlijkse BRAVO! Winterwandeling. We werden ontvangen in Lake 7, welkom geheten door het team van de Sportstichting Zuidplas en enthousiast toegesproken door wethouder Jan Verbeek. Vervolgens kon er gekozen worden uit wandelingen van 4, 7 en 10 km. De meesten van ons kozen voor de 10 km; de route voerde ons rondom de plas en een stuk door de Eendrachtspolder en langs de roeibaan. We hadden schitterend weer, het was heerlijk om te wandelen. Na afloop was er een kop soep en tevreden togen we weer op huis aan.

 

 

 

WANDELEN MET DE P.C.O.B. op 23 februari 2019

 Alweer schitterend wandelweer, nog wel wat koud, maar dat werd in de loop van de dag véél beter. We parkeerden de auto's in Krimpen aan de Lek en liepen naar de pont. Eenmaal aan de overkant liepen we vlak langs de rivier in de richting van Alblasserdam, heerlijk met de zon in ons gezicht en een prachtig uitzicht over het water. We vonden een terrasje buiten in de zon voor onze eerste stop en vervolgden onze weg daarna door de oude en pittoreske straatjes van Alblasserdam; via de Kerkstraat zochten we onze weg naar de Kortlandsche kade. Weldra kwamen de molens van Kinderdijk in zicht en wandelden we langs de molens in de richting van de Lekdijk. Bij banketbakkerij Stam hebben we heerlijk genoten van de jaarlijkse traktatie van de P.C.O.B. van koffie met overheerlijk gebak. Dat smaakte en dank daarvoor! Nog een klein stukje en we stonden weer bij de pont, met 12 km 'in de benen' was het weer een heerlijke en gezonde bezigheid geweest. De volgende wandeldata zijn: 6 april, 11 mei en 15 juni. Startplek en -tijd, als altijd: parkeerplaats achter de Saffier, 10 uur.

Denk aan goede wandelschoenen en een lunchpakket.

Opgaves: Rian de Zoete-Roosen, via tel.: 0180318173 of via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

                                                        -5-

HEALTHCLUB SPORTIV, DOORTOCHT 13, NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL.

Al weer een dik halfjaar bezoek ik vanwege mijn gezondheid 2 maal per week de locatie van deze bovenvermelde gezondheidsclub.

Natuurlijk ben ik daar niet aan het trainen om kampioen te worden in een of andere sport. Wel kan ik jullie vertellen, dat mijn conditie aardig aan het bijkomen is en ik nu een wandelingetje in het Kralingse Bos of iets dergelijks kan volhouden zonder gebruik te moeten maken van één van de vele bankjes.

Nu zag ik aangeplakt, dat bij deze club er een mogelijkheid voor senioren is om op vrijdagmiddag vanaf 13.30 uur eens langs te komen voor een gratis proefles.

Natuurlijk kan ik u niet overhalen hierover na te gaan denken, maar gezien mijn ervaringen (zie hierboven), is het zeker het overwegen waard.

Willy Grönefeld.

 

 

Het is zo ver.

Vanaf 1 maart 2019 mogen we weer de jaarlijkse aangifte Inkomstenbelasting 2018 controleren, corrigeren, aanvullende gegevens invullen en digitaal verzenden.

Van lieverlee komen de brieven binnen bij u met de toegekende machtigingscode, waardoor wij als HUBA`s voor u de aangifte mogen verzorgen. Wij vragen u daarom, zodra u de brief van de belastingdienst met deze machtigingscode, deze code aan één van ons te laten weten. Wij kunnen dan deze machtigingscode activeren en te zijner tijd een afspraak maken voor het invullen van het aangiftebiljet.

Heeft u nog niet eerder van deze mogelijkheid gebruik gemaakt en vind u het lastig om het zelf te doen of om het aan één van uw kinderen/kleinkinderen te vragen, schroom niet, want wij willen u hier gaarne mee van dienst zijn. Wilt u gebruik maken van deze mogelijkheid, dan kunt u contact opnemen met één van de onderstaande HUBA’s :

- Jan van der Voorden, Zevenhuizen, tel. 0180-632094.

- Piet v.d. Spek, Nieuwerkerk aan den IJssel, tel. 0180-634112,

- Willy Grönefeld, Nieuwerkerk aan den IJssel, tel. 0180-314923 (’s-Avonds tussen 19.00 – 20.00 uur)

 

Deze middag stond in het teken van de ALGEMENE LEDENVERGADERING

Na de opening door de voorzitter volgden we de agenda w.o. de notulen van de ledenvergadering van 14 februari 2018 en het jaaroverzicht 2018 van de secretaris. Deze werden zonder op-of- aanmerkingen goedgekeurd waarvoor hartelijk dank en applaus voor Truus Burger. Ook het jaarverslag van de penningmeesters kon de goedkeuring wegdragen temeer daar de contributie ook dit jaar niet verhoogd behoefd te worden aangezien de afdracht naar het hoofdbestuur in Utrecht lager geworden is. De penningmeesters, Willy Grönefeld en Piet van der Spek worden bedankt voor hun vele werk en ook zij krijgen een applaus.

 

Na het huishoudelijk gedeelte volgt een korte pauze en daarna krijgt Cheryl Satijn van Welzijn Zuidplas het woord. Zij wees ons op de vele mogelijkheden van hulpverlening Helaas was Joke Deelen door ziekte verhinderd en nam Cheryl ook haar gedeelte [ Steunpunt Mantelzorg] voor haar rekening.

Hierna volgde een tweede pauze met een gezellig drankje waarna we al gauw aan de traditionele Bingo moesten geloven.

Er werd fanatiek gekruist en veel hilariteit te merken aan de vele lachsalvo’s. Velen gingen met een prijsje naar huis. Al met al een zeer gevarieerde en gezellige middag.

De uitzendingen van de " MUZIEKSLEUTEL "

Iedere donderdagavond kunt u van 19.03 tot 20.00 uur luisteren naar dit radio-programma. De Muzieksleutel is een programma van de gezamenlijke kerken met muziek, koor, samenzang en een korte overdenking door een predikant of pastor. Het programma is te beluisteren via de radio op 107.3 en via de kabel en 102.4 FM. Wilt u later de uitzending nog eens beluisteren, dan kan dat via internet www.omroepzuidplas.nl: met klik op radio en terugluisteren.

                                                           -6-

De Alexanderhoeve, winkelcentrum de Reigerhof, biedt u, op al uw aankopen 10% korting. De zaak

is gespecialiseerd in tapas en kaas, heeft daarnaast een heerlijk assortiment noten, wijnen en chocolade.

Iedere woensdagochtend op het Kroonkruid en woensdagmiddag t.o. Wooncentrum De Meander staat

Vishandel: Michel Heinen. U krijgt 10% korting op uw aankoop op vertoon van uw ledenpas.

Wereldwinkel Nieuwerkerk biedt elke dinsdag 10% korting aan voor P.C.O.B.-leden

Kom gezellig langs bij onze winkel aan de Dorpsstraat 51a. De koffie staat klaar.

Onderstaande nieuwe leden heten wij hartelijk welkom en wij stellen hen graag aan u voor:

Fam. F.J.M. de Zandvliet – Jonge Stationsdreef 1

 

Plastic doppen sparen

voor opleiding van blinden- geleiden-honden of zorg-honden.

Al jaren sparen trouwe PCOB-leden mee voor deze al heel lang lopende actie. Er is een verzameladres in Nieuwerkerk a/d IJssel: familie de Groot ’s-Gravenweg 4a.

Het betreft plastic doppen van flesjes en flessen, pakken sap/vla, deksels van potten etc.

Recent ontvingen we nog het bericht dat men bij het landelijke inzamelings- en verwerkingspunt nog steeds heel blij is met de doppen.

Er zijn er wel ±1000 nodig voor een kilo en die kiloprijs is laag maar doordat heel Nederland en België sparen, kunnen er jaarlijks weer enkele honden worden opgeleid.

Als u wilt meesparen is het goed te weten dat ze absoluut heel goed schoon moeten zijn. Ook stickers van de deksels af en dekselvoering eruit.

Als het reinigen te veel werk is, gooit u ze dan weg.

Inleveren kan door een zakje aan het hek bij fam. De Groot te hangen. [ naast de Oudheidkamer] Of bij Nel Oudijk, dan zorgt zij dat uw doppen daar komen.

Voorjaarsconcert in Sint Janskerk te Gouda

Gouda – Het Rijssens Mannenkoor, onder leiding van hun nieuwe dirigent Jaap Kramer en het Chr Waddinxveens Mannenkoor De Gouwestem onder leiding van Martin Mans geven op zaterdag 16 maart een concert in de Sint Janskerk te Gouda. Verder werken mee Jan Lenselink op vleugel en Wim de Penning op synthesizer.

Het Rijssens Mannenkoor heeft in 2017 groots het 90-jarig jubileum gevierd, onder andere met een concertreis naar Wenen. Het koor timmert zowel nationaal als internationaal flink aan de weg. Dirigent Jaap Kramer weet zijn koor door zijn bezielende leiding elke keer weer opnieuw te stimuleren tot bijzondere prestaties. Het Chr Mannenkoor De Gouwestem geniet een grote bekendheid. Dit koor bestaat al bijna 40 jaar, en staat al meer dan 25 jaar onder leiding van dirigent Martin Mans. De Gouwestem is het grootste mannenkoor van Nederland en heeft sinds begin dit jaar meer dan 200 leden. Dirigent Martin Mans behoeft nauwelijks introductie: jaarlijks geeft hij meer dan 200 concerten over de hele wereld, zowel als dirigent maar ook als begeleider van diverse koren. Bij de Gouwestem vormt hij samen met een aantal leden The Martin Mans Formation. Ook deze formatie geeft verschillende concerten, al dan niet samen met de Gouwestem. Het concert begint om 19.30 uur, de deuren van de kerk gaan open om 19.00 uur.

Kaarten voor dit concert kosten EUR 15,-- en zijn te verkrijgen aan de kassa van de kerk.

In de voorverkoop kosten de kaarten EUR 12,-. Voorverkoopadressen zijn: Chr Boekhandel Smit, Korte Tiendeweg 19 te Gouda (telefoon: 0182-516613), Chr Boekhandel ’t Lichtpunt, Kerkstraat 15 te Bodegraven (telefoon: 0172-610161), Sonneveld Kantoorboekhandel, Kon. Wilhelminaplein 5 te Waddinxveen (telefoon 0182-613061) en de Sint Janskerk, Achter de Kerk 16 te Gouda (telefoon 0182-512684). Ook kunt u kaarten online bestellen via www.rijssensmannenkoor.nl of www.degouwestem.nl.

                                                                               -7-

P C O B – F I E T S T O C H T E N ……….. 2 0 1 9

K.T. = Korte tocht Vertrek dinsdag 13.00 uur vanaf Raadhuisplein

L.T. = Lange tocht Vertrek donderdag 09.30 uur vanaf Raadhuisplein

T.H.= Trekhaaktocht Vertrek donderdag 09.30 uur vanaf Kleinpolderlaan

De fietstochten worden geleid door: Henk van den Heuvel, Tel. 0180-313143 en Aad Vis tel. 0180-397885.

Voor informatie over het al dan niet doorgaan van de tocht i.v.m. de weersomstandigheden kunt u de bovenstaande nummers bellen.

KORTE TOCHTEN

2 april ‘t-Weegje Gouda

7 mei Berkenwoude, de Loet, Ouderkerk ad IJssel 11 juni Kralingse Bos, Rottermeren

2 juli Gouda, Stolwijk, Bergambacht

30 juli Oud Verlaat, Bergsebos, Nesselande

3 sept. Moerkapelle, Waddinxveen, Moordrecht

8 okt. AFSLUITENDE TOCHT. Oud Verlaat, Rotte, Zevenhuizen. Vertrektijd 10.00 uur. Eigen bijdrage 7 Euro.

LANGE TOCHTEN

18 april Moerkapelle, Benthuizen, Zoeterwoude

16 mei Gouderak, Stolwijk, Bergambacht

20 juni Reeuwijk, Driebruggen, Hekendorp

25 juli Kralingsebos, Hoge Bergsebos, Zevenhuizen

22 aug Eiland van Bienenoord, Kralingen.

12 sept. Moerkapelle, Bentwoud, Zoetermeer.

TREKHAAKTOCHTEN

2 mei Harmelen, Zegveld, Kockengen

6 juni Maasland, Midden Delftland

11 juli Hoekse waard, Puttershoek, Oud Beierland

8 aug Breukelen, Loosdrecht, Loenen ad Vecht

12 sept. Schoonhoven, Lopik, Benschop, Vlist

3 okt. Bunnik, Soestduinen, Austerlitz.

De FIETSMIDWEEK wordt gehouden in week 34 (19 t/m 23 augustus)

                                                                                                               - 8 -

 

                                                 Bestuurssamenstelling

 

 

Voorzitter:

Siem van Loon                                Alb. v.’t Hartweg 9,     2913LE                          0180-313506

2e Voorzitter en Lief & Leed:

Hea Snoek                                     Troelstrastraat 46,       2841CP Moordrecht     0182-372643*

Secretaris:

Truus Burger                                  Boslaan 22,                 2912PA                        0180 316725*

Penningmeester:

Piet v.d. Spek                                Middenmolensing 28,   2912PK                       0180 634112

2e Penningmeester:

Willy Grönefeld                             Kleine Vinkstraat 14      2912AG                       0180 314923

Alg. Bestuur / P.R. Redactie:

Nel Oudijk                                    Pr. Beatrixstraat 14       2911AL                         0180 315839

Alg. Bestuur/ Nieuwsbrief:

Thea van Vliet-Nell                      Westringdijk 28              2913LK                         0180 313174

Medewerkers:

Administratie Computercursussen:

Willy Grönefeld                          Kleine Vinkstraat 14        2912AG                        0180 314923

Ledenadministratie / Distributie bladen:

Nelie Ligchaam                        Italiaanse zoom 6             2912GH                        0180 314535**

 

Mutaties, uitsluitend per e-mail doorgeven aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

evt. opzegging van PCOB lidmaatschap, ook uitsluitend per e-mail of schriftelijk, vóór 1 december.

*ook voor vervoer naar/van bijeenkomsten.

**ook vragen over de bezorging van het magazine KBO-PCOB

E-mail: Secretaris: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Administratie Computercursussen : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Rabobank nr. NL47 RABO 0396 2092 89 t.n.v. PCOB, Nieuwerkerk a.d. IJssel

 

 

IK WORD LID VAN DE P.C.O.B.

Naam: O m. O v.

Roepnaam: Voorletters : Geboortedatum:

Adres:

Postcode en woonplaats:

Telefoon: Emailadres:

Gegevens partner hieronder invullen, indien u een partnerlidmaatschap wenst.

Naam: O m. O v.

Roepnaam: Voorletters: Geboortedatum:

Datum: Handtekening:

Contributie : Individueel lid € 28,50 Partnerlidmaatschap € 45,00

Aanmelden nieuwe leden: per email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of schriftelijk naar: Ledenadministratie PCOB, Italiaansezoom 6 2912 GH Nieuwerkerk a/d IJssel

Voor betaling krijgt u een accept giro toegestuurd door de penningmeester.

Wij willen u graag in de volgende nieuwsbrief als nieuw lid vermelden en welkom heten. Wilt u hier aangeven of u ja of nee akkoord bent met die publicatie ?

 

 

 

 Protestants Christelijke Ouderen Bond                Perspectief voor senioren

                                                          

  

NIEUWSBRIEF                                            www.pcob-nieuwerkerk.nl

              

FEBRUARI 2019  afdeling ZUIDPLAS

Dichtbij de plaats waar ik woon is een prachtige tuin. Zo af en toe ga ik erheen om vrede te vinden en tot rust te komen.

De hovenier of zijn zoon wandelt soms mee.

Waar je ook kijkt, overal om je heen: een zee van bloemen! De paden lopen krom.

Het is zo met opzet aangelegd. Het leven moet een beetje verrassend zijn.

Ook al kun je in deze tuin niet steeds zien waar je uitkomt, je weet : verdwalen kan je niet.

Daarachter is een muur. Wat achter die muur te vinden is? Ja, dat zou jij zeker wel willen weten….

Jij wilt altijd vooral zien wat aan het oog onttrokken is.

Weet je wat de hovenier mij zei?

“Achter die muur, mijn vriend, ligt de tuin van gisteren .“

“De tuin van gisteren? ”vroeg ik verbaasd. “Ja”, zei hij, “de tuin van gisteren.

Iedereen wil terug naar gisteren.

Iedereen gelooft dat die goede, oude tijd zoveel beter was dan de tijd waarin wij nu leven.

Iedereen gelooft dat gisteren mooier was dan vandaag”. ”Maar is dat dan niet zo?” vroeg ik hem.

“Welnee, beste vriend. Dat denkt iedereen maar. Kijk maar eens door dat poortje….

Zie je wel dat die tuin achter de muur precies is als de hof waarin wij nu lopen?

Echt, geloof me nu maar, het maakt echt niet uit in welke tuin je wandelt.

Heb nu maar vrede met de hof van heden….”

Uit : “De hof van Vrede”   van AF Troost

                                                                  -2-

Jaarvergadering en tweede thema middag , woensdag 13 februari

We starten zoals elk jaar met de jaarvergadering om 14.00 uur. Breng uw nieuwsbrief mee dan heeft u de agenda en alles bij de hand.

Streep thuis al aan waar u vragen over heeft en dan hopen we dit onderdeel om ± 14.30 af te ronden. En gaan we weer aan de koffie/thee .

De dames Joke Deelen en Cheryl Satijn, ervaren medewerkers bij Welzijn Zuidplas geven daarna een presentatie over ouderen-en mantelzorg.

Mensen worden steeds ouder en er wordt meer van ouderen verwacht op het gebied van zelfstandigheid.

Maar wat als iemand geen ondersteuning heeft vanuit de directe omgeving of wanneer er vragen zijn doordat iemand plots geconfronteerd wordt met beperkingen en/of ziekte?

De Ouderenadviseur vertelt wat zij zoal meemaakt. Vanuit het Steunpunt Mantelzorg [Joke Deelen]

krijgt u informatie over het verschil van mantelzorg met vrijwilligers werk, over de voldoening die mantelzorg kan geven maar ook over de kansen op overbelasting.

Weet u of mantelzorg een ‘verplichting ‘is? Door de vergrijzing halveert het aantal potentiële mantelzorgers per oudere.

Tegelijkertijd neemt het personeelstekort bij de professionals drastisch toe. Ouderen lopen hierdoor een groter risico op ongelukken.

We gaan onze zorgen met elkaar delen want….’ gedeelde zorg is halve zorg’.

Daarna heffen we het glas op een verzorgde warme [door die mantel] toekomst als nog een extra derde consumptie.

De prijzen daarvan staan op de balie en we hopen dat u de koffiebus extra zult vullen.

Dan hebben we ons jaarlijkse bingo spel, de stem om dit af te schaffen werd onmiddellijk het zwijgen opgelegd. Dus zal Willy de ballen weer laten rollen vanaf ± 16.00 uur. Nu een vraag aan u. We moeten ‘ontspullen’ en duurzaamheid nastreven. Als u nog in de kast een leuke bingo prijs heeft, zou u mij daarvoor willen bellen? Tel: 0180 315839. Dat zou wel eens verrassend kunnen zijn. Ik hoor graag van u.

Spellenmiddag dinsdag 26 februari van 14.00-16.30

Deze middagen zijn vooral gericht op het onderlinge contact en gezelligheid. Eerst bijpraten bij koffie of thee. Daarna maakt u een spelkeuze. Het spellen arsenaal is inmiddels uitgebreid met ‘Dobbel-fit’. Het spelen leverde eerder grote hilariteit op mede door de acties die ondernomen moesten worden. Daarnaast kunt u vele keuzes maken, sjoelen, scrabble, rummikub of triominos, klaverjassen of mens- erger- je- niet, veel is mogelijk, niets hoeft. We sluiten af met een borreluurtje. Kosten € 2.50 =inclusief toegang, koffie/thee; exclusief drankjes. PCOB-lidmaatschap is niet nodig, breng gerust uw buren, familie of vrienden mee.

                                                                                                                                                                                           

 SCHAKEN EN DAMMEN

Het is geen nieuwtje als ik u meld dat ontspanning en geheugentraining goed is voor lichaam en geest. Dit brengt mij heel toepasselijk met een ‘paardensprong’ van een sponsor zwemtocht naar ons gezellige schaak- en damclubje. Hoe zit dat ?

Een paar dagen voor Kerst was ik toeschouwer en supporter bij de sponsor zwemtocht, die door het tehuis waar mijn gehandicapte zwager woont, werd georganiseerd om een zgn. Belevenis Tafel te kunnen kopen.

Nu had ik had nog nooit van een Belevenis Tafel gehoord. Desgevraagd werd uitgelegd dat het een op moderne technologie verplaatsbare, rolstoelvriendelijke tafel is waar ouderen en mensen met een beperking samen met anderen herinneringen tot leven kunnen brengen. Zo heeft de tafel een verzameling multimedia-toepassingen, die zijn gericht op de jaren ‘60 en ‘70, maar er is ook geheugen/braintraining, spelletjes en muziek beschikbaar. Een mooi initiatief, maar waar ik stil en blij van werd, is het enthousiasme en de onvermoeibare inzet waarmee mijn zwager, zijn medebewoners en niet te vergeten de begeleiders zich hebben ingezet om dit doel te bereiken. Vele baantjes trokken zij ploeterend door het water.

En zo zittend langs de kant van het warme zwembad dwaalden mijn gedachten af naar ons schaak- en damclubje waar ook met enthousiasme en inzet wordt gespeeld.

Bij ons gaat er niet om hoe goed je bent. Het gaat erom dat we samen in ontspannen sfeer geestelijk in beweging zijn en daarmee lichaam en geest voeden.

Doe mee op de maandagmiddagen 4 en 18 februari + 4 en 18 maart 2019.

De staldeur van Boerderij Nooitgedacht aan de ‘s-Gravenweg 6 staat vanaf 13:30/h uitnodigend voor u open. Buiten is het koud, maar binnen is het hartverwarmend warm !Rond de klok van 16:00/h gaat we weer richting huis. De eigen bijdrage is € 3,00 per keer inclusief 2x koffie/thee met wat lekkers.  

U wilt eerst nog iets meer weten? Bel dan op werkdagen tussen 17:00 en 18:00 uur met Max van de Griek, telefoonnummer 06 - 474 06 764 of Carel Heine, telefoonnummer 0180 - 314 957. 

                                                                       -3-

 

VAKANTIE MIDWEEK SAUERLAND 20 TOT EN MET 24 MEI 2019

Wat een enorme belangstelling en enthousiasme is er getoond voor de midweek-reis naar het Sauerland. DE BUS IS VOL.

U kunt zich nog wel aanmelden voor de reserve-wachtlijst. We gaan dus met 52 personen op vakantie.

We reizen met de OAD en hebben alle kamers van het hotel tot onze beschikking. Wij hebben er ontzettend veel zin in!

De meeste deelnemers aan deze buitenlandse reis hebben voor 15 december 2018 de gevraagde € 100,00 overgemaakt op onze bankrekening NL47 RABO 0396 2092 89 t.n.v. P.C.O.B. , afd. Zuidplas onder vermelding van Sauerlandreis mei 2019.

Bent u nog niet in de gelegenheid geweest dit bedrag over te maken, dan verzoeken wij u het totaalbedrag ad € 385,00 te betalen op het bovenvermelde bankrekeningnummer met dezelfde informatie

 

Aan de deelnemers willen wij ook nog vragen om een thuisblijvers-telefoonnummer door te geven (voor zover dat nog niet is gedaan), zodat wij in geval dat nodig mocht zijn iemand van het thuisfront kunnen raadplegen. Wilt u een week vóór vertrek bij uw apotheek een lijst opvragen van medicijnen die u op dat moment gebruikt? U kunt hiervoor bij de balie van uw eigen apotheek terecht. Dus niet nu al maar pas een week voor dat we vertrekken. Het duurt nog wel even voor het zover is, maar wij kijken er vol verwachting naar uit.

ATTENTIE VOOR DE SAUERLANDGANGERS!

Let u er wel op dat u een geldig identiteitsbewijs meeneemt als we op reis gaan?

Willy Grönefeld, tel. 0180-314923.   Truus Burger, tel. 316725 of 0653305366

Jaargids

 

          

Bij de nieuwsbrief en het KBO/PCOB magazine treft u nu ook de nieuwe jaargids aan. Ik kreeg daar al vragen over. Er waren nog zoveel onduidelijkheden dat eind november niet haalbaar bleek. Arie Vreeburg heeft hem weer gemaakt evenals de kalender die u in november kreeg. Het is geweldig dat hij deze klussen weer heeft geklaard voor en met ons. Zelf heeft het bestuur deze kwaliteiten niet. We zijn Arie heel erkentelijk voor zijn vrijwillige bijdrage en hopen dat u de gids met plezier zult lezen.

 

Boottocht

Wat betreft de boottocht…. De Rederij is overgenomen door een andere maatschappij. Het personeel kon blijven maar onze reservering kon niet worden gehandhaafd. In overleg met PCOB Capelle, die dit jaar de organisatie op zich neemt, is besloten de boottocht te verplaatsen naar woensdag 26 juni. Wijzig dit aub op uw kalender en in uw agenda. Nadere berichtgeving volgt later.

BASISTRAINING VEILIGHEID

Wilt u samen met KBO/PCOB senioren langer veilig thuis laten wonen? Geef u dan op voor de basistraining veiligheid op 21 februari a.s. In de basistraining vergaart u kennis over veiligheid in en om het huis. Een getrainde kan dan eventueel een huisbezoek afleggen als daar om wordt gevraagd en signaleren wat er kan worden verbeterd aan de veiligheid in huis. De training vindt plaats in het kantoor van KBO/PCOB in Utrecht en duurt van 10.00 - 15.30 uur op donderdag 21 februari 2019. Er wordt voor een lunch gezorgd. Heeft u belangstelling om deze training te volgen en wilt u verdere informatie, bel dan Truus Burger, tel. 0180-316725 of 0653305366. Meld u gerust aan, het is van groot belang dat we als afdeling van de PCOB onze leden goed van dienst kunnen zijn!                     

Truus Burger

 

 

                                 

                

 

                                                                                                         -4-

                                                                                                             

 

Grote belangstelling voor Open Dag Computer Leercentrum

Een groot aantal belangstellenden kwamen op 19 januari een kijkje nemen tijdens de Open Dag in het Computerleercentrum. Diverse bezoekers hebben zich opgeven voor een van de cursussen of workshops.

Toch zijn er nog verschillende plaatsen vrij voor de komende cursusperiode.

 

Dus belangstellenden, die zich nog op willen geven voor een cursus of workshop, waaronder Windows 10-Basis, Windows 10-Extra, Fotoboek maken, fotobewerking Tablet, Startcursus iPad en iPhone, Opfriscursus i-Pad of cursus Excel, kunnen contact opnemen met één van de volgende vrijwilligers:

- Willy Grönefeld, 0180-31 49 23 (tussen 19.00 - 20.00 uur), /Word/PCOB-leercentrum/cursussen/2014/Roosters%202014/Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

- Gerth Westmaas, 0180-31 48 39 (tussen 19.00 - 20.00 uur), /Word/PCOB-leercentrum/cursussen/2014/Roosters%202014/Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

- Voor de meest actuele informatie over cursusdata e.d. : www.pcob-nieuwerkerk.nl

Goerami ICT Professionals nieuwe sponsor voor PCOB-leden.

Goerami geeft voor PCOB leden op vertoon van een geldige PCOB ledenpas op een aantal artikelen en diensten korting namelijk: 10% korting op muizen, toetsenborden en tassen. 25 % korting op Veilig Internet Check. 15 % korting op arbeid. Eerste twee maanden gratis bij afsluiten van een service-abonnement voor één jaar. Gratis installatie bij aanschaf nieuwe desktop of notebook (excl. overzetten van data van oud naar nieuw systeem)

 

Wandelen? Altijd gezellig

 

“Ans, kunnen we 4 december naar de molen wandelen? Dan hebben ze lekkere gevulde speculaas voor ons”, zei Nel. Dus, bij de speeltuin aan de Hitlandselaan stond een gezellige groep wandelaars in een kring te wachten, alles leek normaal. Tot we van de ’s-Gravenweg de dijk naar de molen opliepen. “Ans, zullen we deze keer onderlangs via de Vijfboeken gaan?”, zei Jan-Egbert. “Ja, dat lijkt mij een goed idee, want ze zijn aan het werk op de dijk, zie ik.” En zo liep ik met mijn ogen open een grote verrassing in. De molen hebben we die middag niet gezien, want de koffie met taart stond in de Garage, een leuk automuseum, klaar. De vierde verjaardag van Door De Weeks Wandelen hebben we tussen de auto’s en motorfietsen gevierd. Van de PCOB kreeg ik een bos bloemen en een gevuld mandje, erg leuk. Van de wandelaars, sommige wandelen ook al vier jaar mee, een mooie VVV bon. Allemaal hartelijk dank, zo kunnen we weer een jaar gezellig door wandelen. Elke dinsdag wandelen we tussen de 7km en 10 km met halverwege een pauze. Door De Weeks Wandelen begint om 13.15 uur en de startplaats kunt u via de wekelijkse mail krijgen. Informatie 0180 314285.Indien de afstand van DDWW u te lang is, dan start elke maandag om 13.30 uur een kortere wandeling van 4.5 km bij de Batavier. Na een uur wandelen drinken we nog even koffie of thee in de Batavier. Informatie 0180 314285

                                                                                                                  -5-

Na een prachtige zonsopgang en de belofte voor een prachtige winterdag, stonden we met 10 wandelaars klaar op de parkeerplaats.

 

 

We vertrokken voor een kort ritje en parkeerden de auto’s bij de pont op Ver-Hitland en staken over naar Ouderkerk aan den IJssel. Een van onze trouwe wandelaarsters kwam rechtstreeks met de fiets naar de pont en voegde zich daar bij ons, vanuit Stolwijk was dit beter te bereiken voor haar. We liepen door het dorp en dronken onze start-koffie bij het leuke tuincentrum. We liepen verder om vervolgens  het fietspad te gaan volgen richting Loetbos. Het was koud, maar heerlijk wandelweer, wel oppassen met lopen want op het fietspad was niet gestrooid en vooral op schaduwplekken onverwacht glad. Heelhuids kwamen we aan bij de Loet, waar we heerlijk in de zon in de buitenserre genoten van koffie of thee of warme chocolademelk, want daar was het echt weer voor!

We zochten weer de richting Ouderkerk op en liepen nu over wandelpaden die beter begaanbaar bleken. Het was super om hier te lopen middenin de prachtige Krimpenerwaard, een heel zacht windje in de rug, in de volle zon en met smienten, ganzen, zwanen, meerkoeten, waterhoentjes om ons heen èn wat een rust, we genóten. Weldra linksaf en via een woonwijk waren we weer snel bij de pont. We namen afscheid van onze fietsster, stapten op de pont, en vervolgens in de auto’s en reden weer op huis aan. We hadden 10 km op de teller staan.

De volgende wandeldata zijn: 16 februari [dit is de winterwandeling van BRAVO! waaraan we als wandelclub gaan deelnemen], 23 februari, 6 april en 11 mei.

Starten als altijd vanaf de parkeerplaats achter de Saffier om 10.00 uur [dit geldt ook voor de BRAVO! wandeling]. Denk aan goede wandelschoenen en een lunchpakket.

Opgaves bij: Rian de Zoete-Roosen, via tel.: 0180318173 of via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Ja, mensen, de tijd staat niet stil

De uitnodiging van de Belastingdienst tot het doen van aangifte Inkomstenbelasting 2018 zal u binnenkort wel op de deurmat zien liggen. U kunt uw aangifte in de regel zelf verzorgen als u in het bezit bent van een DigiD-nummer. U logt in bij de Belastingdienst en ziet dan, dat deze dienst reeds de meeste informatie in de aangifte heeft verwerkt. Controleer deze gegevens zorgvuldig en vul eventueel aan met de bij u bekend zijnde aftrekposten voor zorgkosten en eventuele via de bank en/of giro gedane giften. Daarna kan u het aangiftebiljet uitprinten en met gebruikmaking van uw DigiD-nummer deze aangifte ondertekenen en verzenden.

Maar wat als u niet zo digitaal vaardig bent? Of niet goed weet hij het allemaal werkt. Dan kunt u bij onderstaande personen terecht, die de mogelijkheid hebben om deze belastingaangifte voor u te verzorgen. Zij kunnen d.m.v. de bij de Belastingdienst door hen aangevraagde machtigingscode het aangiftebiljet digitaal voor u controleren, informatie toevoegen en daarna digitaal verzenden naar de Belastingdienst. Met gebruikmaking van de u toegezonden machtigingscode kan de HUBA uw gegevens digitaal oproepen en na invulling digitaal inleveren met gebruikmaking van hun eigen DigiD-nummer. Wilt u gebruik maken van deze mogelijkheid, dan kunt u contact opnemen met één van de onderstaande HUBA’s :

Jan van der Voorden, Zevenhuizen, tel. 0180-632094.

Piet v.d. Spek, Nieuwerkerk aan den IJssel, tel. 0180-634112,

Willy Grönefeld, Nieuwerkerk aan den IJssel, tel. 0180-314923 (’s-Avonds tussen 19.00 – 20.00 uur)

 

                                                                                            -6-

 De uitzendingen van de "MUZIEKSLEUTEL"

Iedere donderdagavond kunt u van 19.03 tot 20.00 uur luisteren naar dit radio-programma. De Muzieksleutel is een programma van de gezamenlijke kerken met muziek, koor, samenzang en een korte overdenking door een predikant of pastor. Het programma is te beluisteren via de radio op 107.3 en via de kabel en 102.4 FM. Wilt u later de uitzending nog eens beluisteren, dan kan dat via internet www.omroepzuidplas.nl: met klik op radio en terugluisteren.

De Alexanderhoeve, winkelcentrum de Reigerhof, biedt u, op al uw aankopen 10% korting. De zaak

is gespecialiseerd in tapas en kaas, heeft daarnaast een heerlijk assortiment noten, wijnen en chocolade.

Iedere woensdagochtend op het Kroonkruid en woensdagmiddag t.o. Wooncentrum De Meander staat

Vishandel: Michel Heinen. U krijgt 10% korting op uw aankoop op vertoon van uw ledenpas.

Wereldwinkel Nieuwerkerk biedt elke dinsdag 10% korting aan voor P.C.O.B.-leden

Kom gezellig langs bij onze winkel aan de Dorpsstraat 51a. De koffie staat klaar.

Onderstaande nieuwe leden heten wij hartelijk welkom en wij stellen hen graag aan u voor:

Fam. v.d. Gaag                                              Oudersvrucht 4           Moordrecht

Dhr. N. C. Langbroek /            Mevr. R. Ruslaxi          De Els 42                    Nieuwerkerk a.d. IJ.

Kerstviering op 12 december 2018.   

 

                                                                                                

Deze middag werd geheel verzorgd door de ons bekende schrijfster Joke Verweerd. Joke vertelde en las gedichten voor geheel uit eigen werk met daarnaast het voorlezen van gedeelten uit Lucas 2. We zongen daarbij ook prachtige liederen begeleid door organist Alfred van Mourik.  Het was een warme middag en iemand zei tegen mij: het hoeft van mij verder geen Kerst meer te worden ik heb het al zo intens beleefd!

Oplossing kerstpuzzel

De oplossing is: “Een helpende hand toesteken” Op de ledenmiddag werden de prijzen getrokken uit alle goede oplossingen. De winnaars zijn: De fam. J. Vuerhart, Hans Oster, en Lijni Stolk. Zij werden allen verrast met een bloemenbon van v.d. Dussen.

   

Verslag contactmiddag 9 januari

De middag werd, met dia’s en mondelinge toelichting, verzorgd door de ons bekende Kees Terlouw uit Vianen, het was de negende keer dat hij door ons werd uitgenodigd.

Deze keer vertelde hij over de rondreis van 3500 km die hij met zijn vrouw maakte door West-Afrika, hierbij werden de landen Ghana, Togo, Burkina Faso en Mali aangedaan.

In dit gebied zijn veel Franse en Portugese invloeden te herkennen, de voertaal is overwegend Frans. De Islam wordt hier belangrijker, ten koste van het Christendom. Gestart en geëindigd werd in Accra, de hoofdstad van Ghana, op de markt wordt veel mooi houtsnijwerk verkocht. Verder zijn hier forten uit de zeventiende eeuw die gebruikt zijn voor de slavenhandel, ook door onze landgenoten. In de buurt zijn veel vissersdorpjes waar op de traditionele manier zwaardvissen, haaien, roggen en andere vissoorten worden geland.

Met de bus naar Togo, hier ligt een enorm groot stuwmeer waar de elektriciteit voor het gehele land wordt opgewekt. Er zijn in dit land enorme termietenheuvels te zien.

De reis ging verder naar Burkina Faso in de Sahel. In dit land worden op markten veel veelkleurig bedrukte stoffen verkocht uit Nederland. Er staan enorme Baobab bomen van 25-30 meter hoog, sommige zijn 1000 jaar oud. In Mali is de belangrijkste rivier de Niger. Er staan hier schitterende lemen moskeeën. Hier is een grote verscheidenheid van rassen te zien, naast een groot aantal Soedan negerstammen zijn hier ook Peulen en Toearegs. In de Dogon zijn oude rots woningen te zien.

Het was een mooie middag met veel schitterende en kleurige dia’s van mensen, gebouwen en natuur.

 

 

 

-7-

JAARVERSLAG 2018 VAN DE PCOB ZUIDPLAS

Afgelopen jaar zijn er 26 van onze leden overleden. Hieronder volgen hun namen:

5 januari                  Dhr. D. Verboom                                                              85 jaar

9 januari                  Dhr. L. Jongeneel                                                              93 jaar

10 januari                Dhr. C. Schellevis                                                              92 jaar

19 februari              Mevr. J. Suurland                                                             82 jaar

26 februari              Mevr. A.C. Alderliesten-Verdoorn                                91 jaar

8 maart                    Mevr. P.C. Verburg-Bregman                                        88 jaar

9 maart                    Dhr. S. v.d. Hoek                                                              80 jaar

13 maart                  Dhr. C. Verwaal                                                                83 jaar

31 maart                  Dhr. W. van Dieren                                                         85 jaar

4 april                      Dhr. J. Dudok                                                                    84 jaar

21 april                     Mevr. G. Verhoef-Post                                                  82 jaar

13 mei                      Mevr. A. Polderman-Hanse                                          90 jaar

15 mei                      Mevr. E. Stam-Houweling                                             74 jaar

1 juli                         Mevr. H. de Jong-Oosterom                                          60 jaar

8 augustus              Dhr. J. Klink                                                                       96 jaar

9 augustus              Dhr. J.C. Lobbes                                                               88 jaar

15 augustus            Dhr. P. Janse                                                                     84 jaar

30 augustus             Mevr. A. Steenbergen-Kelder                                       92 jaar

6 september          Mevr. W.P. van Arnhem-Spaans                                    83 jaar

8 september          Mevr. C.H. Nieuwenhuizen-Koolhaas                           94 jaar

10 september         Dhr. T. den Ouden                                                          75 jaar

3 oktober                Mevr. L.C. Blok-Boer                                                       81 jaar

10 oktober              Dhr. H. Twigt                                                                    88 jaar

17 oktober              Dhr. A. van Vliet                                                               88 jaar

30 oktober              Mevr. J.F.J.H. Dekker-Wien                                            87 jaar

20 december          Mevr. A. Kuiper-v.d. Linden                                           83 jaar

Op 14 december overleed op 85-jarige leeftijd dhr. Henny vd Kleij, oud bestuurslid.

De familie vd Kleij was verhuisd naar Zoetermeer en Henny is aldaar begraven.

Dat allen mogen rusten in vrede.

-8-

           Dit jaar hebben we weer mogen genieten van 10 themamiddagen over diverse onderwerpen.

 • Op 10 januari maakten we een boeiende reis door het land van de Farao’s aan de hand van de inmiddels bekende Kees Terlouw. Er waren 115 belangstellenden.

 • Op 14 februari hielden we de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Deze verliep weer vlot zoals vanouds. Daarna was wethouder Daan de Haas onze gast en konden we met hem in discussie over de vraag “Hoe seniorvriendelijk onze gemeente wil zijn en wat daarop is ingezet voor de verkiezingen bij de verschillende partijen”. Er werden hem diverse vragen gesteld die hij later heeft beantwoord via onze Nieuwsbrief. Deze middag werd bezocht door 100 personen.

 • Op 21 maart hield Arjan Breukhoven een lezing over Bachs Matthäus Passion. Arjan wist een ieder te boeien en het was een mooie middag waar we stil van werden. Van deze prachtige middag hebben 135 gasten genoten.

 • Op 10 april werd voorafgaand aan onze jubileumviering eerst de middag gevuld met gastspreker Arend Hoogeveen. Zijn presentatie over o.a. het Hitlandgebied en de Eendragtspolder was erg interessant en trok 175 belangstellenden. Deze presentatie gaf ons weer eens een andere kijk op ons buitengebied.

 • Op 9 mei kwam dhr. Krijn v.d. Ham vertellen over het ontstaan van de Bijbel en de komst van het geloof. Met een prachtige expositie was het een zeer leerzame middag waarbij 65 personen aanwezig waren.

 • Op 13 juni was er geen spreker maar gingen we met z’n allen varen met Rederij Fortuna. Deze jubileum-boottocht voerde ons naar de Maasvlakte met onderweg veel bruggen en havens. We kregen een geheel andere kijk op Rotterdam, de stad die we nu vanaf het water bekeken. Een prachtige vaarroute. We hadden ook de KBO en afdeling Capelle van de PCOB uitgenodigd met ons mee te varen. Een geweldige happening.

 • Op 12 september gingen we weer van start na de vakantie. Die middag was dhr. Jan van der Ent uitgenodigd te spreken over zijn fietstocht langs de Maas en de Loire. Wat is hij toch een begenadigd spreker die steeds weer boeit met zijn verhalen en wetenswaardigheden. Er waren 95 gasten.

 • Op 10 oktober nam dhr. Chris Vennix ons mee langs de oude Rotterdamse stadshavens. De meeste gasten bleken banden te hebben met de stad en was er heel veel herkenning . 120 Personen hebben genoten van deze wandeling langs de havens.

 • 14 November zijn we uitgebreid geïnformeerd door de Rabobank en de Politie over de financiële veiligheid en de veiligheid in en om ons huis. Een erg leerzame middag die erg goed werd geleid. Er waren 115 personen aanwezig.

 • Op 12 december hielden we met 140 gasten de jaarlijkse Advents- en Kerstmiddag. Joke Verweerd wist op haar geheel eigen wijze er weer een geweldige en sfeervolle viering van te maken. Alfred van Mourik begeleidde ons op het orgel bij de samenzang. Dat was fijn zingen en dat was ook duidelijk te horen.

Alle middagen werden de gasten verwend met koffie/thee en altijd heerlijke traktatie door het PCOB-koffieteam. Koster Bert v.d. Wouden en Carel Heine waren gastheer.

Dat was al een hele lijst van activiteiten door het jaar heen. Maar er is nog veel meer te vermelden. Als eerste onze jubileumviering op 10 april. Er is door een aantal mensen heel veel werk verzet. We hebben middenpagina-breed in Hart van Holland kenbaar gemaakt dat we 30 jaar bestonden. Op die pagina is ook een puzzel geplaatst waarmee mooie prijzen te winnen waren. Er kon ook een slagzin worden ingediend en de winnende slagzinnen waren “Een eigentijdse seniorenorganisatie heeft de toekomst ….. omdat we zo jong zijn als we ons voelen” en “……… omdat niet alleen de jeugd de toekomst heeft”. Met medewerking van de door ons benaderde lokale bedrijven werd het een groot succes. 30 Jaar PCOB! Wat een happening!

 

 

Na een borreluurtje op 10 april was er een warm- en koud buffet besteld voor de aangemelde leden.

         

Ook burgemeester Kats en de directeur van de PCOB Manon Vanderkaa waren aanwezig.

-9-

De burgemeester heeft de prijzen getrokken van de jubileumpuzzel en Manon heeft bekend gemaakt wie de slagzinwedstrijd hadden gewonnen.

Al met al een dag waar nog met veel genoegen op wordt teruggekeken.

 

         

 

 

De spellenmiddagen werden ook weer maandelijks gehouden, ook in de zomervakantiemaanden. Schaken en dammen, wandelen en fietsen, quilten, schilderen, allemaal activiteiten georganiseerd door de vrijwilligers van de PCOB. Ook het Computerleercentrum (CLC) vierde een jubileum, 20 jaar! Het CLC voorziet in een grote behoefte onder ouderen. Er zijn dit jaar weer veel cursussen gegeven waaraan 115 cursisten hebben deelgenomen. Het is geweldig dat er zoveel vrijwilligers les willen geven. Zonder hen zou de PCOB deze activiteiten allemaal niet kunnen aanbieden. Het bestuur is deze mensen dan ook zeer dankbaar. Eens per jaar wil zij dat dan ook laten blijken door hen uit te nodigen voor een “Chineesje”. Ook de Commissie Lief en Leed was weer volop actief. We hebben 200 leden die ouder zijn dan 82 jaar. Kunt u nagaan hoeveel kaarten er zijn geschreven en hoeveel bezoekjes zijn afgelegd. En niet te vergeten onze Huba’s. Zij hebben met zijn drieën ruim 200 belastingbiljetten ingevuld dit jaar!! Het is ieder jaar weer een hele klus om alles op tijd bij de Belastingdienst in te dienen! We nemen graag onze hoed of pet af voor deze kanjers!

De 19 fietstochten, zowel de middag-, dag-, als trekhaaktochten, waren georganiseerd door Henk vd Heuvel en Aad Vis. Enkelen gingen wegens weersomstandigheden niet door maar de belangstelling blijft al jaren zeer groot en zo is fietsen een kwaliteitsactiviteit die ‘voor de wind’ gaat. 30 Juni werd ook weer meegedaan met de Rabo-bank sponsorfietstocht. Hier werd geld bijeen gefietst voor onze vereniging. Op 14 juli werd met 75 deelnemers gefietst én gewandeld met ons logo en motto :“Zuidplas in Beweging”. Dit jaar werd gestart in Moordrecht bij “Vivere” en wat hadden we een prachtig weer. De bezoeken aan het Abram Kroesgemaal, Jomajole, de Bovenstee en de Moordrechtse Oudheidkamer waren een succes. Door deze dag te organiseren én de opbrengst van de RABO sponsor-fietstocht werd een gift van € 750 overgemaakt aan de Stichting Molen Kortenoord. Eind augustus genoten 15 fiets-liefhebbers van een stralende midweek-fietsvakantie in Stevensbeek, georganiseerd door Rian de Zoete.

Een andere kwaliteitsactiviteit die Zuidplas in beweging zet is het wandelen. Ans de Koning organiseert Door-De-Week-Wandelen [DDWW] en startte in juni ook het Batavier-wandelen. Ze organiseerde ook 2 maal een ‘Cultuur Wandeling’. Met haar en de wandelaars werd in december feest gevierd i.v.m. 200 x DDWW. Rian de Zoete wandelt vanaf het jaar2000 elke maand zaterdags buiten de regio. Haar zorgvuldige organisatie van die wandelingen werd in november gevierd : 200 x zaterdags wandelen!

Op 19 november organiseerden NPV en PCOB in samenwerking met Welzijn Zuidplas een avond met als thema “Samen tegen eenzaamheid”. Met meer dan 100 gasten een goed bezochte en zinvolle avond in Swanla in Zevenhuizen. Ook de kerken waren vertegenwoordigd.

Er zijn dit jaar ook weer kilo’s doppen gespaard voor het opleiden van zorghonden.

Dit jaar zijn we begonnen met de organisatie van een midweekvakantie naar het Sauerland in mei 2019. De bus was snel vol geboekt en we hopen dat het een goede en fijne vakantie mag worden.

Wat een geweldig jaar hebben we achter de rug met 4 jubilea en mooie belevenissen. Al met al bruist de PCOB nog steeds van de activiteiten. We hopen dat deze ook het komende jaar kunnen worden voortgezet met behulp van onze vrijwilligers. Zonder hen zou het allemaal niet kunnen. Bovenal bidden we om de onmisbare Zegen van onze God over ons werk.

Nieuwerkerk a/d IJssel, 8 januari 2019

Truus Burger, Secretaris PCOB Zuidplas

Verslag van de op 14 februari 2018 gehouden Algemene Ledenvergadering van de PCOB Zuidplas

De voorzitter opent de vergadering met het lezen van een gedeelte uit Romeinen 8 over de hoop van Gods kinderen. Daarna gaat hij voor in gebed.

 1. Notulen van de Algemene Ledenvergadering van 8 februari 2017

  Deze worden ongewijzigd goedgekeurd en akkoord bevonden onder dankzegging aan de secretaris.

 2. Ingekomen stukken

  Er zijn geen ingekomen stukken.

 3. Jaarverslag van de secretaris over 2017

  De namen van de overleden leden in 2017 worden door Hea genoemd. Daarna is er 1 minuut stilte. Hea sluit deze herdenking af met het gedicht “Herinnering"

-10-

 

Samen in de zachte regen,   

Samen in de warme zon,

k wilde dat j’er onbevangen

Nog eens van genieten kon.

Langzaam wandelen in de avond,

’n windvlaag, spelend met je haar,

Woorden die verwonderd kleurden

Wat we voelden voor elkaar.

 Samen luisteren naar concerten

 Zwijgend lezen in een boek,

 Even naar elkander kijken

 Uit een zo vertrouwde hoek,

 Onverwacht elkander kussen

 In verlangen naar elkaar,

 Diep, vergroeid door veel gevoelens

 En ….. dat al zo menig jaar …..

Samen voor het slapen, praten

Over dingen van de dag

Soms met pijn om ’t niet-begrijpen,

Soms bevrijdend in een lach.

‘K leg mijn handen op je kussen

‘k mis je warmte, ‘k mis je zoen

‘k weet dat “samen kunnen delen”

Niet meer over is te doen ……

 

           Het jaarverslag wordt vervolgens goedgekeurd onder dankzegging aan de secretaris.

 

4. Jaaroverzicht 2017 van de penningmeester

Er is een positief saldo over 2017. Een mooi resultaat en prima werk. Dank aan de penningmeester.

5. Goedkeuring financiën en benoeming lid Kascontrolecommissie 2018

       Dhr. v.d. Voorden doet verslag van de kascontrole 2017. De boeken zijn akkoord bevonden en hij stelt voor de penningmeester décharge te verlenen voor het gevoerde beheer.

       Hijzelf treedt  af  als commissielid. In zijn plaats wordt mevr. Van Erk benoemd. Zij zal samen met dhr. J. Ligchaam de boeken over 2018 gaan controleren.

 

6. Beleid 2018

 

    .   Begroting 2018. Deze wordt goedgekeurd.

 •   Contributie 2018. Deze zal niet worden verhoogd.

7. Bestuursverkiezing

        Thea van Vliet en Willy Grönefeld zijn beiden aftredend en niet herkiesbaar. De vergadering verleent hen echter dispensatie, zodat zij nog een jaar kunnen aanblijven.

          Piet van der Spek en Truus Burger zijn aftredend en  herkiesbaar. Zij worden met algemene stemmen herkozen. Er is nog een vacature voor de functie van 2e voorzitter .

        Hea is bereid ad interim als 2e voorzitter te functioneren.

8. Rondvraag

        Diny Vijn vraagt hoe het met de bezorging van Perspectief zal gaan. Er is nog geen zekerheid of ze vroeger of later gaan komen nu de KBO en PCOB één gezamenlijk ledenblad krijgen.

9.  Sluiting

Niets meer aan de orde zijnde, sluit de voorzitter de vergadering met een hamerslag!

8 januari 2019,

Truus Burger, Secretaris PCOB Zuidplas

-11-

 

Benefietconcert voor ‘De Weduwen van Srebrenica’ op 16 maart in de Dorpskerk van Moordrecht. Wie heeft er nu niet van gehoord van het drama wat zich daar heeft afgespeeld? Onder mandaat van de Verenigde Naties was Nederland verantwoordelijk voor de veiligheid voor de veiligheid van duizenden vluchtelingen maar met fatale afloop; meer dan 8500 mannen v.a. 14 jaar en ouder zijn toen vermoord

.

  Als enige wereldwijd heeft Stichting Proplan zich het lot van deze weduwen aangetrokken en ook die worden oud en hebben zorg nodig.

Daarom  begint dit voorjaar de bouw van een zorgcentrum nabij Srebrenica. Stichting Proplan helpt mee met 200.000 euro en Wilde Ganzen vermeerdert dit dan tot 300.000 euro. Op  16 maart a.s. wordt voor dit doel een benefietconcert georganiseerd door Stichting Proplan waarvoor u hartelijk wordt uitgenodigd om daarmee ook uw steentje te kunnen bijdragen aan de bouw ervan.  

 

 

Kom daarom op 16 maart 2019 een prachtige muziekavond o.l.v. Mark Brandwijk die ook achter de piano zit en steun gelijk het goede doel. U gaat gegarandeerd een onvergetelijk concert beleven in de historische Dorpskerk met medewerking van een groot samengesteld koor: Christelijk Gemengd Koor Delfshaven, Interkerkelijk koor Sparkling Voices

De muzikale medewerking is van: Kees Dorst, orgel Jantine Kalkman, trompet Trudi Bos, fluit Willemijn de Munnik, solozang Jaap klootwijk slagwerk en percussie

De kerk is open vanaf 19.00 uur  en de aanvang is 19.30 uur.                                  

Toegangskaarten bestelt u via de website www.stichtingproplan.nl

of een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Doel is dat u geniet en er een mooie opbrengst is. Voor een dergelijke avond betaal je al gauw tussen de 15 en 25 euro en soms zelfs meer.

Als een experiment mag u voor deze avond zelf bepalen wat de prijs is van een toegangskaart. Voor sommigen mensen is 15 euro het maximum en voor anderen iets wat makkelijk te doen is.

Indien nog voorradig aan de kerk kost een kaart 15 euro en tot 12 jaar 10 euro.

Ook zijn kaarten voorradig bij De Baanderij aan de Industriestraat 1  te Gouda.

Hebt u een vraag, ook dan kunt mailen of een belletje naar 0624 905140, het nummer van Willem Pronk, voorzitter van de stichting en tevens lid van onze vereniging.

Commissie “Lief en Leed”.

Helaas moesten we op 20 januari plotseling afscheid nemen van ons trouwe commissielid Sjacky Bakker. Zij was degene die de kaartjes naar de 83-en 84-jarigen verstuurde en samen met haar man Jan de jarigen van 85 jaar en ouder buiten Nieuwerkerk met een bezoek vereerden. Wat zullen wij haar missen als trouwe medewerkster in onze commissie!

Wij wensen Jan en zijn gezin heel veel sterkte toe en Gods voelbare aanwezigheid.

 

-12-

 

Bestuurssamenstelling:                

                                                                                                                    

Voorzitter                                  Siem van Loon           Alb. v.’t Hartweg 9     2913LE             0180-313506

2e Voorzitter a.i.                        Hea Snoek                 Troelstrastraat 46                               0182-372643*

Alg. Bestuur/ Lief & Leed                                             Moordrecht               2841CP          

Secretaris                                 Truus Burger              Boslaan 22                2912PA             0180-316725*

Penningmeester                       Piet v.d. Spek             Middenmolensing.28 2912PK            0180-634112

2e Penningmeester                   Willy Grönefeld           Kleine Vinkstraat 14 2912AG            0180-314923

Alg. Bestuur / P.R. Redactie    Nel Oudijk                   Pr. Beatrixstraat 14   2911AL             0180 315839

Alg. Bestuur/ Nieuwsbrief         Thea van Vliet-Nell     Westringdijk     28     2913LK             0180 313174

Medewerkers                                                                    

Administratie Computercursussen  Willy Grönefeld           Kleine Vinkstraat 14 2912AG   0180 314923

   Ledenadministratie / Distributie bladen Nelie Ligchaam Italiaanse zoom 6       2912GH   0180 314535**

Mutaties, uitsluitend per e-mail doorgeven aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

evt. opzegging van PCOB lidmaatschap, ook uitsluitend per e-mail of schriftelijk, voor 1 december.

                                      *ook voor vervoer naar/van bijeenkomsten.

**ook vragen over de bezorging van het magazine KBO-PCOB

E-mail: Secretaris: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                                  

Administratie Computercursussen : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                   

Rabobank nr. NL47 RABO 0396 2092 89 t.n.v. PCOB, Nieuwerkerk a.d. IJssel

Volgende Nieuwsbrief: Kopij inleveren: vóór 22 februari 2019.

Redactieadres: Westringdijk 28, 2930 LK, Nieuwerkerk aan den IJssel.

e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het volgende KBO-PCOB magazine en de Nieuwsbrief verschijnen 28 februari 2019.

IK WORD LID VAN DE P.C.O.B.

Naam:                                                                           O m.  O v. 

Roepnaam:                                Voorletters :                  Geboortedatum:

Adres:

Postcode en woonplaats:

Telefoon:                                 Emailadres:

Gegevens partner hieronder invullen, indien u een partnerlidmaatschap wenst.

Naam:                                                                           O m. O v.

Roepnaam:                                Voorletters:                   Geboortedatum:

Datum:                                    Handtekening:

Contributie : Individueel lid € 28,50                            Partnerlidmaatschap € 45,00

Aanmelden nieuwe leden: per email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of schriftelijk naar: Ledenadministratie PCOB, Italiaansezoom 6, 2912 GH Nieuwerkerk a/d IJssel

Voor betaling krijgt u een accept giro toegestuurd door de penningmeester.

Wij willen u graag in de volgende nieuwsbrief als nieuw lid vermelden en welkom heten. Wilt u hier aangeven of u ja of nee akkoord bent met die publicatie ?

 

 

 

Protestants Christelijke Ouderen Bond                Perspectief voor senioren

                                                           

  

NIEUWSBRIEF                                                      www.pcob-nieuwerkerk.nl

              

December - Januari 2019  afdeling ZUIDPLAS

Immanuel – God met ons !     Kerstfeest.

                                                                                                                                                                                                                                          

1Luister; ik heb je wat te zeggen;                 2 ‘t Is enkel dit; God weet dat mensen

O nee, het is geen nieuw verhaal,                    zo vreeslijk EENZAAM kunnen zijn,

En ik gebruik heel simp’le taal,                       dat ze alleen hun angst en pijn

Er is niet veel uit te leggen.                             Verdragen moeten, tot de grenzen

3 van kracht en moed zijn overschreden;     4 En omdat God niet kan verdragen

Zo tobben ze wanhopig voort,                        dat zo zijn wereld ondergaat,

Omdat geen mens hun noodkreet hoort,         zond Hij Zijn Zoon, die metterdaad

Geen mens weet, wat er wordt geleden,         bij ons wou zijn. Hij hoort ons klagen.

5 kijk, daarom werd de HEER geboren-         En ik met Hem. God is dichtbij,

Het kerstfeest zegt je; Hij met mij                  Je mag voor altijd bij Hem horen!!

                                                                                                 Nel Benschop.

We hebben de afgelopen tijd wat aandacht gegeven aan het feit dat EENZAAMHEID zo veel voorkomt,

hoe treffend verwoordt dit gedicht wat het kan betekenen eenzaam te zijn. Maar ook hoe kostelijk wat kerstfeest kan betekenen. We gaan weer naar het kerstfeest toe, het is weer eindejaar, en dat kunnen soms moeilijke dagen zijn. Daarom als er iemand is; die eenzaam is in je omgeving, probeer dan wat te betekenen voor die persoon, door een bezoekje, of een kaartje.

We schreven het al, eindejaar, we gaan D.V. weer van oud naar nieuwjaar, maar wat is oud?

Ik denk dat het betekent het is voorbij, er zit geen verwachting meer in, maar een gedenken wat was het ook alweer, ja dat noemen we dan oud. Het afgelopen jaar heeft veel gebracht,

Voor de een prachtige herinneringen, voor de ander misschien moeilijk te verwerken dingen.

Ook hier geld: God is dichtbij, je mag voor altijd bij Hem horen. Hij zorgt voor U.

En vooral vertrouw op Hem, denk dan aan Openbaring 21. Zie ik maak alle dingen Nieuw.

In ons verenigingsverband mogen we ook dankbaar zijn, wat is er allemaal niet gepasseerd.

In alle vrijheid mochten we ons werk doen, en daar willen we onze “God voor danken”.

Anno Domino 2019. Wat zal het ‘nieuwe jaar ons brengen’ naar ik meen gaan we verschillend het nieuwe jaar in. De een kijkt vol verwachting naar de toekomst, de ander is daar onzeker over. De wereld is in rep en roer, wat gebeuren er niet voor dingen die ons benauwen en ons onzeker kunnen maken?.

Een ding is zeker ‘ God is getrouw, zijn plannen falen niet.

Hij kiest de zijnen uit en roept die allen, en ‘t werk der eeuwen dat zijn Geest omspant, volvoert zijn hand.

Hij is er bij !Ik wens U allen gezegende feestdagen en een nieuw jaar onder Gods zegen.

Uw voorzitter Siem van Loon.

-2-

 

Woensdagmiddag 12 december:

Advent en Kerstviering met Joke Verweerd.

Joke Verweerd is als bekend auteur een geliefd spreker bij onze vereniging. Hea Snoek zette haar op het voorkeurslijstje voor de thema middagen. Joke is geboren in Krimpen a/d IJssel, studeerde sociaal werk, trouwde en heeft twee kinderen en kleinkinderen. Het schrijven was een passie voor Joke maar werd een roeping na haar ziekte [borstkanker, 2011]. Ze won twee keer de Publieksprijs Christelijk Boek. Ze is weduwe. Ze verzorgt nu onze themamiddag en heeft deze de titel gegeven:

Uit het duister hier gekomen.

Ze brengt tevens boeken van haar hand mee die u kunt kopen. Op verzoek wil ze die ook voor u signeren. Ook al heeft u thuis een boek van haar, ook dat kunt u alsnog laten signeren.

De orgelbegeleiding bij de viering is door organist en PCOB-lid : Alfred v Mourik.

De dames van het koffieteam zullen de feestvreugde verhogen met een heerlijke traktatie .U kunt daarvoor uw bijdrage in de koffiebus doen, die in de pauze rond gaat.

Oproep: Actie omzien naar elkaar ; Zoals voorgaande jaren willen we iedereen weer vragen een groet of wens op een kaart te zetten, het liefst ook met uw naam. Deze dan in de doos te deponeren als u komt. Bestuursleden zullen deze bij de uitgang uitdelen.

Uitzending van de viering rechtstreeks via de kerkradio voor hen die daarop zijn aangesloten.

De uitzending komt op een later tijdstip ook via Omroep Zuidplas. Ieder die het programmaboekje tevoren wil ontvangen kan mij daarvoor bellen of mailen. Nel Oudijk : 0180 315839 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Welkom in het H.K.C. JA Beyerinkstraat 53. Inloop 14.00 uur, aanvang 14.30 uur, afsluiting rond 16.30 uur.

Tweede Kerstdag , spelmiddag weer interkerkelijk geïntegreerd

Vorig jaar organiseerden de gezamenlijke kerken voor het tweede jaar een middag met het thema: ‘Niemand hoeft met de Kerst alleen te zijn’. Vrijwilligers hadden winkeliers benaderd voor feestelijke versnaperingen en de Ned. Herv. Kerk had ‘de Vluchtheuvel’ ter beschikking gesteld. En de PCOB…. deed ook mee! Met een tas vol spellen erheen en er werd met veel plezier gespeeld. Jong en oud deden mee en ondertussen was er heel veel heerlijks. Dat er vele kerken met hun leden meededen was echt uniek.

Vorige week werd ik wederom benaderd door Ds Treep of we weer willen meedoen en ik twijfelde geen moment. Dit jaar biedt de Ringvaartkerk gastvrijheid. Ringvaartlaan 16, 2914VJ Nieuwerkerk a/d IJssel. De middag kreeg de titel : Een warm welkom. En daarmee nodig ik u allen weer uit. Neem degene waarvan u weet dat die alleen thuis zit, ook mee. Een middag van samenzijn waar niets hoeft maar veel mogelijk is en u meer dan welkom bent. Voor verdere informatie , zie Hart van Holland en kerkbladen. Of bel 0180 315839

Indien u niet zelfstandig kunt komen, kunt u Truus Burger bellen tel 0180 316725

 

 

                                                                                                            -3-

          SCHAKEN EN DAMMEN

Over een paar weken laten we 2018 al weer achter ons en verwelkomen we het nieuwe jaar 2019 ! Wat gaat het allemaal snel, maar hoe het ook zij met de komst van 2019 schudden we ‘het oude jaar’ als het ware van ons af en maken we ons op voor ‘het nieuwe’. Nee, ik ga hier niet filosoferen over heden en verleden. Daarover hoort en leest in deze dagen al zoveel van mensen, die daar veel beter in zijn dan de schrijver van deze regels. Laat ik mij maar beperken tot ons schaak- en damclubje. Ons clubje kan terug kijken op heel goed bezochte middagen. Helaas zijn er dit jaar wat vaste deelnemers afgevallen, hetzij door leeftijd hetzij door verhuizing. Gelukkig is er ook ‘nieuwe aanwas’ en daar zijn alle spelers heel blij mee,    want ook bij ons is het credo ‘hoe meer zielen hoe meer vreugd’. Het zou geweldig zijn als u in het nieuwe jaar komt versterken.

Op deze plaats heb ik meermaals al aangegeven dat het ‘niet om de knikkers, maar om het spelletje gaat’.

Kortom: geen klokken en geen notatie van zetten ! Het elkaar ontmoeten in een gezellige en ontspannen sfeer staat voorop en het resultaat telt niet. U bent van harte uitgenodigd op de maandagmiddagen 7 en 21 januari en 4 en 18 februari 2019 mee te spelen. De staldeur van Boerderij Nooitgedacht aan de ‘s-Gravenweg 6 staat vanaf 13:30/h voor u open.

Rond de klok van 16:00/h gaat we weer richting huis. De eigen bijdrage is € 3,00 per keer inclusief 2x koffie/thee met wat lekkers. U wilt eerst nog iets meer weten? Bel dan op werkdagen tussen 17:00 en 18:00 uur met Max van de Griek, telefoonnummer 06 - 474 06 764 of Carel Heine, telefoonnummer 0180 - 314 957.  

VAKANTIE MIDWEEK SAUERLAND

20 TOT EN MET 24 MEI 2019

Wat een enorme belangstelling en enthousiasme is er getoond voor de midweek-reis naar het Sauerland. DE BUS IS VOL. U kunt zich nog wel aanmelden voor de reserve-wachtlijst. We gaan dus met 52 personen op vakantie en we reizen met de OAD en hebben alle kamers van het hotel tot onze beschikking. Wij hebben er ontzettend veel zin in!

Denkt u er om dat u de 100 euro p.p. vooruitbetaling voor half december doet op onze bankrekening NL47 RABO 0396 2092 89 t.n.v. PCOB Zuidplas onder vermelding van Duitslandreis mei 2019. Aan de deelnemers willen wij ook nog vragen om een thuisblijvers-telefoonnummer door te geven (voor zover dat nog niet is gedaan), zodat wij in geval dat nodig mocht zijn iemand van het thuisfront kunnen raadplegen. Wilt u een week vóór vertrek bij uw apotheek een lijst opvragen van medicijnen die u op dat moment gebruikt? U kunt hiervoor bij de balie van uw eigen apotheek terecht. Dus niet nu al maar pas een week voor dat we vertrekken. Het duurt nog wel even voor het zover is, maar wij kijken er vol verwachting naar uit. Willy Grönefeld, tel. 0180-314923. Truus Burger, tel. 316725 of 0653305366.

Eerste spellenmiddag in het nieuwe jaar :

dinsdag 29 januari 2019

U heeft het vast al op de kalender gezien…. De spelmiddagen staan er weer op!! U bent dus weer hartelijk welkom van 14.00-16.30 in het HKC, J.A. Beyerinkstraat 53 in Nieuwerkerk. Breng gerust gasten mee, de zaal is groot genoeg. Kosten blijven gelijk, € 2.50 , dat is inclusief 2 x koffie of thee, exclusief het drankje in het afsluitende borreluur.

BELANGRIJK BERICHT VOOR ONZE VRIJWILLIGERS

Op maandag 26 november jl. heeft het Vrijwilligers Informatie Punt van Welzijn Zuidplas in “Op Moer” een kortingsbonnenboekje, van 60 lokale ondernemers, gepresenteerd voor alle vrijwilligers van Zuidplas. De PCOB heeft er 65 mogen ontvangen. Hiermee wil de gemeente haar vrijwilligers bedanken voor het vele werk dat wordt gedaan. Een prachtig initiatief! Als het goed is, is er voor iedere vrijwilliger een boekje bijgevoegd bij deze Nieuwsbrief. Mocht het zo zijn dat u wel vrijwilliger bent en geen boekje hebt ontvangen wilt u mij dan even bellen of mailen dan zorg ik ervoor dat u alsnog een boekje krijgt. U kunt de bonnen gebruiken van 1 januari t/m 30 juni 2019. Gaat u vooral de bonnen gebruiken als het kan zodat we over een half jaar kunnen melden dat het een geslaagde en gewaardeerde actie is. Wellicht kunnen we dan rekenen op een vervolg. Truus Burger (0180-316725 of 0653305366), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

                                                                                                       -4-

Een kleurrijke diareis door verrassend West Afrika

Woensdagmiddag 9 januari 2019 wordt er door wereldreiziger Kees Terlouw uit Vianen een diapresentatie gegeven over een reis door West Afrika (Ghana, Togo, Burkina Faso en Mali).Deze afwisselende zwerftocht begint in Accra, de kleurrijke hoofdstad van Ghana, met de bus reizen ze vervolgens door Togo naar de Terbarma stam die in bijzondere torenwoningen leeft. De hoofdstad van Burkina Faso (Ouagadougou) ligt in de Sahel, hier worden op de markten stoffen uit Helmond (wax Hollandaise) verkocht.Het landschap verandert; enorme Baobab bomen, rood gekleurde aarde, stambewoners zoals de Peul en Toeareg, rots woningen in de Dogon (Mali), bijzondere lemen moskeeën en kleurrijke bevolking trekt aan de lens voorbij.Na een stoffige reis komen ze aan in Mopti (Mali) aan de rivier de Niger waar men met de pont naar Tombouktou kan; veel bedrijvigheid, prachtige mensen en een mengeling van stammen. De grote weekmarkt in Djenné met haar prachtige lemen moskee is een lust voor oog en lens.De reis gaat verder naar Ghana, het prachtige natuurpark Mole wordt aangedaan waar vele diersoorten dichtbij zijn te bewonderen zoals herten, olifanten en bavianen.Kumasi is het centrum van de Ashanti cultuur, deze stad is een centrum van bedrijvigheid en de markten zijn enorm, vanuit deze plaats vertrokken ooit karavanen beladen met goud en zout door de Sahara naar Europa. De kust van Ghana is prachtig, ze bezoeken grote (slaven) forten en zijn onder de indruk van de geschiedenis waar ook de Nederlanders hun “bijdrage” in hebben gehad. Rond het fort zijn enkele drukke plaatsen waar nog op traditionele manier wordt gevist en grote zwaardvissen, haaien, roggen etc. aan land worden gebracht, honderden kleurige boten varen af en aan. De reis eindigt Accra waar de laatste inkopen worden gedaan. U wordt namens de PCOB Nieuwerkerk aan den IJssel uitgenodigd om deze bijzondere reis mee te maken. Aanvang 14.30 uur in NH Kerkelijk Centrum, J.A. Beyerinkstraat 53, Nieuwerkerk a. d. IJssel.

Het nieuwe jaar “Digitaal fit” beginnen?

Kom naar de Open Dag op 19 januari 2019 in het Computerleercentrum aan de Vijf Boeken 12 in Nieuwerkerk aan den IJssel. In februari 2019 beginnen de nieuwcomputercursussen weer…! Iedereen is op zaterdagmiddag 19 januari 2019 tussen 13.30 en 16.30 uur van harte welkom tijdens de Open Dag. Belangstellenden kunnen zich dan alvast oriënteren op het brede aanbod aan computercursussen. Op het programma staan onder meer cursussen voor beginners en gevorderden voor Windows 10 en voor de iPad, fotoalbum maken met Albelli, workshop fotobewerking op de tablet, Excel voor beginners. Uitgebreide, actuele informatie over het volledige cursusprogramma wordt gepubliceerd in Hart van Holland van 9 en 16 januari 2019 en op de websites van de PCOB: www.PCOB-Nieuwerkerk.nl  en van Seniorweb: www.seniorweb.nl (zoeken op postcode 2912)

Voor verdere informatie kan men alvast contact opnemen met één van de volgende vrijwilligers:

 - Willy Grönefeld, 23 (tussen 19.00 - 20.00 uur) tel.0180- 314923

- Gerth Westmaas, 06-11 37 08 85 (tussen 19.00 - 20.00 uur)

-5-

OUDERENADVISERING, CURSUS AANBOD

Het landelijk bureau KBO/PCOB organiseert een cursus Ouderenadviseur. De functie van Vrijwillige Ouderen Adviseur [VOA] wordt landelijk zeer gepromoot , te meer doordat de gemeente grote waarde hecht aan de adviezen van de VOA .Deze functie is geheel onafhankelijk van allerlei instanties. De kerntaak van een ouderenadviseur is het met “raad en daad” bijstaan van senioren die moeite krijgen (of reeds hebben) met het voortzetten van een zelfstandig bestaan. Dit bijstaan bestrijkt grotendeels de gebieden van wonen, vervoer, welzijn, sociale activiteiten, zorgverlening, inkomsten en ondersteuning, de zogenoemde WMO vraagstukken. De functie van vrijwillige ouderen adviseur [VOA] wordt  bij PCOB-Zuidplas alleen door Nel Oudijk ingevuld. De onafhankelijke cliëntondersteuning bij het ‘keukentafelgesprek’ is een voorbeeld van wat een VOA zoal kan bieden.

Het bestuur wil u met klem vragen eens in uw omgeving (kinderen, kleinkinderen, buren) na te gaan of er interesse is om deze cursus, die in Bergschenhoek wordt gegeven, te gaan volgen of wellicht heeft u zelf de mogelijkheid aan deze oproep gevolg te geven. De kosten worden door onze afdeling betaald. Cursisten dienen wel in het bezit te zijn van een PC met internet en een e-mailadres. Er is een globale taakomschrijving beschikbaar. Belangrijkste eigenschappen zijn heel goed kunnen luisteren en oprechte empathie en belangstelling hebben voor de ander. De cursusdata zijn donderdag 7, 14, 21 en 28 maart en 4, 11, 18 en 25 april van 10.00 tot 16.00 uur. De uiterlijke aanmeldingsdatum is 31 januari 2019. U kunt zich opgeven of verdere informatie verkrijgen bij Truus Burger, tel. 0180-316725 of 0653305366.

Verslag van de contactmiddag 14 november

Het thema van deze middag was: Senioren en Veiligheid

Over de financiële veiligheid konden de dames Annemiek van Gennep en Miranda van Leersum aan de hand van filmpjes ons op veel handelingen attenderen. Bijv. Nooit je pinpas en pincode bij elkaar bewaren en dek je pincode met uw hand de pincode af. Stop uw geld en pinpas eerst goed weg voordat u wegloopt. Laat niet te veel geld op uw betaalrekening staan maar stort het op een spaarrekening, dit kan ook automatisch. Nog veel meer goede tips waren er aan de orde waar we ons nut mee konden doen. Na de pauze kwamen de agenten Michelle Bartels en Ton Bos aan het woord die ook waardevolle tips hadden.  Vooral waarschuwden zij voor de z.g. “Babbeltrucs” aan de deur of aan de telefoon. Ook zij lieten  ons met filmpjes de geraffineerde methodes zien die gebruikt worden om ons geld of bezittingen afhandig te maken. In de hal lag allerlei uitgebreid foldermateriaal met waardevolle tips die we mee naar huis mochten nemen. Ondanks de ernst van de zaak was het een hele gezellige middag waarvoor, gezien de volle zaal, grote belangstelling bestond.

KERSTCONCERTEN DEO CANTEMUS

De concerten van Deo Cantemus in de Doelen worden gehouden op zaterdagmiddag 15 december, a.s. om 14.00 uur en donderdagavond 20 december a.s. om 20.00 uur. Kaarten zijn rechtstreeks bij de Doelen te bestellen op tel.nr. 010-2171717 en kosten 29 of 25 euro incl. programmaboekje, garderobe en koffie/thee.

De Alexanderhoeve, winkelcentrum de Reigerhof, biedt u, op al uw aankopen 10% korting. De zaak

is gespecialiseerd in tapas en kaas, heeft daarnaast een heerlijk assortiment noten, wijnen en chocolade.

Iedere woensdagochtend op het Kroonkruid en woensdagmiddag t.o. Wooncentrum De Meander staat

Vishandel: Michel Heinen. U krijgt 10% korting op uw aankoop op vertoon van uw ledenpas.

Wereldwinkel Nieuwerkerk biedt elke dinsdag 10% korting aan voor P.C.O.B.-leden

Kom gezellig langs bij onze winkel aan de Dorpsstraat 51a. De koffie staat klaar.

 

Onderstaande nieuwe leden heten wij hartelijk welkom

en wij stellen hen graag aan u voor:

Dhr.   H. de Bruin                               Verzetstraat 82                       Nieuwerkerk a/d. IJ.

Mevr. A. Hartog van Wetten              Middelweg 63 a                      Moordrecht

Mevr.M.Klapwijk                         Zwanendaal 97                 Nieuwerkerk a/d. IJ.

 

 

                                                                     -6-

WANDELEN MET DE P.C.O.B. op 24 november 2018

 

Voordat we vertrokken werd ik uitgenodigd om na de wandeling naar een verrassingsfeestje mee te gaan! Spannend, ik wist nergens van.

Dik ingepakt en met een temperatuur van 3 gr. vertrokken we met zestien wandelaars naar Reeuwijk-Brug, waar we eerst 'Het Wapen van Reeuwijk' met een bezoek vereerden. De deur stond open, dus wij namen plaats, het duurde even voor er iemand kwam, toen bleek dat ze eigenlijk nog niet geopend waren! Maar onze bestelling werd heel vriendelijk opgenomen en na ons start-shot togen we op weg. Langs de Elfhoeven plas, vervolgens over een smal paadje vlak langs het water, over een sluisje, even door een woonwijk heen en toen we waren in de Goudse Hout, een heerlijke groene oase met leuke smalle wandelpaadjes. We kwamen uit op de Platteweg, de brug over en we waren bij onze koffiestop. Even lekker bijwarmen aan lange tafels, die voor ons klaar stonden. Weer in de benen via de Achterwillenseweg. Wat was het hier heerlijk rustig en verstild. Bij de Groen Ree rechtsaf, we liepen om de 's Gravenbroekseplas heen, liepen door Sluipwijk en bewonderden daar het kerkje. Links en rechts van ons grote plassen met langs de oevers schitterende bebouwing, maar soms toch nog enkele heel leuke pittoreske oude woninkjes. Nog even linksaf en daar stonden we weer bij onze auto's. We hadden 11 km op de teller, geen last gehad van de kou en met een heerlijk voldaan gevoel stapten we in de auto's op weg naar The Garage aan de Vijf Boeken 1G, naar 'het feestje'. We werden welkom geheten door Nel en Wil met koffie of thee mèt door enkele wandelaars zelf gebakken overheerlijke appeltaarten. We kwamen in dit museum echt ogen te kort, de jukebox werd aangezet en even later mochten we rondkijken in het schitterende museum van de familie Van der Dussen. Wat een prachtige exemplaren auto's (een uit 1903!) en motoren stonden daar, allemaal perfect onderhouden, ze glommen ons tegemoet. In een woord schitterend! We werden weer binnen uitgenodigd en daar hoorde ik de reden voor dit feestje, Nel had uitgerekend dat ik inmiddels al 200 keer op zaterdag een wandeling had gelopen. Cadeaus, bloemen en een mooie kaart, plus een door Nel ingegraveerd wijnglas met mijn naam, met daarbij een fles Molenwijn, het kon niet op.

       

Ook oud-wandelaars waren van de partij. Ik was echt overdonderd en heb alle goede gevers hartelijk bedankt en heb beloofd dat ik voorlopig nog niet van plan ben om te stoppen. De volgende wandelingen zijn dan ook: 22 december, 19 januari, 23 februari, 6 april en 11 mei. De laatste twee worden ook opgenomen in de nieuwe BRAVO! brochure. Denk weer aan goede wandelschoenen en een lunchpakket.

Opgaves bij Rian de Zoete-Roosen, via tel.: 0180318173 of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maandag 17-12: Kerstconcert CWM De Gouwestem in Bodegraven

CWM De Gouwestem zal op D.V. maandag 17 december een kerstconcert geven in de Hervormde Dorpskerk in Bodegraven. Aanvang om 20.00 uur. Mocht u deze datum verhinderd zijn kunt u op vrijdag 21 december ons kerstconcert bezoeken in de Ontmoetingskerk in Waddinxveen. Aanvang om 20.00 uur. naast diverse koorsolisten zullen ook The Martin Mans Formation en The Martin Mans Band een bijdrage leveren aan het programma. Het koor- en samenzang zullen worden begeleid door Mark Brandwijk op orgel en piano . De muzikale leiding is in handen van Martin Mans, die dit jaar precies 25 jaar als dirigent aan ons koor verbonden is. Ds. P. Vermaat zal de opening en sluiting voor zijn rekening nemen. Entree aan de kerk is 15 euro, in de voorverkoop 12 en voor kinderen tot 16 jaar 6 euro.De voorverkoop in Waddinxveen is bij Kantoorboekhandel Sonneveld, Koningin Wilhelminaplein 5 in Waddinxveen. Daarnaast zijn de kaarten te bestellen via www.degouwestem.nl

                                                                                                                                                          

 

                                                           KERSTPUZZEL 

     Z         U         U        R        S        T         O         F         V         O         O        R         Z         I          E         N        I          N        G   S

              D         W       V         N        L         I          Z         W        E         E         F         M        E         T         H        O        D         E         E   T

              N         O        E         V         E         E         S        O         O        L         E         T         S        U         W       E         B         E         I   A

              A         N        T         E         K         W       N        O         T         P         W       H         L         E         C        L         L         K        E   B

              B         D        T         R        K         P        U         S         L         U         E         P         E         N         D        K        A         E       O   I

              R         D        E         B        I           Y         U         H         A        E         V         N         A        N         E         D        T         O       B  E

              E         R        W        R        R         R        L         L         C         E         R        L         W        S         K         R        E         Z       S  L

              V         U         A         Y         P         R        F        E         R        S         U        I           E        O          E         E         N        R      G  E

              E         K         T         Z         N         H        E         L         S        B         R        C         N        P         N        A        L         E        N  Z

              N         P        T         E         Y         N        E         T         M       S         O        A         L         G         D        D         I          D        I  Y

              I           U        E         L         P        N        R        A         K        N         I          E         A        T          S        O        G         N        D  L

             L         N        N         I          I           A        E         S         D        O         H        M        T         W        E         D        G         O       D  I

             L         T        S         N        E           I          D        E         G        I           D        N         U         K        S        E         E         N       E  G

            A         E        G         G        N         E          T         T         A        L         K        L         A          P         S        T        N         K       R  G

            T         N        R         E         G         E         L         V         A        N         N       E         G          E         N        K        R         E        E  I

          E         N        H         U         L          P        V         E         R        B         A       N         D          S        C         H        A        A        R N                                                                                              

           M        U         I          T        W          E         N        D         I         G          E       B          L          O        E         D        I         N        G  G               

            De overgebleven letters vormen een uitdrukking

         AMBULANCE                                HULP                                               RUST

        ARTS                                               HULPVERLENING                        SPALKLATTEN

       ARTS WAARSCHUWEN              ISOLERINGSDEKEN                     STABIELE ZYLIGGING      

       BEWUSTELOOS                            LATEN LIGGEN                             UITWENDIGE BLOEDING

       DEKEN                                           METALLINEVERBAND                VERBANDSCHAAR                     

       DOKTER                                         MISSELYK                                      VERBRYZELING

       DRUKPUNTEN                              ONDERZOEK                                  VETTE WATTEN

       ELKE SECONDE TELT                OPEN WOND                                   WOND

       FLAUWTE                                      PYNPRIKKELS                               ZUURSTOFVOORZIENING         

       GENEESKUNDIGE DIENST        REDDINGSBOEI                             ZWEEFMETHODE

       HELPER                                          REGEL VAN NEGEN                                                                                                   

De oplossing inleveren voor 31 december 2018 bij Thea van Vliet Westringdijk 28 Nieuwerkerk a.d. IJ.

of bij één van de bestuursleden.   Onder de inzenders worden enkele prijzen verloot.5

        

-8-

Bestuurssamenstelling:                                                                                                                                                 

Voorzitter                                  Siem van Loon           Alb. v.’t Hartweg 9     2913LE    0180-313506

2e Voorzitter a.i.                        Hea Snoek                 Troelstrastraat 46                       0182-372643*

Alg. Bestuur/ Lief & Leed                                             Moordrecht                 2841CP                                    

Secretaris                                 Truus Burger              Boslaan 22                  2912PA    0180  316725*

Penningmeester                       Piet v.d. Spek             Middenmolensing.28   2912PK    0180  634112

2e Penningmeester                   Willy Grönefeld           Kleine Vinkstraat 14   2912AG    0180  314923

Alg. Bestuur / P.R. Redactie     Nel Oudijk                   Pr. Beatrixstraat 14    2911AL     0180 315839

Alg. Bestuur/ Nieuwsbrief         Thea van Vliet-Nell     Westringdijk     28       2913LK     0180 313174

Medewerkers                                                                    

Administratie Computercursussen   Willy Grönefeld           Kleine Vinkstraat 14 2912AG 0180 314923

  Ledenadministratie / Distributie bladen Nelie Ligchaam     Italiaanse zoom 6     2912GH 0180 314535**

Mutaties, uitsluitend per e-mail doorgeven aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

evt. opzegging van PCOB lidmaatschap, ook uitsluitend per e-mail of schriftelijk, voor 1 december.

                                      *ook voor vervoer naar/van bijeenkomsten.

**ook vragen over de bezorging van het magazine KBO-PCOB

E-mail: Secretaris: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                               

Administratie Computercursussen : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                   

Rabobank nr. NL47 RABO 0396 2092 89 t.n.v. PCOB, Nieuwerkerk a.d. IJssel

Volgende Nieuwsbrief: Kopij inleveren; voor 18 januari 2019. redactie adres: Westringdijk 28

2913 LK Nieuwerkerk a.d. IJ.   Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het volgende KBO- PCOB magazine en de nieuwsbrief verschijnen 29 januari

vanaf die datum kunt u de bladen binnen een week verwachten

 Hoopvol

Zonder omzien

is het heden

onverklaarbaar

en de toekomst

een uitgemaakte

zaak

Met het oog

op het verleden

wordt het heden

duidelijk en is de

toekomst met geen

pen te beschrijven

Het bestuur wenst u allen

Gezegende Kerstdagen en een Voorspoedig Nieuwjaar

 

 

 

Protestants Christelijke Ouderen Bond                 Perspectief voor senioren

                                                

  

NIEUWSBRIEF                                                      www.pcob-nieuwerkerk.nl                

NOVEMBER 2018          Afdeling ZUIDPLAS

Eenzaamheid

Dit onderwerp staat in de belangstelling bij veel instellingen en is ook zeker het bespreken waard, omdat het veelvuldig voorkomt.

In de nieuwsbrief van oktober heb ik aandacht gegeven dat je zomaar ineens alleen kan komen te staan, en we kunnen natuurlijk ook denken aan hen die al allang alleen zijn.

Er kan dan een gemis zijn “eenzaamheid “ een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen, er kunnen dan allerlei gevoelens optreden.

Iemand die het niet zelf heeft ondervonden zal nooit echt begrijpen wat eenzaamheid is.

Weduwen en weduwnaars weten maar al te goed wat het is om eenzaam te zijn.

Zij die hun beste vriend of trouwste metgezel verloren, of hun lieve kind, weten maar al te goed wat het is om eenzaam te zijn.

Die lege stoel aan tafel, die stilte in huis, die maaltijden zonder een gesprek, en die lange avonden en donkere nachten, ze laten het je allemaal zo diep voelen, wat het is om eenzaam te zijn.

Zij die dat nooit echt hebben mee gemaakt, het hebben ondervonden wat eenzaamheid werkelijk is, kunnen nu wel zeggen dat ze het begrijpen maar de werkelijkheid is toch echt anders.

God echter begrijpt het wel. God begrijpt het helemaal.

En God is het die belooft om de weg met u te gaan,

De weg van soms een donker dal van die eenzaamheid van u.

Dan zal het wel zo zijn dat u zich vaak eenzaam voelt, maar u bent nooit alleen!

Denk dan ook maar aan Psalm 23.

De HEERE is mijn Herder.

Mij zal niets ontbreken, al ging ik ook door een dal van diepe duisternis,

Ik zou geen kwaad vrezen, want Gij zijt met mij.

Uw stok en Uw staf vertroosten mij.

Immers zullen mij het goede en de weldadigheid volgen,

al de dagen van mijn leven,

en ik zal in het huis des HEEREN blijven in lengte van dagen.

Dit mag voor ons allemaal gelden, eenzaam of niet.

Uw voorzitter Siem van Loon

                                                                                                                  -2-                                                                                                                                 

Thema-contactmiddag woensdag 14 november, J.A. Beyerinkstraat 53, Hervormd Kerkelijk Centrum

Deze middag staat het onderwerp veiligheid centraal. Twee aspecten van dit thema worden deze middag behandeld.

Voor de pauze spreken Annemiek van Gennep en Miranda van Leersum, beiden werkzaam bij de RABO bank over : financiële veiligheid. Tijdens de presentatie vertellen zij over : Omgaan met uw financiële zaken. Kan dit nog veiliger en waar moet u op letten? Bent u benieuwd naar tips over hoe u zo lang mogelijk zelfstandig en veilig uw bankzaken kunt regelen? Wilt u weten hoe u veilig uw bankzaken uit handen kunt geven? Wat is financieel misbruik? Laat u bijpraten en stel gerust uw vragen. Ook na afloop kan dat individueel of ze maken met u een afspraak.

Na de pauze komt wijkagent in Zevenhuizen, Ton Bos.

Hij gaat in op de Veiligheid in de wijk.

Hij schreef voor deze nieuwsbrief: ” Het gevoel van veiligheid is een subjectief begrip. Veiligheid wordt door iedereen anders beleefd. De een voelt zich veilig in zijn omgeving , maar maakt zich gelijktijdig zorgen over allerlei zaken die zich in de wereld afspelen. Een ander voelt zich onveilig, omdat er een buurman is, waar de politie veel bemoeíenissen mee heeft, er hangjongeren zijn, er zich “duistere figuren” door de wijk begeven. Weer een ander is daadwerkelijk het slachtoffer van een voorval, waardoor het veiligheidsgevoel is aangetast. De politie alleen kan niet garant staan voor de veiligheid in de maatschappij. Daarin moeten wij samenwerken. Ook kunnen wij de bewoners preventietips geven. En daarom wil ik het hebben over de babbeltruc, waarvan met namen de ouderen, nogal eens het slachtoffer zijn”. Mogelijk komt er nog collegiale versterking mee.

Vanaf 14.00 uur is er weer inloop voor koffie of thee, 14.30 opent de voorzitter. Tijdens de pauze gaat de ‘koffiebus’ rond voor de € 2.50, kosten voor 2 consumpties. Omdat dit onderwerp iedereen aangaat, kunt u de buren en uw familie ook uitnodigen. Welkom allemaal!!! Afsluiting rond 16.30.

Contact- en Spelmiddagen

30 oktober en 27 november

Elke laatste dinsdag van de maand zijn leden en niet-leden van harte welkom in het Kerkelijk Centrum, J.A. Beyerinkstraat 53. Daar praten we bij onder het genot van een kop koffie of thee. Er is gelegenheid om met elkaar een gezelschapsspel te spelen. Er is een ruime sortering aanwezig, zoals sjoelen, rummikub, triominos, scrabble, etc.. Maar ook spelvarianten gericht op geheugen en het versterken van onderlinge contacten, worden ingezet. We hebben een nieuw spel ingekocht bij de KBO- PCOB in Utrecht :

Dobbel fit’. Zoals de naam al zegt, het richt zich op de lichamelijke conditie. Laat u verrassen en kom meespelen. Iedereen is meer dan welkom van 14.00-16.30 uur.

De kosten bedragen € 2.50. Dit is inclusief 2 x koffie of thee, exclusief een drankje.

SCHAKEN EN DAMMEN

Weg met de eenzaamheid en op naar een lang en gelukkig leven !

Wenkende perspectieven, maar waar ligt het geheim ?

De afgelopen maand is er terecht veel aandacht besteed aan het voorkomen van eenzaamheid en gezond en gelukkig ouder worden. Het KBO-PCOB Magazine bracht ons negen leefregels waarmee zelfs ‘de 100’ in zicht zou kunnen komen .Er wordt verwezen naar mensen, die leven in zogenaamde blauwe zones. Daar leeft men langer en gezonder. Hoe krijgen de mensen in Sardinië, Ikaria, Okinawa, Costa Rica en Loma Linda dit voor elkaar ?

Het magazine haalt aan, dat deel uitmaken van een groep gelijkgestemden, je onderling te verbinden en te zorgen voor een hecht sociaal netwerk drie belangrijke leefregels zijn. En dit brengt mij tot ons hechte en inmiddels al 16 jaar actieve schaak- en damclubje.

Natuurlijk weet ik ook wel dat het een droom is dat je met een partijtje schaken of dammen ‘de 100 eventjes haalt’. Het staat evenwel als een paal boven water, dat het fijn is om elkaar tweewekelijks op de borden met 64 en 100 velden te ontmoeten. Dit bindt en verbindt !

Dus wat let u om deze bron aan te boren.

U bent van harte uitgenodigd op de maandagmiddagen 12 en 26 november en 10 en 17 december.

De staldeur van Boerderij Nooitgedacht aan de ‘s-Gravenweg 6 staat vanaf 13:30/h meer dan uitnodigend voor u open. Rond de klok van 16:00/h gaat we weer richting huis.

De eigen bijdrage is € 3,00 per keer inclusief 2x koffie/thee met wat lekkers.

U wilt eerst nog iets meer weten? Bel dan op werkdagen tussen 17:00 en 18:00 uur met Max van de Griek, telefoonnummer 06 - 474 06 764 of Carel Heine, telefoonnummer 0180 - 314 957.

                                                                                                                       3

 

MIDWEEK VAKANTIEREIS NAAR HET SAUERLAND

We hebben een reis naar het Sauerland geboekt. Onze keus is gevallen op Hotel Am Wall*** in Soest.

We hopen met een volle bus te kunnen vertrekken op maandag 20 mei 2019 en weer thuis te komen op vrijdag 24 mei 2019. De kamers beschikken over telefoon, tv, wifi en een badkamer met douche en toilet. Tijdens het verblijf is het volgende inbegrepen: koffie met gebak bij aankomst in de middag in het hotel, dagelijks ontbijtbuffet, dagelijks dinerbuffet, lunchpakket (zelf samenstellen tijdens het ontbijt), drankjes tussen 18.00 en 23.00 uur (koffie, thee, frisdrank, bier en wijn) en regelmatig avondentertainment. Voor een 1-persoonskamer rekenen wij geen toeslag.

Er zijn 8 1-persoonskamers en 22 2-persoonskamers.

VOOR EEN EVENTUELE REIS- EN/OF ANNULERINGSVERZEKERING DIENT U ZELF TE ZORGEN.

Het programma ziet er als volgt uit:

 • heenreis via Münster alwaar u kunt rondwandelen en lunchen. Deze lunch is nog wel voor eigen rekening. Aankomst in de middag in hotel waar we worden begroet met koffie en gebak.

 • Dag 2, bezichtiging romaans-gotische Dom in Paderborn en het raadhuis. Aansluitend een rondrit door het Teutoburgerwoud, waar we het 53 meter hoge Hermannsdenkmal zien met een prachtig uitzicht over de omgeving.

 • Dag 3, Een boottocht over de Diemelsee (ticket voor de boot is inbegrepen) en verder naar Bad Arolsen waar Koningin Emma is geboren (toegangsticket tot het slot is inbegrepen).

 • Dag 4, Een tocht door het Sauerland naar het gezellige Willingen. We komen door Winterberg, bekend van de Kahler Asten.

 • Dag 5, Na het ontbijt heeft u nog de gelegenheid in het plaatsje Soest te gaan winkelen. In het hotel gebruiken we nog een kleine lunch waarna we weer naar Nederland rijden. Onderweg mogen we nog genieten van een heerlijk afscheidsdiner voor we weer verder huiswaarts keren.

Bent u ook enthousiast geworden? Wij als commissie hebben er zin in. Dit alles kunnen we u aanbieden voor de prijs van 385 euro per persoon. Er zijn tot nu toe 44 belangstellenden die zich hebben aangemeld voor deze reis. Er kunnen 52 mensen mee. Nu de reis definitief doorgang kan vinden willen wij u vragen vóór 1 december a.s. 100 euro per persoon over te maken op rekening NL47RABO0396209289 t.n.v. PCOB Nieuwerkerk a/d IJssel onder vermelding van Sauerlandreis 2019. Pas na deze eerste betaling is Uw boeking definitief.

Het restant van 285 euro p.p. dient vóór 15 maart 2019 betaald te zijn.

Willy Grönefeld, tel. 314923 Truus Burger, tel. 316725

Wandelen, Cultuur, Wandelen

Batavierwandelen start elke maandag om 13.30 uur bij de Batavier ( de bieb) . De wandeling heeft een lengte van ongeveer 4.5km en heeft een rustig tempo. Na 5 kwartier zijn we weer bij de Batavier terug, waar we samen tot besluit koffie of thee drinken € 0.75. Meewandelen kan zonder aanmelden.

Nordicwalken  Iedere zaterdagmorgen om 9.30 uur starten Nordicwalkers met hun vaste route van ca 7.5 km door Hitland. Gestart wordt op de grote parkeerplaats aan de Hitlandselaan en drinken hun drankje bij de Hit. Voor informatie of Nordicwalkinglessen:

telefoon 0180-314285 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

4

Tekenen & schilderen……. er is nog één plaats vrij!!

                   

Iedere maandagmiddag van 14.00-16.00 uur is er een klein groepje creatief actief aan de tafel in het computer leercentrum( Vijf Boeken 12 ). Iedereen zorgt zelf voor eigen werk materiaal. Er wordt zonder leiding van een docent gewerkt, men inspireert elkaar. Met het gezellig samen creatief bezig zijn onder het genot van koffie of thee, zijn al bijzondere werkstukken gecreëerd. Voor PCOB leden zijn er geen kosten aan deze creatieve middag verbonden. [= exclusief consumpties]Wilt u die lege stoel bezetten…. neem contact op met Henny Langhorst tel : 0180 313528 of e-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Fietsseizoen feestelijk afgesloten

27 September fietsten we de laatste ‘trekhaak’ tocht vanuit Woerden. Met de fietsen op de fietsendragers reden 9 auto’s naar het hart van Holland met stralend mooi weer. Aldaar werd het Bentwoud doorkruist en waanden we ons in ‘vakantieland’. Het is verrassend hoe Henk de routes weer weet te vinden, weg van het drukke verkeer gewoon over fietspaden. We genieten niet alleen van de mooie natuur en fietstocht maar ook van de contacten onderling. Iemand merkte op dat de fietstochten niet meer in het Hart van Holland staan. Die keuze maakten we omdat anders de groepen groot worden en we bij oversteken of een stoplicht lang op elkaar moeten wachten.

Negen oktober was de afsluiting van het seizoen met een heerlijke lunch en een uur kegelen bij Lake 7. De prijzentafel had prachtige prijzen, van o.a. gebundelde wandel- en fietsroutes ,een kristallen karaf, wijn, puzzels tot hand gebreide sokken. Er was zoveel keuze dat er extra gekozen kon worden. Henk van den Heuvel en Aad Vis werden met een’ kistje vol’ bedankt voor het uitzetten van de routes. Daarvan werden er dit jaar slechts 3 geannuleerd door de weersomstandigheden. Die houden we te goed volgend jaar. De organisatie van de fietstochten met de hesjes en alles eromheen blijkt een ijzersterke PCOB activiteit. Het is inmiddels ook bij de buren in Bergambacht/ Ouwerkerk overgenomen. Nogmaals dank aan Henk en Aad en de PCOB-kas. Deze kas financiert mede de opening en afsluiting van de fietstochten.

HEALTHCLUB SPORTIV, DOORTOCHT 13, NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL.

Enige jaren geleden is er contact geweest tussen de directie van Healthclub Sportiv en Bravo. Hier is toen geen verdere actie uit voortgekomen. Echter omdat ik nu een wekelijkse bezoeker ben, heb ik gevraagd of er ook een mogelijkheid zou kunnen zijn om voor onze doelgroep één of andere vorm van groepstraining georganiseerd zou kunnen worden. Zij staan hier zeer welwillend tegenover.

Welke verschillende manieren worden tijdens deze bijeenkomsten gegeven:

 • Dobbel fit. Met een grote dobbelsteen een spel spelen.

 • Circuit training, hierbij zullen er verschillende oefeningen worden uitgezet, die afgestemd worden op het niveau van de groep.

 • Groepstraining, denk hierbij aan low impact aerobics, zoals gezamenlijk stappen op de plaats en op en af een step stappen, e.d. - Valpreventie.

De kosten zullen € 5,-- per persoon per les bedragen. Dit aanbod geldt voor minimaal 12 weken en is daarna per 4 weken opzegbaar. Eenmalig moet een pasje van € 10,00 worden aangeschaft.

De groep gaat van start bij een minimale aanmelding van 10 personen op voorhand op donderdagmiddag van 13.00 tot 14.00 uur of eventueel een andere middag in de week in overleg.

 

Gaarne opgave indien u geïnteresseerd bent bij:

Willy Grönefeld, tel. 0180-314923, van 19.00-20.00 uur.

 

-5-

Nog plaatsen vrij voor computercursussen

Er zijn voor allerlei cursussen of workshops, die in november of december van start gaan, nog verschillende plaatsen vrij.

Windows 10 – Extra op dinsdagmorgen: 09.30-12.00 uur: 13 november tot en met 18 december.

Windows 10 – Extra op donderdagmorgen: 09.30-12.00 uur: 15 november tot en met 20 december.

Fotoboek maken op donderdagmiddag: 13.30-16.00 uur: 15 november tot en met 20 december.

Fotobewerking op tablet op woensdagmorgen: 09.30-12.00 uur: 11 en 18 december 2018.

Starten met de iPad op woensdagmorgen: 09.30-12.00 uur: 12 december tot 16 januari.

Meer doen met Uw iPad op woensdagmorgen: 09.30-12.00 uur: 14 november tot 5 december.

Belangstellenden kunnen contact opnemen met één van de volgende vrijwilligers:

- Willy Grönefeld, 0180-31 49 23 (tussen 19.00 - 20.00 uur), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

- Gerth Westmaas, 0180-31 48 39 (tussen 19.00 - 20.00 uur), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Dames van de quiltmiddag

Het nieuwe seizoen kan niet met mij van start gaan had ik Evelien gemeld.

Ik had ontdekt dat er iets niet goed was met mijn gezondheid. Om de behandelingen goed te doorstaan heb ik alle energie voor mezelf nodig.

Het eerste deel van de chemokuren was niet gemakkelijk. Dat de zon veel scheen was fijn, maar de warmte maakte het extra zwaar. Het tweede deel van de kuren, wekelijks, zijn beter te verdragen door mij, al hakt het er wel in. Nu ik dit schrijf nog twee kuren te gaan.

Op dit moment voel ik me naar omstandigheden aardig goed en heb ik zelfs weer wat quiltwerk opgepakt.

De afgelopen periode heb ik heel veel post mogen ontvangen, kaarten met lieve woorden en wensen. Heel veel dank hiervoor, het helpt ons door deze lastige tijd heen.

Ik heb goede hoop, we gaan zien wat de toekomst brengt.

Hartelijke Groeten, Jenny Stout.

Samen tegen eenzaamheid : maandagavond 19 november in Swanla, Zevenhuizen

In de flyer bij de Nieuwsbrief van november worden al veel nadere gegevens verstrekt.

De avond had ik u al aangekondigd en hoop van harte dat u kunt komen. Dat de eenzaamheidsproblematiek groot is, laten de landelijke cijfers wel zien. Opvallend is ook de eenzaamheid onder de jeugd. Ook deze problematiek zal deze avond naar voren komen. De NPV heeft een boekje, ‘Schat graven’ ontwikkeld met tips voor de jeugd hoe verbindingen met bv de kerk gemaakt kunnen worden. Eenzaamheid is dus niet leeftijdgebonden en daardoor een breed maatschappelijk probleem. Ik meldde u al dat KBO- PCOB- Utrecht hier ook veel aandacht aan besteedt. Daar is zelfs een actiepakket ontwikkeld. ‘Verbinding & Ontmoeting’ wat we als vereniging kosteloos mogen gebruiken. De onderdelen zijn:* Eenzaamheid, waar hebben we het over? * Wat kunt u voor een ander doen? * Wat kunt u zelf doen als u zich eenzaam voelt? *

Maak er werk van in uw omgeving!

Daar gaan we het dus over hebben in Swanla. Het zou mooi zijn als we met elkaar nieuwe verbindingen kunnen maken. Behalve de verbondenheid die we door de kerk hebben, kunnen we ons als PCOB leden verbonden voelen met de vereniging. Samen sterk tegen eenzaamheid en u kunt hier ook een waardevolle rol vervullen.

Vraag uw buren en/ of familie mee, iedereen is welkom. De avond is dus niet leeftijdgebonden. Vanaf 19.30 inloop voor koffie of thee, aanvang om 20.00 uur. Rij ook met elkaar mee, mocht dit niet lukken, bel me gerust dan kijk ik met wie u kunt meerijden. Nel Oudijk: 0180 315839, ook voor verdere informatie.

 

-6-

WANDELEN MET DE PCOB op 20 september

 

Met 3 auto's en 12 wandelaars vertrokken we op deze frisse, maar algauw zonnige, zaterdagochtend naar Maasland. We wandelden over het Trekkadepad tot we bij de aanlegsteiger kwamen van 'de Kwakel', de pont die ons naar de overkant en naar 't Jachthuis kon brengen. Eerst nog even het 06-nummer bellen om te melden dat wij graag overgezet wilden worden. Na wat telefonische strubbelingen kwam de pont aanvaren en werden we voor € 0,50 pp overgezet. Een plekje op het leuke terras aan het water was gauw gevonden en koffie en/of thee smaakten prima. We hadden al aangegeven dat we ook weer terug wilden varen en daar was'de Kwakel' weer. De schipper stelde voor ons even over de Foppenplas rond te varen, wat we natuurlijk dankbaar aanvaarden!

Weer aangekomen op ons beginpunt wandelden we over de Kwakelweg en genóten van de rust en de stilte en het prachtige weidse uitzicht. Inmiddels tijd voor de lunchpakketten; we vonden op een lange stenen muur, de zon scheen alweer enige tijd, een perfect plekje. Buiken vol en dus weer op pad en via een leuk smal wandelpaadje, de Commandeurskade, kwamen we Maasland weer binnen. Met nog wat leuke straatjes, waarbij we de mooie oude bebouwing konden bewonderen, het Kerkplein en de Kluiskade waren we weer bij ons beginpunt. Bij 't Sonnetje op het terras nog even wat gedronken en weer op huis aan. Met ruim 10 km. was het een heerlijke wandeling met alweer en nog steeds, prachtig weer.

De volgende wandeldata zijn : 24 november en 22 december. Goede wandelschoenen en lunch- pakket zijn inmiddels wel bekend. Startpunt: parkeerplaats achter de Saffier om 10.00 uur.

Opgaves bij : Rian de Zoete-Roosen, via tel.: 0180318173 of mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wereldwinkel Nieuwerkerk biedt elke dinsdag 10% korting aan voor P.C.O.B.-leden.              

Kom gezellig langs bij onze winkel aan de Dorpsstraat 51a. De koffie staat klaar.

Iedere woensdagochtend op het Kroonkruid en woensdagmiddag t.o. Wooncentrum De Meander staat Vishandel: Michel Heinen. U krijgt 10% korting op uw aankoop op vertoon van uw ledenpas.

De Alexanderhoeve, winkelcentrum de Reigerhof, biedt u, op al uw aankopen 10% korting. De zaak is gespecialiseerd in tapas en kaas, heeft daarnaast een heerlijk assortiment noten, wijnen en chocolade.

Onderstaande nieuwe leden heten wij hartelijk welkom en wij stellen hen graag aan u voor:

Mevr. M.A. Verschoor-Plazier J.S. Bachstraat 4                    Nieuwerkerk a.d. IJ.

Mevr. C.T.M. ten Berge                      Mr. Lallemanstraat 87            Moordrecht

Mevr. C. Vriend-Nell                           Kleine Vinkstraat 35               Nieuwerkerk a.d. IJ.

               

 

7-

P.C.O.B. fietsmidweek in Stevensbeek van 20-25 augustus

Ook dit jaar hebben we, met ook nog eens schitterend weer, van een perfecte fietsmidweek genoten. Elke dag heerlijke fietstochten, gezellige stops onderweg, 's avonds in een leuk restaurantje gegeten en vervolgens gezellige spelletjesavonden. We waren met elf mensen in de groepsaccommodatie en op het terrein stonden de twee campers met  2x 2 bewoners. Het was een fijne, gezellige en positieve groep en we hebben weer genoten!!

Verslag van een wandeling langs Rotterdamse havens aan de hand van Chris Vennix op 10 oktober

De wandeling begon aan de Rotte bij de Prinsemolen en via het Noordplein  eindigde de Rotte aan de Hoogstraat. We kwamen langs de Laurenskerk en liepen via de Blaak naar de Oude Haven en onderweg wist de heer Vennix alles te vertellen over de gebouwen waar we langs kwamen.

De Oude Haven is nu een museum haven met prachtige authentieke schepen en scheepjes en zelfs een oud scheepswerfje wat nog in gebruik is voor onderhoud aan de schepen. Aan de haven staan nog prachtige oude gebouwen met als hoogtepunt het alom bekende Witte Huis, eens het hoogste gebouw van Europa. Ondanks het prachtige weer zat de zaal prop vol.

Dus ook deze middag was weer een moment van ontmoeting en gezelligheid.

Modeshow bij van der Klooster Mode in Boskoop,

Donderdag 11 Oktober om 9.30 uur zijn we met 28 dames van de PCOB en 17 dames van de KBO op weg gegaan naar Boskoop om de modeshow bij te wonen van de Firma van der Klooster.

We werden ontvangen met koffie en gebak wat we ons heerlijk lieten smaken.

Daarna werden we verrast door een drietal dames die ons een mooie en draagbare mode lieten zien.

De drie dames, Truus – Ans en Annemiek showde in een snelle vaart de sportieve de klassieke en de feestkleding. Na de show werd er een lunch geserveerd, eenvoudig en smakelijk.

De groep werd in de helft gedeeld want met 45 dames tegelijk winkelen passen en de paskamers bezetten dat is te veel van het goede. Een groep winkelen en de andere groep een bingo met ook nog een paar leuke prijsjes.

Het was een waar feest al die winkelende dames. De dames Truus – Ans en Annemiek hadden hun handen vol om een ieder te helpen, maar ook de dames onder elkaar hielpen met passen en keuren.

Na het afrekenen werden we nog verrast met een advocaatje met slagroom.

We kunnen terug kijken op een leuke en heel gezellige dag. Voor herhaling vatbaar.

Met dank aan Truus Burger die e.e.a. vlekkeloos heeft georganiseerd .          

Corrie van de Herik                                                                                                  

  

10 november is de dag van de mantelzorg.

Mantelzorg is hulp die verder gaat dan de zogenoemde ‘gebruikelijke hulp’. Langdurige , onbetaalde zorg verlenen aan een partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. Er zijn 4.4 miljoen mantelzorgers in Nederland. Weet u iemand die mantelzorger is of ontvangt u misschien zelf zorg van een mantelzorger, verras u hem of haar met een kaartje of andere attentie.

Wist u dat :Welzijn Zuidplas een Mantelzorg Steunpunt heeft? Daar kunnen mantelzorgers terecht met vragen over zorg en welzijn, financiën, respijtzorg, vakantie mogelijkheden , wonen etc. De mantelzorg consulenten streven ernaar de mantelzorgers zo te ondersteunen dat men genoeg veerkracht behoudt om de zorg vol te houden. Laat  10 november niet ongemerkt voorbij gaan! Mantelzorg signaleren is waarderen. Dat is ook  ‘omzien naar elkaar’.

                                                                                                                                                                                    8

Bestuurssamenstelling:                                                                                                                                                              

Voorzitter                                  Siem van Loon           Alb. v.’t Hartweg 9      2913LE  0180-313506

2e Voorzitter a.i.                        Hea Snoek                  Troelstrastraat 46                    0182-372643*

Alg. Bestuur/ Lief & Leed                                             Moordrecht                2841CP                                    

Secretaris                                 Truus Burger              Boslaan 22                 2912PA 0180  316725*

Penningmeester                       Piet v.d. Spek             Middenmolensing.28  2912PK 0180  634112

2e Penningmeester                   Willy Grönefeld           Kleine Vinkstraat 14  2912AG 0180  314923

Alg. Bestuur / P.R. Redactie     Nel Oudijk                   Pr. Beatrixstraat 14   2911AL  0180 315839

Alg. Bestuur/ Nieuwsbrief         Thea van Vliet-Nell     Westringdijk     28     2913LK   0180 313174

Medewerkers                                                                    

Administratie Computercursussen   Willy Grönefeld           Kleine Vinkstraat 14 2912AG 0180 314923

Ledenadministratie / Distributie bladen Nelie Ligchaam   Italiaansezoom 6        2912GH 0180 314535**

Mutaties, uitsluitend per e-mail doorgeven aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

evt. opzegging van PCOB lidmaatschap, ook uitsluitend per e-mail of schriftelijk, voor 1 december.

                                      *ook voor vervoer naar/van bijeenkomsten.

** ook vragen over de bezorging van het magazine KBO-PCOB

E-mail: Secretaris: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                     

Administratie Computercursussen : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                   

Rabobank nr. NL47 RABO 0396 2092 89 t.n.v. PCOB, Nieuwerkerk a.d. IJssel.

Volgende Nieuwsbrief: Kopij inleveren; voor 7 december 2018. redactie adres: Westringdijk 28 2913 LK Nieuwerkerk a.d. IJ.   Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het volgende KBO- PCOB magazine en de nieuwsbrief verschijnen 17 december.

vanaf die datum kunt u de bladen binnen een week verwachten

 

Attentie !!!

Werf een nieuw lid, het is gratis voor de laatste maanden van dit jaar! En…u maakt

een verbinding en draagt zo bij aan de actie : ´Samen tegen eenzaamheid` !!!

IK WORD LID VAN DE P.C.O.B.

Naam:                                                                               O m.  O v.  

Roepnaam:                                 Voorletters :                   Geboortedatum:

Adres:

Postcode en woonplaats:

Telefoon:                                  Emailadres:

Gegevens partner hieronder invullen, indien u een partnerlidmaatschap wenst.

Naam:                                                                               O m. O v.

Roepnaam:                                 Voorletters:                    Geboortedatum:

Datum:                                      Handtekening:

Contributie : Individueel lid € 28,50                    Partnerlidmaatschap € 45,00

Aanmelden nieuwe leden: per email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of schriftelijk naar: Ledenadministratie PCOB, Italiaansezoom 6      2912 GH Nieuwerkerk a/d IJssel

Voor betaling krijgt u een accept giro toegestuurd door de penningmeester.